Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Optymalny kod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
charlie-cherry
Witam

Pytanie bardzo początkującego. Jaki sposób umieszczania kodu jest bardziej optymalny, czyli jaki działa szybciej? Chodzi o mieszanie php i html. Ja masowo używam komendy 'echo', łącząc łańcuchy gdzie się da, jednak zauważyłem, że wiele osób w takich przypadkach zamyka kod '?>' i ponownie go otwiera '<?php'. Jakie rozwiązanie jest lepsze?

CODE

$pozycja1= 'Tytuł';
$pozycja2= 'Rodzaj';

echo '<fieldset><legend>Dodawanie zawartości obiektu</legend>
<form action="dysk_action.php" method="POST">
<div>
<label>'.$pozycja1.'</label><br>
<input type="text" name="tytul"><br>
<label>'.$pozycja2.'</label><br>
<input type="text" name="rodzaj"><br>
</div>
</form>';
// Dalszy kod php
l0ud
Raczej nie ma znaczenia. Umieszczaj kod, jak Ci wygodniej.

A jak się doszkolisz w PHP, poczytaj o systemach szablonów winksmiley.jpg
Heweliusz
Najlepiej by było rozdzielić zawartość strony od logiki skryptu za pomocą systemu szablonów, takiego jak np smarty.
Skoro jesteś początkujący, echo jest chyba jedynym wyjściem, uważam jednak, że otwieranie i zamykanie znacznika php jest najgorszym rozwiązaniem.
charlie-cherry
Dwie odpowiedzi i dwie różne opinie smile.gif.
Cysiaczek
A ja otwieram i zamykam i jest mi z tym dobrze, bo... php to w zamyśle był system szablonów! Jak się doszkolę to Smarty? Nie wyobrażam sobie pisania w Symfony z użyciem Smarty hehehe. Ostatnio robiłeś jakieś pierdoły, w kŧórych w widoku było właśnie Smarty i powiem tylko tyle:
Od wojny, głodu i Smarty racz Nas uchować Panie

Pozdrawiam tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.