Mam pewną zagwozdkę, chcę zrobić coś takiego
Kategoria gł1
podkategoriaA
1.publikacja (link Word lub pdf) wielkość pliku, data
2 publikacja (link Word lub pdf) wielkość pliku, data
| LINK wyświetl całą zawartość podkategoriiA. |
podkategoriaB
3 publikacja (link Word lub pdf) wielkość pliku, data
4 publikacja (link Word lub pdf) wielkość pliku, data
5 publikacja (link Word lub pdf) wielkość pliku, data
| LINK wyświetl całą zawartość podkategoriiB. |
Kategoria gł2
| LINK wyświetl całą zawartość kategorii gł2. |
A więc chodzi o to, że chcę na stronie umieścić pliki do pobrania, przy czym chcę aby od razu były widoczne i kategorie główne, które mogą zawierać odnośniki do plików(publikacji) jak i podkategorie, oraz powiedzmy widocznych 5 najnowszych publikacji, a pod spodem link do reszty publikacji z danej kategorii/podkategorii po kliknięciu którego przechodzi się do całego spisu publikacji z danej kategorii.
Czyli zdaje się dwie tabele (lub trzy), jedna tabela przechowuje dane dotyczące plików, druga tabela przetrzymuje kategorie i podkategorie, ewentualnie osobno tabela z kategoriami i podkategoriami(?).
Czy dobrze kombinuję?
W PHP jestem laikiem staram się coś nauczyć lecz ja muszę stopniowo rozgryzać koncepcję, a wiele przykładów jest od razu z grubej rury, które są na tyle skomplikowane, że logicznie nie potrafię ich rozpracować i jednocześnie poznać zasad działania.
Głownie mam niejasność co do tabeli kategorii i podkategorii, czy to ma być w jednej tabeli czy ma to być jednak rozbite na dwie tabele? Bo za chiny ludowe nie wiem jak to można wyświetlic mając
mysql> select * from category;
+----+----------+-------------+
| id | deep | name |
+----+------+-----------------+
| 1 | 0 | kategoria gł1 |
| 2 | 0 | kategoria gł2 |
| 3 | 0 | kategoria gł3 |
| 4 | 1 | podkategoriaA |
| 5 | 1 | podkategoriaB |
+----+------+-----------------+
W takiej sytuacji nie wiem jak podpiąć podkategorie do kategorii głównych, to chyba bardziej się nadaje do metody wyświetlania która w danym momencie wyświetla tylko kategorie lub podkategorie w zależnosci od deep.
Czy dobrze to rozumiem czy całkowicie poplątałem?