Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kubatron
Więc na początek powiem tak, niedaje w tym temacie punktów za odpowiedzi.

Pytanie brzmi Cms jest to system portalowy, a więc jak napisać dobry Cms w wykorzystaniu Smarty i ADoDB i baza danych.
Co czeba umieć żeby napisać dobry zaawansowany cms z czego powinniem się składać.
Jakie powinień mieć zabezpieczenia.
:wink:
menic
Dobry system posrtalowy wcale nie musi sie składać ze Smarty i AdoDB. To tylko ułatwia. Przecież są to takie same skrypty jak wszystkie inne winksmiley.jpg
A co trzeba umieć...
Oczywiście jezyk w którym chcesz go napisać (php, perl) bazę danych(mysql, pgsql) no i mieć ciekawe pomysły. Bo nawet miając ogromną wiedzę nt. tego co wyżej wymieniłem bez oryginalnych pomysłów na nie wiele ci sie to zda. Kolekcja tego typu skryptow jest naprawde duża.
kubatron
Nio ale mi chodzi o napisanie w php a baze to albo pgsql lub mysql.
I co powinnien programista brać pod uwage przy tworzeniu takiego Cms-a , jakie atrybuty :?:
menic
Jak tak bardzo chcesz wiedzieć...
http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=15333
kubatron
Ok menic przeczytałem a teraz jeszcze innych opinie chciałbym wiedzieć i odpowiedzi jak powinno wyglądać
Thx menic :wink:
cichy
Najpierw musisz pomyśleć co chcesz żeby system zawierał.
1. Logowanie
2. Własne forum
3. Newsy
4. i.. i inne nikomu nie potrzebne bajery tongue.gif
później powinieneś to wszystko rozplanowac sobie (np na kartce)
Zastanowić się czy to ma być obiektowo czy strukturalnie i czy planujesz późniejsze wersje.
Jeśli ma to być obietkowo to postarać się tworzyć klasy z "głową".
Żeby jedna klasa nie robiła wszystkiego i żeby nie było w niej funkcji innych jak te do któych zostałą stworzona.
Np klasa DB żeby zawierala łączenie się z bazą, funkcje do zapytań itp.
klasa do newsow zeby zawierala funcke do wyciagania newsow, wyswietlania ich itp.

Powinieneś także dobrze rozplanować ułożenie plików żeby nie było porozsiewane po katalogach.

A to co trzeba umieć to wyjdzie podczas pisania.
Bo tworzenie własnego CMSa to nie jest takie hop-siup do przodu tylko kawał ciężkiej i długiej pracy.

Pozdrawiam
bamboos
Witam!!
Też właśnie robie coś w stylu CMS'a. Zanim się do tego zabrałem, czytałem wiele tekstów na ten temat i dostawałem różne porady, ale to mi chyba tylko mętlik w głowie zrobiło. Na mój gust, trzeba poprostu usiąść i zacząć pisać, a styl, rozwiązania wykreują się same, ewentualnie jak się na czymś zatniesz, to będziesz wiedział o co konkretnie zapytać, i czego szukać.
menic
Cytat
Bo tworzenie własnego CMSa to nie jest takie hop-siup do przodu tylko kawał ciężkiej i długiej pracy.

No ja swój zacząlem 18 VI 2003i postep prac widac w podpisie winksmiley.jpg
Cytat
Najpierw musisz pomyśleć co chcesz żeby system zawierał.
1. Logowanie
2. Własne forum
3. Newsy
4. i.. i inne nikomu nie potrzebne bajery tongue.gif

Nie zgodze sie z tym. To zaczynanie od dupy strony winksmiley.jpg
Najpierw musisz na czymś te moduły oprzeć, żeby je nawet testować tongue.gif
cichy
Cytat
Najpierw musisz na czymś te moduły oprzeć, żeby je nawet testować tongue.gif

