Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] problem z "system"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gojira
witam

mam taki problem... wiem ze system(sciezka do pliku) w php ma uruchomic plik ktory jest podany w sciezce... problem w tym ze nie uruchamia go... macie pjecie czemu??

1. <?php
  2. system('example.sxc');
  3. ?>

sprawdzam na localhoscie i plik php jest w tym samym co example.sxc folderze (to plik makro z open office'a)... kiedy daje pelna sciezke dostepu rowniez nie dziala (pojawia sie klepsydra i czyta w nieskonczonosc strone i nic sie nie dzieje)

bede wdzieczny za wszelkie sugestie smile.gif
.radex
funkcja system() często jest zablokowana.
gojira
aha... a jest jakas alternatywa aby otworzyc plik za pomoca php tak jak robi to system??;> albo jak ja odblokowac questionmark.gif
marcio
Odblokowac mozesz w php.ini zobacz co ci zwraca phpinfo() a podobne funckje to shell_exec()/exec()/passthru() czy jakos tak
.radex
Ale po co Ci otwierać plik na serwerze? Nie możesz go po prostu za pomocą file_get_contents() sobie do skryptu wczytać i tam z nim zrobić to co trzeba ?
gojira
bo musze uruchomi ten plik... to jest makro ktore przy uruchomieniu tworzy plik html... ktory mi jest potrzebny na zajecia smile.gif tak czy inaczej chodzi o to ze gdy wchodze na strone automatycznie ma sie otworzyc plik zrobic co ma zrobi i sie zamknac... wsio dziala poza otwieraniem go
.radex
Robienie czegoś takiego w PHP to niezbyt dobry pomysł. Po za tym odpalisz to tylko na localhoście, bo wszędzie system(), exec() itd. są blokowane.
marcio
A gdzie to jest napisane ze wszedzie na localu niee na servach dedykowanych tez nie a na szu.pl shell_exec() dziala smile.gif
.radex
"Po za tym odpalisz to tylko na localhoście, bo wszędzie system(), exec() itd. są blokowane."

Czytaj ze zrozumieniem winksmiley.jpg
marcio
Cytat(radex_p @ 22.05.2008, 16:43:53 ) *
"Po za tym odpalisz to tylko na localhoście, bo wszędzie system(), exec() itd. są blokowane."

Czytaj ze zrozumieniem winksmiley.jpg

Czytam jednak nie tylko smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.