Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Logowany dostep do strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TheArt
Moze mi ktos pomoc, wiem ze to pewnie latwe do zrobienia, ale nie za bardzo umiem sie do tego zabrac.

Chce miec na stronie glownej index.php formularz logowania (oparty na plikach txt).

Skrypt ma sprawdzac poprawnosc wpisanych danych wedlug pliku powiedzmy users.inc. Po prawidlowym wpisaniu loginu i hasla, ma nastepowac przekierowanie (albo wczytywanie przez include) na nazwauzytkownika.php (nazwauzytkownika to login ktory wpisywala osoba logujaca sie).

Oznacza to ze chce zrobic spersonalizowana dla kazdego usera strone. Zeby wgrywaly sie dane tylko dotyczace danej osoby.

Dokladnie ma chodzic o wgranie informacji o statusie zamowienia.

Powiedzmy ze na strone status.php wchodzi osoba klient1.

Loguje sie i wtedy wyswietlaja sie informacje zawarte w pliku klient1.php

Klient2 - klient2.php.

Jak to zrobic?

Chyba ze ktos ma inny pomysl na skuteczny i wygodny system wyswietlania statusow zamowienia. Najlepiej bez uzycia mysqla.
PiXel2.0
Jak ja zaczynalem pisac skrypty to tez mialem podobne podejscie do momentu kiedy zaczalem sie uczyc pracy z bazami mysql.

Okazalo sie, ze mysql nie gryzie i aplikacje oparte o mysql sa znacznie prostsze niz te oparte o pliki a mozliwosci jest milion razy wiecej wiec po co kombinowac z plikami questionmark.gif

Skoro nie znasz jezyka sql i funkcji mysql to predzej sie nauczysz niz wykombinujesz jak przechowywac i wyciagac dane z plikow winksmiley.jpg
pyro
przykład:

1. <?php
  2. // logowanie zakladajac ze w pliku sa zapisywani userzy w formacie 'user:haslo'
  3. $user = trim($_POST['user']);
  4. $pass = trim($_POST['pass']);
  5. $userzy = file('userzy.inc');
  6. $budowa = $user.':'.$pass;
  7. if(in_array($budowa, $userzy))
  8. {
  9. echo 'zalogowany poprawnie jako '.htmlspecialchars($user).'!';
  10. $pliczek = $user.'.php';
  11. require($pliczek);
  12. }
  13. else
  14. {
  15. echo 'podano zly login lub haslo...';
  16. }
  17. ?>
TheArt
Wlasnie w tym rzecz ze z bazami operuje juz dosc dobrze, ale ta strona do ktorej ma byc powyzszy skrypcik jest na darmowym serwerze. A jak wiadomo bazy z darmowych serwerow lubia znikac. Wole wiec miec pliki na kompie.

Pyro dzieki za skrypcik.

cos mi to nie dziala, ciagle wypisuje require (.txt) jakby nie widzial zawartosci zmiennej $user

zeby byla jasnosc dalem
$pliczek = $user.'.txt';

ok poradzilem sobie

pyro napisz w wolnej chwili to pogadamy o rozbudowie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.