Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [W czym?] Wykresy odczytywanie wartosci myszką
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
rolnikov
Witam,
Panowie nie orientuje sie w technologiach client-side wiec podpowiedzcie.
Napisalem w php klase do generowania wykresow za pomoca gd2, w formacie jpg. http://img299.imageshack.us/img299/1773/35405172ct9.jpg (wersja mega-robocza ;p )
Problem mam taki ze musze dopisac opcje odzcytywania wartosci myszką w przeglądarce - mam nadzieje ze nie jest na to za późno ;p
Najlepiej jakby to byla linia pionowa ktora poruszalibysmy wzdloz osi OX, i gdzies wyswietlali wartosc ktoregos z wykresow (chyba raczej na podstawie danych niz wykresu, ktory przez mala rozdzielczosc moze byc malo dokladny).

Pytanie czego uzyc do napisania? jakiego języka/bibliotek?

dzieki za odpowiedzi smile.gif
pozdrawiam
phpion
Takie rzeczy to tylko we flashu smile.gif możesz coprawda bawić się z JavaScript (do przesuwania tej linii) lub ewentualnie z <map> (do odczytywania danych) ale wydaje mi się, że szkoda roboty. Dynamiczne wykresy zdecydowanie lepiej wykonywać z użyciem PHP -> XML -> Flash.
Loozak
Najprościej będzie to zrobić we Flashu. Jest biblioteka open flash chart - http://teethgrinder.co.uk/open-flash-chart/
Są dołączone przykłady jak to połaczyć z php.
Nie musisz niczego modyfikować we flashu, wiedza o php wystarczy żeby stworzyć ładne wykresy.
rolnikov
no tak, o OFC i MINGu do generowania fleszy, juz czytalem. ale tam jest mozliwosc czytania wartosci tylko w punktach, ktore sa pewnie na stale wpisane w animacje. A ja potrzebuje odzczytywac w kazdym mozliwym miejscu na wykresie.

a cos wiecej na temat JS ? jak mozna ingerowac w rysunek ?
Loozak
Nie chodzi o ingerencję w rysunek.
Tutaj idea jest taka, że bierzesz relatywną pozycję kursora (pozycja kursora w oknie przeglądarki minus pozycja wykresu w przeglądarce) i na tej podstawie przeliczasz wartości na osiach X i Y.
Najpierw musisz policzyć jakie są wartości wykresu w punkcie (0,0) oraz jak zmiana o 1 pixel wpływa na zmianę wartości na osi X i Y (te dane liczysz w php przy generowaniu wykresu).
Przykład:
Bierzemy obrazek z wykresem, który ma 100x200 pixeli. Jest umiejscowiony w przeglądarce na pozycji (0,0). Wiemy że zmiana o 10 pixeli w poziomie oznacza zmianę wartości na osi X o 1 punkt, zmiana o 10 pixeli w pionie oznacza zmianę wartości na osi Y o 1 punkt. Przyjmiemy że w punkcie (0,0) wykresu wartość na osi Y to 10 a na osi X 0.
Teraz odczytujemy aktualną pozycję kursora. Powiedzmy że będzie to (20,10) - na podstawie powyższych danych obliczymy, że wartość na osi X to 2 (0+20/10*1) a na osi Y 9 (10-10/10*1).

Mam nadzieję, że załapiesz o co mi tutaj chodzi smile.gif
rolnikov
hmm no rozumiem rozumiem smile.gif tak tez mniej wiecej po stronie php to dziala.
czyli chyba najlepiej by bylo dać we fleszu jeżdżącą linie, w JS odczytywac dane.
A czy te dane mozna jakos przeslac do tej animacji flash zeby wyswielila ona na obrazku interesującą nas wartość?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.