Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie: addslashes()+stripslashes()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kabukiman
Dawno mnie tu nie było i mam nadzieję że to właściwy dział biggrin.gif

A oto i pytanie: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać następujący problem:

Jest sobie księga gości. W księdze gości przewidziane jest m.in. miejsce na komentarz o stronie. Dawno temu, gdy byłem leniwy, nie chciało mi się rozwiązywać sprawy cudzysłowiów i tym podobnych rzeczy, gdyż serwer automatycznie dodawał do nich slashe. Gdy ostatnio zmieniłem trochę kod i użyłem funkcji stripslashes(), to coś się całkiem powaliło, gdyż ucina mi całkowicie tekst pomiędzy jednym cudzysłowiem a drugim
->"tego słowa na przykład już by nie było biggrin.gif<-

Czy ktoś wie co się dzieje... zaczynam tracić wiarę w swoje zdolności biggrin.gif
adwol
Pokaż kawałek kodu i przykładowy string, który jest niszczony.
kabukiman
Cały kod jest tutaj (sorry że aż całe 8 kB, ale to jest całość, a i tak większa część to nieważne pierdoły) :
http://www.obcy.net/kod.html

Przykładowy string to cokolwiek napisane w cudzysłowiu (zmienna $tekst)

Aha i ginie wszystko od momentu użycia cudzysłowia aż do samego końca $tekst.

...jakby co to najwyżej dam sobie z tym spokój, to nie jest aż tak ważne...
bamboos
Witam!!
Bo 2 razy Używasz stripslashes. Raz przy wrzucaniu do bazy, drugi przy wyświetlaniu wpisu. Spróbój użyć raz i zobacz co się stanie.
kabukiman
Nie, to nie to... ale już wiem gdzie jest błąd... niech ktoś mi tylko powie, czy da się jakoś ukryć pole <textarea> (żeby dane w nim były, lecz nie było ich widać biggrin.gif)
orson
witam ...

to sie nazywa <input type='hidden'>

cya
kabukiman
Nie, w zwykłym schowanym inpucie gubi się tekst po cudzysłowiu... w polu textarea nie biggrin.gif tylko że pole textarea widać a ma go być nie widać
CyklOP
Kod
<textarea style="visibility: hidden;"></textarea>
?
kabukiman
Dziękuję, nie mam więcej pytań biggrin.gif
adwol
Cytat
Nie, w zwykłym schowanym inpucie gubi się tekst po cudzysłowiu... w polu textarea nie biggrin.gif tylko że pole textarea widać a ma go być nie widać

To potraktuj ten string funkcją htmlspecialchars zanim wsadzisz do inputa.
kabukiman
Również bardzo dziękuję, pomogło jeszcze bardziej!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.