Ale dla mnie to jest oczywiste zę stworzona funkcja nie bedzie nikomu potrzebna jeśli nie będziesz chcial jej wywoływąc.
A budowa enginu strony to jest chyba najtrudniejsze zadanie z tego wszystkiego. (troszke zapomniałęm o nim wspomnieć)
Fenk Ju menic za przypomnienie. =D>
kubatron
No a jak sobie na kartce rozpisać tworzenie Cms-a :wink:
essey
Cytat

jezeli nie wiesz jak za to się zabrać, nie biez sie za nic !!!!!!
kubatron
Nio właśnie niewiem ale przydała by siię rada doświadczonych ludzi.
menic
A kro mówi ze na kartce tongue.gif
Ja tam zawsze mam wszystko w głowie poukładane. A jezeli nie masz pomysłu tylko chcesz napisać, aby napisac to daj sobie spokój. Poprostu zaccznij pisać, reszta sama przyjdzie winksmiley.jpg
No i koniecznie pooglądaj gotowe projekty. Mozna dużo z nich wynieść...
scanner
Cytat
Ołówkiem, żeby się łatwo gumkowało.

Żeby zacząc cokolwiek sensownego robić, powinieneś najpierw zastanowić się nad tym "Dlaczego chcesz to robić".
CMS to jak sama nazwa wskazuje narzędzie służące do zarządzania danymi. System taki musi (bazuję na moich przemyśleniach w ramach phpJuice) być modularny, skalarny, łatwo updatetowany i jeszcze łatwiej upgradeowany.
Co innego silnik i jego środowisko (DAO, ActionRouter, wywoływanie modułów), co innego moduły i analiza/modyfikacja danych a co innego GUI (Smarty, czy inne Coś).
Dobry CMS musi być skonstruowany w taki sposób, że dodając odpowiednie moduły (jaknajprościej, najlepiej wybranie z listy dopstępnych, automatyczny download i instal) przerabiamy bloga na system kosztorysowania.
W dobrym CMS'ie dodanie modułu do stworzenie szablonów GUI do interakcji z urzytkownikiem oraz mechanizmów korzystających z API engine'u (głównie operacje IO)

Przydaje się (IMHO) to co kiedyś było w php.pl|Dev. POdział na:
Jądro
Biblioteka np. lib/authorize
Moduł (mod/news).

Jądro i biblioteki dajemy za free, za moduły i GUI karzemy sobie płacić.

Systemik,. który może kiedtyś w końcu powstanie pod szyldem phpJuice jest w fazie planowania od wrzesnia. I na razie tylko przepatruję i spisuję koncepcje (no dobra.. siedzę nad nim godzinkę dziennie).

___
Przeniosłem do hydeparku.
kubatron
Nio ale mi chodzi dokładniej, czyli jak wszystkie strony łaczyć ze sobą żeby chodziły stabilnie, na jakich bazach to zrobić pgsql czy mysql itp.itd. :wink:
menic
Cytat
Nio ale mi chodzi dokładniej, czyli jak wszystkie strony łaczyć ze sobą żeby chodziły stabilnie, na jakich bazach to zrobić pgsql czy mysql itp.itd. :wink:

Nie no...
Z tego wynikałoby ze chcesz abysmy napisalei wszytsko za ciebie laugh.gif
Nie przesadzaj. A najlepiej to sie nawet za to nie bierz tongue.gif
kubatron
ej niechodzi mi żebyście napisali za mnie tylko dali rade na jakiej bazie, i jak łączyć wszystkie pliki i szablony w jedno to ma byc rada a nie skrypt
:wink:
essey
nie da rady tego napisac.
polecam sciagniecie jakiegos skryptu cms, np.: mambo albo envolution.
zobacz jak tam to jest zrobione, i w tedy sam zabierz sie za pisanie. Nie licz na to, że napiszemy ci, jak robic skic systemu. Jezeli sam do tego nie dojedziesz, nie pomogą nawet nasze rady (no chyba że ... smile.gif ).

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia w walce o zwycięstwo smile.gif
cichy
Poczytaj sobie tutaj:
http://webcity.php.pl/forum/index.php?act=...=ST&f=15&t=1112
http://webcity.php.pl/forum/index.php?act=...t=ST&f=15&t=911
Może Cie troszke nakieruje i uświadomi na co sie porywasz.
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.