Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie obrazka co 10 sekund
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
max_mcee
Witam

Chciałbym w pewnym miejscu na stronie umieścić takie coś:
Hmm taki rotator zdjęć, ale bez przeładowania strony, aby z bazy pobierało zdjęcia i je losowało co 10 sekund.

Dziękuję smile.gif
johndoe
zakladajac ze znasz ajaxa ogolnie wyglada to tak

js:
CODE
function pobierzObrazek(){

//kod funkcji ktory pobiera obrazek z php badz z pre-definiowanej tablicy i podmienia w znaczniku stary obrazek na nowo wybrany
setTimeout('pobierzObrazek()', 10000); //wywoluje sama siebie co 10s
}
batman
@johndoe
Bzdura. Do okresowego wywoływania funkcji służy setInterval, a nie setTimeout.

setTimeout spowoduje wywołanie funkcji po określonym czasie.

@max_mcee
Jeśli tych obrazków nie jest dużo, to możesz je wczytać na końcu strony jako ukryte elementy strony(display: none), a następnie przy użyciu js (bez ajaxa) je podmieniać. Innym rozwiązaniem jest stworzenie tablicy, z której będą one pobierane.
nospor
@batman luzik. Akurat kod co podal johndoe dziala tak jak trzeba - co 10 sekund wywoluje sam siebie. Przeanalizuj go jak nie wierzysz winksmiley.jpg
batman
@nospor
To prawda, ale razi w oczy winksmiley.jpg Od okresowego uruchamiania skryptów jest setInterval. Owszem można zrobić sobie rekurencję, ale brzydko to wygląda winksmiley.jpg Nie wiem jak z wydajności, nie sprawdzałem.

edit
By nie robić bałaganu w wątku pozwolę sobie odpisać tutaj winksmiley.jpg
Wiem, że się czepiam. Też mam na sumieniu potworki, które mają tylko działać winksmiley.jpg

edit2
@johndoe dzięki za zwrócenie uwagi. Nie zwróciłem uwagi na swój błąd.
nospor
czepiasz sie. ja tam zawsze tak pisze i jakos wszystko zawsze gra smile.gif
johndoe
Cytat(batman @ 2.07.2008, 21:12:14 ) *
Owszem można zrobić sobie iterację, ale brzydko to wygląda

tutaj wykorzystana jest rekurencja nie iteracja tak w gwoli scislosci, tez jestem za przejrzystym kodem batman ma racje setInterval bylby lepszym pomyslem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.