Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [myslq] pokazanieniezapisanych rzeczy..
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
gakusei
witam!
problem jest taki, mam 3 tabele: member, member2item, item z czego member2item jest tabela powstałą w wyniku 'wiele do wielu'.
robie wykaz co dany member ma a czego nie ma[item], o ile banalne jest pokazanie co member ma to akurat czego nie ma juz dla mnie tak oczywiste nie jest. Moze ktos podpowie co szukac.

Czy to dobra strona do kombinowania ?
  1. SELECT nazwa
  2. FROM m_item INNER JOIN m_members2m_item ON m_item.id_item = m_members2m_item.id_item
  3. WHERE WHERE item.id_item NOT
  4. IN (
  5. SELECT m_members2m_item.id_item
  6. FROM m_members2m_item INNER JOIN m_item ON m_members2c_item.id_item = m_members.id_mem
  7. )
JoShiMa
O ile dobrze Cię zrozumiałam, to może OUTER JOIN Ci pomoże.
gakusei
Zrobilem tak, dziala ladnie ale... nie na tej wersji mysql co musi dzialac..
Nie wiecie co zrobic zeby zadzialalo to na MySQL 4.0.2 ?
  1. CREATE VIEW komb AS SELECT m_item.id_item, m_item.nazwa, m_members.id_mem, m_members.imie
  2. FROM m_item CROSS JOIN m_members
  1. CREATE VIEW dobr AS SELECT m_item.id_item, m_item.nazwa, m_members.id_mem, m_members.imie FROM m_item INNER JOIN m_members2m_item ON m_item.id_item = m_members2m_item.id_item INNER JOIN m_members ON m_members2m_item.id_mem = m_members.id_mem
  1. SELECT komb.id_mem, komb.imie, komb.id_item, komb.nazwa , CAST(komb.id_item AS varchar) +','+ CAST(komb.id_mem AS varchar)
  2. FROM komb WHERE CAST(komb.id_item AS varchar) +','+ CAST(komb.id_mem AS varchar) NOT IN (SELECT CAST(dobr.id_item AS varchar)+','+CAST(dobr.id_mem AS varchar) FROM dobr)
roofy_1
Witaj!!
Cytat
Nie wiecie co zrobic zeby zadzialalo to na MySQL 4.0.2 ?

Z tego co wiem to w tej wersji nie można wykorzystywać joinów

Pozdr,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.