Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z pobieraniem zmiennej z odnosnika strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fenix.robi
Witam, odrazu sorrki za błedy bo doiero sie wgłebiam w te tematy

sprawa wyglada nastepujaco:

robie sobie stronke PHP+MySQL i zrobiłem logowanie uzytkownikow, przy poprawnycm zalogowaniu czyli
-jesli nie ma takiego uzytkownika w bazie 

-są wymienione pole login i haslo

-i oczywiscie zgadzaja sie login i haslo do jakiegos tam uzytkownika to wtedy przekierowuje mnie do poszczegolnego indexu admina, moderatora czy tez usera, oraz dodaje id_uzytkownika do nastepnej strony

Kod
</P><P>switch ($poz=$result['poziom'])<BR>   {<BR>       case 1:<BR>             header("Location: ./admin/index.php?uz_id=$uz_id");<BR>           exit;<BR>       case 2:<BR>           header("Location: ./moder/index.php?uz_id=$uz_id");<BR>           exit;<BR>       case 3:<BR>           header("Location: ./user/index.php?uz_id=$uz_id");<BR>           exit;<BR>       default:<BR>           header('Location: ./index.php');<BR>         exit;  <BR> }<BR><BR></P><P>

i w nastepnej stronce chcem np dalej przesłac  $uz_id w linku i nie moge sie odwołac do tej zmiennej

1. <a href="dodaj_cos.php?uz_id=<?php echo $uz_id ?>">DODAJ COS</a>

probowałem rozne ustawienia " " ' ' oraz ; na koncu echa i nic,  jakies pomysły??
matx132
  1. <?php
  2. switch ($poz=$result['poziom'])
  3. {
  4. case 1:
  5. header("Location: ./admin/index.php?uz_id=$uz_id");
  6.  exit;
  7. case 2:
  8. header("Location: ./moder/index.php?uz_id=$uz_id");
  9. case 3:
  10. header("Location: ./user/index.php?uz_id=$uz_id");
  11. default:
  12. header('Location: ./index.php')
  13. }
  14. ?>

najelpszy sposób wydrukuj sobie tą zmienne
chodz zdaje mi sie ze jest bład w /user/index.php?uz_id=$uz_id
ja bym dodał
/user/index.php?uz_id=".$uz_id
chodz moge się mylic
fenix.robi
Sprawdziłem towoja podpowiedz i jest dokładnie tak samo, ale ta czasc kodu działa dobrze sugerujac sie adresem przekierowania

głownie mi chodzi jak w nastepnej stronie mam sie odwoływac do tej zmiennej uz_id

bo jesli mam linka

1. <a href="dodaj_cos.php?uz_id=<?php echo $uz_id ?>">DODAJ COS</a>

to nawet w "ciele" biggrin.gif stronki

1. ...<?php
  2.  
  3. echo $uz_id;
  4.  
  5. ?>...

to mi nic nie wyswietla a zalezy mi na przesłanu tej zmiennej ponownie tylko ze wczesniej było przekierwanie header a teraz linkiem href ale to chyba nic nie zmienia biggrin.gif
matx132
jesli jest tak jak napisałes to
pobierasz
jesli przechodzisz na strone z kodem i masz taki link

strona.pl/?uz_id=1
i zrobisz tak
  1. <?php
  2. $test=$_get['uz_id'];
  3. echo $test;
  4. ?>

wypisze ci 1:)

chyba oto chodziło:D?
fenix.robi
Własnie juz sie cieszyłem, moze gdzies w kodzie skopałem, ten trik juz prubowałem i nie wychodzi dałem na sam poczatek 

1. <?php
  2. $test=$_get['uz_id'];
  3. echo $test;
  4. echo "--> $uz_id <--> $test <--" ;
  5. ...
  6. ?>

i wyswietliło mi 

ahh juz wszystkiego probowałem ;/
l0ud
nie $_get a $_GET
fenix.robi
Dobra działa <jupi> wielki dzieki, a pamietam jak kiedys czytałem cos o tym i probowałem z tym get ale z małej potem gets potem post biggrin.gif wielki dzieki 3 podzekowania sle za szybka pomoc,

aha a jak bede dodatkowo zabezpieczał stronke typu zeby jescze hasło mi przesłało na nastepna stronke a tam bede porownywał czy sie zgadza to jak ma wygladac przekierowanie/link zeby oczywiscie nie widac było hasła bo wtedy wiem odwołanie do takiej zmiennej bedzie??

1. <?php
  2. $test=$_POST['hasło'];
  3. ?>
matx132
myslałem że to oczywiste z GET dlatego napisałem z małej nastepnym razem bede pisał tak jak juz powinno być:D
fenix.robi
dzieki za tamto teraz mam nastepny problem 

formularz :

1. <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post">
  2. <label>Wpisz tutaj swój kawał:<br />
  3. <textarea name="tresc" rows="10" cols="40" wrap="physical"></textarea></label><br />
  4. <input type="submit" name="submit" value="Wyslij" />
  5. <input type="checkbox" name="zaznacz" value="wartość" /> Akcjeptuje <a href='./regulamin.php'>regulamin.</a>
  6. </form>

fragment odpowadajacy zdarzeniu dodana kawału

1. <?php
  2. $uz_id=$_GET['uz_id'];
  3. echo $uz_id ;  //wyswietli $uz_id ktory jest pobierany z adresu
  4. if (isset($_POST['submit'])) 
  5.  {
  6.       echo $uz_id ;      //tutaj juz nie wyswietla tak jakby powyzszy warunek kasował tą zmienna :/
  7.      if (!empty($_POST['tresc']))
  8.      {
  9.          if (isset($_POST['zaznacz']))
  10.           {     
  11.                  $tekst = $_POST['tresc'];
  12.                  $dodaj = "INSERT INTO kawaly SET tresc='$tekst', ocena=0, uzyt_id='$uz_id'";  // jak nie wyswietla po warunku tak tutaj nie wprowadza poprawnie id uzytkownika t
  13. lko przypisuje uzyt_id = 0 
  14.     if (mysql_query($dodaj))
  15.   {
  16.   echo "<p>Twoj kawał został dodany</p><br>";
  17.   echo "<p>Nastąpi przekierowanie do strony głownej</p>";
  18.   echo "<META HTTP-EQUIV='Refresh' CONTENT='3; URL=./index.php?uz_id=$uz_id'>";
  19.   } else
  20.   {
  21.   echo "<p>Bład podczas dodawania kawalu </p>" . mysql_error();
  22.   }
  23.    } else
  24.    echo "Niezakceptowałes warunkow regulaminu";
  25.   } else
  26.   echo "W formularzu nie ma tekstu";
  27.   }?>

Chcem aby  ($dodaj = "INSERT INTO kawaly SET tresc='$tekst', ocena=0, uzyt_id='$uz_id'";) prawidłowo wstawiało od tabeli oraz przekierowało wraz z przyjetym $uz_id z wczesniejszej strony na nastepna (echo "<META HTTP-EQUIV='Refresh' CONTENT='3; URL=./index.php?uz_id=$uz_id'>";)
matx132
a wczym jest dokładnie problem??
fenix.robi
Sorki temat do zamkniecia, juz dawno sie uporałem, z lepszą metodą jaką jest sesja biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.