Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]utf-8, plik w iso-8859-1
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CconradD
Mam taki problem, wczytuje plik kodowany w iso-8859-1 (wczytuje przez file) na stronę (utf-8). Nie mogę zamieniać kodowania pliku ma dysku. Następnie plik wysyłam do bazy MySQL która ma kodowanie utf8_general_ci. Problem jest, w tym że jak mam w tej bazie już dane i mają ogonki (ęść) to wyświetlają się na stronie dobrze. Ale po wysłaniu pliku w iso-8859-1 pojawiają mi się w bazie z '?' (o?wiadcza si?). Więc nie ma siły żeby je poprawnie wyświetlić. Moje pytanie, w jaki sposób wysłać do bazy ten plik żeby były w nim ogonki (ale bez jakiejkolwiek modyfikacji pliku)?
Bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuje.
CconradD
Dzięki wielkie, ale mam problem z instalacją tego dodatku. W php.ini mam:
extension=php_iconv.dll
;extension=php_mbstring.dll (bo pisało że te dwie biblioteki się 'gryzą')
A i tak wyświetla mi błąd: "Fatal error: Call to undefined function: iconv() "
erix
Nie wywala błędów w dzienniku zdarzeń systemu?

Pamiętaj, żeby odpowiednie DLL-e skopiować też do katalogu znajdującego się w zmiennej PATH (zwykle %windir%\system32). Chodzi mi głównie o plik iconv.dll.

edit: literówka winksmiley.jpg
CconradD
Dzięki biggrin.gif Działa tak jak chciałem. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwość sprawdzenia jakie jest kodowanie danego pliku? Czy plik jest w windows-1250, iso-8859-1, lub innym kodowaniu?
Ruda Grażyna
Wyskakuje mi blad sadsmiley02.gif
Call to undefined function mb_detect_encoding() ....(na Apachu 2.2)

pomimo usuniecia komentarza w php.ini dotyczacego:
extension=php_mbstring.dll

help me wstydnis.gif
erix
A chociaż restartowałeś...? dry.gif
Ruda Grażyna
Jasne... nie wiem w czym tkwi blad wstydnis.gif
erix
Ale chyba nie musze przypominać, że ścieżka do katalogu rozszerzeń musi być również podana? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.