Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: urząd patentowy a nazwa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
mam takie pytanie mam pewną nazwe domena i produkt . OD ok roku. ( nie mam tego jeszcze opatentowanego ) czy jak tego nie zrobie a inna firma sobie to zrobi bede musiał jej oddac domene i zmienic nazwę swojego produktu.

Czy moze odrazu zrobic patent na nazwe i byc "krytym"
mrok
Patentu to tak łatwo nie zrobisz. Przede wszystkim patent musi byc nowinka techniczną. Inna sprawa to koszty - za ochrone się płaci, osobno w polsec, ue i na świecie winksmiley.jpg. Zwykle musisz tez korzystac z jakiekś kancelarii prawniczej specjalizującej się w pisaniu wniosków do UP - a to tez kosztuje.

Inna sprawa jest zastrzezenie wzoru użytkowego, przemysłowego, bądz nazwy (znaku towawrowego). Polecam stronę http://www.uprp.pl/polski jest tam sporo dokumentacji. Jesli Twoja nazwa jest nowa to oki, nie zastrzezesz jednak np nazyw coca-coli winksmiley.jpg
Black-Berry
Mi nazwę oebrali sad.gif( Na Hydparku jest o tym wątek.
trucksweb
mozesz zastrzec wzor uzytkowy/znak graficzny/ znak slowno-graficzny - koszt ok 500-800zl w zaleznosci czy sam sobie poradzicz czy wezmiesz prawnika.
Ja zastrzegam wzor slowno-graficzny na swoje produkty i juz czy to nazwa domeny, nazwa serwisu itp uzywanie bez wiedzy i zgody rejestratora znaku jest lamaniem prawa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.