mam następujący problem ale może najpierw obrazek

jak widać wyżej mam 4 tabele pod uwagą obecnie biorę 3 a mianowice
chcę w jednym zapytaniu pobrać listę informacji a dodatkowo do tej listy dołączyć:
- ilość komentarzy ( to mam działa )
- tytuł ostatnio dodanego komentarza jak i jego autora ( i tu nie wiem jak to zapisac )
obecnie mam takie zapytanie a właściwie to co mi Zend_Db_Table generuje
<?php [/php]$select = $this->select(); $select->setIntegrityCheck(false); 'i.idinformation = ic.idinformation', array('ic.idinformationcomment','commentsdate'=>'ic.date', 'comments'=>new Zend_Db_Expr('COUNT(ic.idinformationcomment)')) ); 'u.idusers = ic.idusers', ); $select->order('ic.idinformationcomment DESC'); $select->group('i.idinformation'); [php] ?>
SELECT `i`.`idinformation`, `i`.`idusersadd`, `i`.`idproject`, `i`.`name`, `i`.`version`, `i`.`datastart`, `i`.`lastedit`, `ic`.`idinformationcomment`, `ic`.`date` AS `commentsdate`, COUNT(ic.idinformationcomment) AS `comments`, `u`.`name` AS `commentsusers` FROM `information` AS `i` LEFT JOIN `informationcomment` AS `ic` ON i.idinformation = ic.idinformation LEFT JOIN `users` AS `u` ON u.idusers = ic.idusers GROUP BY `i`.`idinformation` ORDER BY `ic`.`idinformationcomment` DESC
komentarz mi dołacza ale zawsze pierwszy próbowałem z sortowaniem z max a wybieraniu największego kometarza ale nic nie chce działać tak jak myśle ze ma działać
więc jak do tego się dobrać aby było optymalnie
P.S. mam tu relacje 1:1 między informacjami a userami (autor, ostatnio edytował pewnie też będzie tak) i komentarz informacji a user i czy to jest dobrze bo mi się wydaje ze tak usera mam raz zapisanego i nigdzie nie powtarzam