Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mod_aNius]nowy
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
kubatron
witam chciałbym żeby na forum był stworzony nowy mod który by pomagał ludziom i urzytkownikom więc:
aNius - jest to mod do testowania na forum skryptów
Każdy temat ma Podgląd skryptu i można wprowadzić modyfikacje i pomóc użytkownikowi który jest w kropce, lecz to niewszystko dzięki temu modowi można także testować skrypty na testowej bazie danych do której będzie miał dostęp każdy użytkownik lecz po przetestowaniu skryptu i poprawnym działaniem skryptu użytkownik dostaje Zapytanie Sql i poprawny kod php.

Co wy o tym myślicie.
Wszystkie błedy ortograficzne, prosze o wskazanie lub poprawienie.
spenalzo
Sam pomysł może i dobry, ale nie wierze, aby byłą możliwość testowania skryptów.
Ja widze teog moda tak: jest jakby jeden post, ale taki który wszyscy mogą zmieniać, z np. zaznaczeniem / dopisaniem kto co poprawił i dlaczego. Ale czy ma sens takie coś?
kubatron
spenalzo źle mnie zrozumiałeś ten mod działałby na zasadzie tworzy posta np. Jasiu , daje do testowania np. system newsów na bazach i muwi że niezapisuje mu do bazy danych i podaje przy tym kod, każdy z użytkowników ma na swoim koncie tak zwany aNius czyli testowanie skryptu do rozwiązania problemu jeżeli dany użytkownik naprawi skrypt i da poda kod php i zapytanie sql to jest ok a jeżeli użytkownik zdąży sam naprawić to dostaje zapytanie od moda i kod php i jeżeli skrypt działa poprawnie tabela z zapytaniami zostaje usunięta wszystkim użytkownikom i użytkownik na pw dostaje sql i php. a reszta to by czabyło pomyśleć :wink:

Jeżeli coś źle napisałem niekasujcie mnie odrazu z góry tylko pouczcie że tu zle tu zle :wink:
spenalzo
Nie... Ja rozumiem, o co Ci chodzi, ale zrozum, że nikt nie pozwolli, żeby testować niesprawdzone skrypty na bazie danych...
Skąd wiesz, czy nie trafi się ktoś, kto będzie chciał wywalić w kosmos bazę, czy pliki? A wątpie aby komuś się chciało siedzieć i akceptować czy ten skrupt może być wykonany. tongue.gif
kubatron
E to źle źle :wink:
była by odzielna baza danych np. na odzielnym koncie testowym
orson
witam ...

kazde aktywne konto internetowe z dzialajacym apache + php + mysql to potencjalna luka dla serwera ... musialo by to stac na oddzielnym serwerze ... ale kazdy serwer z wyjsciem na swiat to potencjalna luka ... musialby miec oddzielne lacze [zeby nie bylo dostepu do sieci wewnetrznej] ... wiec ktos musialby sie nim zajmowac ... i tak dalej ...

cya
kubatron
ja jak już muwiłem oddzielne konto z baza i na forum zrobić zakładanie tabel użytkownikom jeśli przetestuje skrypt to usuwa się mu tabela i dostaje pw kod sql i php itp. :wink:
szczerze powiem to dla użytkowników i administratorów było by lepsze rozwiązani można by było szybciej znaleśc przyczyny błedu w skrypcie :wink:
spenalzo
A my mamy czas tak siedzieć? smile.gif tongue.gif
Przeciez co stoi na przeszkodzie żeby skopiować skrypt czy zapytanie i na swoim kompie sprawdzić?
Szkoda zachodu.
DeyV
tym bardziej, ze nawet najbardziej restrykcyjnie stawione php pozwala na bardzo dużą ingerencję w to co się dzieje na koncie, często również na to co sie dzieje na serwerze. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie jakie pliki się instaluje, i nie jest możliwe (przynajmniej narazie) przeprowadzenie trestu, czy dany skrypt jest bezpieczny.

Ogólnie mówiąc - pomysł nie do wykonania.

A co do pomysłu Spenalzo - to wszystko da Wiki - tylko czekać jak zostanie uruchomione. Dlatego przypominam, że jest przy nim jeszcze trochę pracy - moderatorzy - do dzieła.
kubatron
DeyV jaki pomysł :wink:
Bakus
Spenalzo: chidzi ci o WebCVS questionmark.gif

@kubatron: mówi bo mowa...
spenalzo
Cytat
Spenalzo: chidzi ci o WebCVS questionmark.gif

Nie słyszałem o takim czymś, teraz to wymyśliłem.
Bakus
miałem na myśli system CVS i jego interfejs WWW... Przykłady:
http://cvs.php.net/
http://cvs.sourceforge.net/viewcvs.py/phpm...min/phpMyAdmin/
patrycjusz
hehe jako że za dużo się nie chwale swoimi skryptami (bo i dużo ich ostatnio w php nie ma :wink: ) więc raczej korzystać bym nie korzystał z czegoś takiego co proponuje autor tematu ....
Ale wpadł mi do głowy inny pomysł, a mianowicie czy nie wprowadzić by działu download ze skryptami a wyglądał by on mniejwiecej tak..
# dział (np. CMS)
# systemy proste ( np nuke )
# systemy złożone (np tikiwiki)
itd.
Coś na kształt rozwiniętego drzewa.. ale najlepsze jest to aby każdy user miał możliwość oddania do opini (forum opinie to jest) i na własną prośbe jego skrypt po zatwierdzeniu przez admina trafiał do działu testy w tym modzie. A userowi, moderatorowi dać obok przycisku manual przy dodawaniu odpowiedzi - link do modułu który wyświetlał by pop-up, w nim listuje się dział download i obok każdej pozycji w nim = skryptu - "dodaj link do skryptu" i automatycznie wrzucany by był link do treści odpowiedzi... ale namotałem biggrin.gif
Cały system download sądze że nie potrzebuje wiele więcej bajerów poza podstawowymi jak np oceń skrypt a znacząco by pomógł co poniektórym (np. tobie Kubatron)
Oczywiście to tylko koncepcja, ale z braku .. (głownego serwisu) wydaje mi sie że każdy moduł ułatwiający życie userom wart jest uwagi :wink:
Pozdrawiam patS.
Bakus
Pomysł ciekawy...

Jak tak dalej pujdzie, to strona główna nie będzie potrzebna...

Wszystko, co ma być na stronie php.pl znajdzie się jako mody do phpBB winksmiley.jpg
kubatron
wiesz dobry pomysł ale to nieod nas zależy tylko od administratorów czyli od:Seth,Dragona,It's me....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.