Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP4 vs. PHP5 - Różnice
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
radziel
Nic nie znalazłem na temat PHP5 - a dokładnie na temat jego różnic między PHP4.

Otóż poszukuję artykułów które mówiłyby jak pisać skrypty aby działały na PHP4 i PHP5 // (chodzi mi jedynie o pisanie klas.) Doszedłem do wniosku że PHP4 będzie po woli ustępować miejsca PHP5, natomiast nie stanie się to szybko...

Więc chce napisać Altosa na dwie "platformy", przy tym samym kodzie...
Aiker
Tutaj masz artykul na temat co nowego w php 5 biggrin.gif
Cudi
Tutaj masz oficjanly uogólniony changelog.
scanner
Będzie cięzko ten sam kod użyć. Przykładem jest np.:
  1. <?php 
  2. var 
  3. ?>
które jest zgłaszane w php5 już jako "deprecated". Zamiast niego należy stosować
  1. <?php 
  2. public 
  3. private 
  4. ... 
  5. ?>
A w związku z tym cała konstrukcja clasy wygląda inaczej.
Cudi
Cytat
które jest zgłaszane w php5 już jako "deprecated". Zamiast niego należy stosować

Co nie zmienia faktu że słowo kluczowe var nie spowoduje wystąpienia błędu w php 5, więc w celu uzyskania kompatybilności wstecznej można je stosować.
scanner
Powoduje E_WARNING lub E_NOTICE (nie pamiętam w tej chwili) - a przy E_ALL to już problem.
Cudi
Przeprowadziłem test, nie ma żadnych informacji o błedzie (ani errorów, ani notice'ów). php 5 miało być od początku kompatybilne wstecz, tak więc var musiało pozostać.
Jeśli chodzi o pisanie aplikacji która będzie działała na obu wersjach, jest to możliwe, bo w zasadzie dobrze napisany kod w php 4 powinien ruszyc pod php 5. Jest kilka rzeczy do poprawy (nie wiem jak sie ma sprawa z kontruktorami, ale chyba będziemy potrzebowali używać w jednej klasie obu wariantów, nazwa taka jak nazwa klasy, a wnim wywołanie __contruct()), ale nie powinno być większych problemów. Oczywiście o nowych możliwościach php 5 możemy zapomnieć...
scanner
Cytat
Przeprowadziłem test, nie ma żadnych informacji o błedzie (ani errorów, ani notice'ów). php 5 miało być od początku kompatybilne wstecz, tak więc var musiało pozostać.
MOże to był feature php5b2snaps... Ale na pewno mi się pokazywąło że jest deprecated... Sprawdzę jeszcze.
Ozzy
tu masz połączony php5+sqlite z kilku źródeł (po angielsku)
radziel
A czy opłaca się teraz pisać skrypty dla PHP5 rezygnując wogóle z PHP4?
Cudi
Znam kilka grup które już dosyć dawno zdecydowały sie na rozwijanie projektu tylko pod php 5 (np. dev.php.pl czy fillarws.sf.net). Tak naprawde to wydania php 5 stable nie zostało już wiele czekania, po b3 ma przyjść pierwszy release candidate, więc jeśli piszesz większy projekt to możesz być spokojny że zanim skończysz php 5 będzie już ogólnodostępne. Przynajmniej tak mi sie wydaje winksmiley.jpg
radziel
OK... w takim razie muszę się się podszkolić z interface'ów itp... więc... only PHP5 smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.