łącze parę tabel za pomocą JOIN nazwa_tabeli skrót_tabeli on (reguła_filtracji),
problem jest taki ze pobieram nazwy obrazków po 'product_id' tabeli 'mACMS2_catalog_products', ale pod danym 'gallery_pid' tabeli 'mACMS2_catalog_galleries'
może być parę obrazków, wtedy rekordy które mi sie wyświetlają zawierają ostatni obrazek z danym 'gallery_pid' tabeli 'mACMS2_catalog_galleries'
a ja bym chciał aby to był pierwszy obrazek z danym 'gallery_pid' tabeli 'mACMS2_catalog_galleries' .
Moje obecne zapytanie wygląda tak:
SELECT P.product_id, P.product_name, P.product_description, P.product_price, P.product_ktm, C1.category_name AS podkategoria, C2.category_name AS kategoria, G.gallery_photo, P2.producer_name AS producent FROM mACMS2_catalog_products P JOIN mACMS2_catalog_categories C1 ON ( C1.category_id = P.product_category ) JOIN mACMS2_catalog_categories C2 ON ( C2.category_id = C1.category_parent ) JOIN mACMS2_catalog_producers P2 ON ( P2.producer_id = P.product_producer ) JOIN mACMS2_catalog_galleries G ON ( G.gallery_pid = P.product_id ) WHERE P.product_active = '1'
ale wyświetla ostatnią nazwę obrazka z tabeli 'mACMS2_catalog_galleries'
probowałem to zrobić za pomocą 'ORDER BY'
Zapytanie wyglądało wtedy tak:
SELECT P.product_id, P.product_name, P.product_description, P.product_price, P.product_ktm, C1.category_name AS podkategoria, C2.category_name AS kategoria, G.gallery_photo, P2.producer_name AS producent FROM mACMS2_catalog_products P JOIN mACMS2_catalog_categories C1 ON ( C1.category_id = P.product_category ) JOIN mACMS2_catalog_categories C2 ON ( C2.category_id = C1.category_parent ) JOIN mACMS2_catalog_producers P2 ON ( P2.producer_id = P.product_producer ) JOIN mACMS2_catalog_galleries G ON ( G.gallery_pid = P.product_id ) WHERE P.product_active = '1' ORDER BY G.gallery_photo DESC LIMIT 0, 1
oraz za pomocą 'GROUP BY'
Zapytanie wyglądało wtedy tak:
SELECT P.product_id, P.product_name, P.product_description, P.product_price, P.product_ktm, C1.category_name AS podkategoria, C2.category_name AS kategoria, G.gallery_photo, P2.producer_name AS producent FROM mACMS2_catalog_products P JOIN mACMS2_catalog_categories C1 ON ( C1.category_id = P.product_category ) JOIN mACMS2_catalog_categories C2 ON ( C2.category_id = C1.category_parent ) JOIN mACMS2_catalog_producers P2 ON ( P2.producer_id = P.product_producer ) JOIN mACMS2_catalog_galleries G ON ( G.gallery_pid = P.product_id ) WHERE P.product_active = '1' GROUP BY G.gallery_photo DESC LIMIT 0, 1
ale obydwa powyższe przykłady wyświetlają tylko jeden rekord a nie całą listę rekordów z pierwszym zdjęciem z tabeli 'mACMS2_catalog_galleries'
Czy możecie mi pomóc może gdzieś robie błąd, literówkę a może przy łączeniu tabel w ogóle nie jest to możliwe.
Wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc...