Mam taki problem, potrzebuję aby wszystkie kolumny w tabeli były typu cp1250 (inaczej windows-1250).
Wg manuala ze strony http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/str...e-overview.html
kodowanie poszczególnych kolumn ustawia się wg wzoru:
CREATE TABLE t ( c1 VARCHAR(20) CHARACTER SET utf8, c2 TEXT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_general_cs );
Próbuję powyższy kod (w niezmienionej postaci) uruchomić w PHPAdmin, jednak on zwraca mi błąd:
Cytat
#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'CHARACTER SET utf8, c2 TEXT CHARACTER SET latin1 COLLATE la' w linii 3
Dziwne, baza zwraca błąd po próbie wykonania kawałka kodu, pochodzącego ze strony producenta bazy

Znalazłem na forum przykłady ustawiania kodowania tabel
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `zn_kolory` ( `Id_zk` int(6) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `Symbol` varchar(8) DEFAULT NULL, `Kolory` enum('czerwony','żółty','niebieski','zielony') NOT NULL DEFAULT 'czerwony', `Pelne` enum('TAK','NIE') NOT NULL DEFAULT 'TAK', PRIMARY KEY (`Id_zk`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=5 DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_general_ci;
Też nie działa

Wersja bazy jaką mam to MySQL 3.23.58 (pochodzi z paczki 'Krasnal')
Generalnie potrzebuję mieć tabelę o strukturze:
CREATE TABLE czytelnik222 ( kodKreskowy int, imie varchar(30), nazwisko varchar(30), pass varchar(50), aktywnosc int );
i właśnie kodowaniu cp1250.
Raczej nie chciałbym zmieniać działania całego serwera bazy na cp1250, (dlatego próbuje zmienić to kodowanie tylko dla poszczególnych tabel).
Ktoś może pomóc, doradzić o co moze chodzić?
Pozdrawiam