Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przesyłanie zmiennych i kilka innych pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Max Damage
Mam plik edytuj.php który pobiera nr id tego co chce edytować i wpisuje to wszystko z bazy do okienek formularza - czyli standard. Problem w tym że dalej potrzebuje ten id. Napisałem w formularzu więc coś takiego:
  1. <input type='hidden' name='auto' value="<?php echo $id ?>">

Po wysłaniu, id także poprawnie sie wysyła, ale gdy próbuje zrobić coś takiego już nie działa:
  1. <?php
  2. if(isset($id)) {
  3. $wynik=mysql_query("UPDATE tabela SET km='$km',masa='$masa',opis='$opis' WHERE id='$id'") or die (mysql_error());
  4. }
  5. ?>

A tak poza tym dwa pytania:
1. Lepiej, szybciej będzie gdy będę porównywał co użytkownik zmienił podczas edycji i tylko to zapisywał, czy od razu zapisywał wszystko?
2. Logowanie z podziałem na moderatora, admina i resztę: jedyne co mi przychodzi do głowy to nadanie statusu każej osobie jako sesji. np. 1 dla admina, 2 dla reszty; ale wtedy w bazie i tak będę miał 98% ludzi ze statusem np.3, więc chyba trochę bez sensu. Da się to jakoś lepiej rozwiązać?
Mlodycompany
0?.
  1. <?php
  2. if(isset($id)) {
  3. $wynik=mysql_query("UPDATE `tabela` SET 
  4. `km` = '".$km."', 
  5. `masa` ='".$masa."',
  6. `opis` = '".$opis."' 
  7. WHERE `id`='".$id."'") or die (mysql_error());
  8. if($wynik){
  9. echo "ok";
  10. }
  11. else{
  12. echo "blad";
  13. }
  14.  
  15. }
  16. ?>

Ja robie tak zawsze i działa;
1. Wg mnie szybciej i lepiej bedzie zapisywac dane odrazu bez sprawdzania. Jedynie musi wczytywac dane poczatkowe do formularza i wtedy user sobie zmienia wedlug zyczenia.
2. Mozesz własnie zrobic w tabeli kolumne poziom i zapisywac 1, 2, 3 ... lub dodac loginy do tablicy i wtedy warunki
jezeli w tablicy znajduje sie login to zmienia $admin na 1 itd
Cezar708
najpierw nazywasz zmienną w formularzu auto :
Cytat
  1. <input type='hidden' name='auto' value="<?php echo $id ?>">

a następnie spradzasz jako $id:
Cytat
  1. <?php
  2. if(isset($id)) {
  3. ?>

coś chyba nie tak co?
Cytat
2. Logowanie z podziałem na moderatora, admina i resztę: jedyne co mi przychodzi do głowy to nadanie statusu każej osobie jako sesji. np. 1 dla admina, 2 dla reszty; ale wtedy w bazie i tak będę miał 98% ludzi ze statusem np.3, więc chyba trochę bez sensu. Da się to jakoś lepiej rozwiązać?

to nie jest złe rozwiązanie, często tak się to rozwiazuje... śmiało możesz tak zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.