kionol
30.06.2008, 19:01:24
Witam
Korzystam z biblioteki MintAjax,piszę prosty skrypt panelu administracyjnego.
Usuwanie wpisów chciałem zrobić na zasadzie że koło każdego wpisu pojawia sie przycisk z id rekordu
<button id="usun" value="'.$id.'" onclick="usun(), wyswietl()">Usun</button>
przesyłaniem id miał zająć się ajax
function usun() {
var req = mint.Request();
req.AddParam("usun", $("usun").value);
req.Send("usun.php", "wynik2");}
tylko że jak tych rekordów jest kilka i np. są z id 12, 14, 15 i nacisnę przycisk z id 14 to funkcja AddParm zamiast pobrać id 14 pobiera zawsze id przycisku który jest najwyżej (czyli jak są rekordy uporządkowane od największego to pobierze id z największym id)
pozdrawiam
edit// nie mogę wyróżnić kodu nie działa mi to ;/
nithajasz
30.06.2008, 19:05:20
Daj inne id dla każdego wpisu bo tak pobierasz ostatnie bo z każdym nowym wartosc elementu z id usun jest nadpisywana przez następną, lub inaczej mówiąc uruchamiając funkcję do usuwania pobierasz dane z ostatniego elementu jaki został stworzony o id usun.
kionol
30.06.2008, 21:57:25
hmm dam np. że każdy element będzie w nazwie miał "usun" i swoje id np. <button id="usun14" value="14"...></button>
ale teraz
req.AddParam("usun", $("usun").value);
co zrobić by on odczytywał wartość value z tego buttona który nacisnę, w tej funkcji podaję przecież dokładnie "usun" że z tego ma być pobrane i nie wiem jak rozwiązać gdy każdy button będzie miał inną nazwę.
można dać np. nie że podaję "usun" tylko że ma pobierać dane z "usun od 0 do 10000000" i wtedy jak nacisnę na dowolny button o id="usun12" lub id="usun190" wyciągnie id odpowiednio 12 lub 190 lub inne które podam. (trochę chaotycznie ale nie wiem jak inaczej opisać)
lord_t
30.06.2008, 22:15:55
Proponuje tak (pseudokod):
A funkcje tak (też pseudokod):
Cytat
function usun(id) {
var req = mint.Request();
req.AddParam("usun", id);
req.Send("usun.php", "wynik2");}
kionol
5.07.2008, 09:39:10
dzięki wielkie działa bdb
zrobiłem tak przy wyświetlaniu (dla innych może)
Cytat
echo $name."<button onclick=\"usun({$id}), wyswietl()\">Usun</button><br />"; $i++;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.