Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Małe pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
jarmiar
Witam,

Chciałbym się Was zapytać jak można odebrać za pomocą javascriptu dane ze zmiennej dopisanej do nazwy pliku js

np src="skrypt.js?zmienna=zawartośc"
l0ud
Nie. Zresztą nawet nie wiem, jak miałoby to działać - plik js nie jest przetwarzany przez serwer. Jedyne wyjście to podczepić interpreter php pod rozszerzenie .js i wmieszać w niego kod php.
tomeksobczak
a jednak TAK, wystarczy podpatrzeć jak to jest załatwiane w bibliotece scriptaculous.js

Kod
$A(document.getElementsByTagName("script")).findAll( function(s) {
  return (s.src && s.src.match(/scriptaculous\.js(\?.*)?$/))
}).each( function(s) {
  var path = s.src.replace(/scriptaculous\.js(\?.*)?$/,'');
  var includes = s.src.match(/\?.*load=([a-z,]*)/);
  (includes ? includes[1] : 'builder,effects,dragdrop,controls,slider').split(',').each(
  function(include) { Scriptaculous.require(path+include+'.js') });
});
sowiq
Cytat(jarmiar @ 5.06.2008, 16:12:40 ) *
Chciałbym się Was zapytać jak można odebrać za pomocą javascriptu dane ze zmiennej dopisanej do nazwy pliku js

Możesz to zrobić inaczej:

1. <script type="text/javascript">
  2. var zmienna = 23;
  3. <script type="text/javascript" src="script.js"></script>

Wtedy w script.js możesz się odwoływać do "zmienna". Skoro możesz zrobić "src='script.js?zmienna=23'", to możesz też tak, jak opisałem powyżej. Trochę prościej niż sposób zaproponowany przez tomeksobczak'a.
l0ud
Heh, no faktycznie, jak widać jest to jednak możliwe winksmiley.jpg Ja bym jednak dał sobie spokój z takimi kombinacjami stosując metodę podaną przez sowiq winksmiley.jpg
jarmiar
dzięki za odpowiedzi pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.