Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Jak zrobić echo javascript
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekpiotrek
Witam, wiem dokładnie jak robić echo (jeśli chodzi o formularze html ) gdzie są wmieszane zmienne php tj ".php.", ale siedzę już pół godziny czytam...czytam...czytam i nie mogę dojść do tego jak sobie poradzić z javascript..

1. <?php
  2. echo "<select name='' onchange='.javascript:window.location='ocena.php?ocena=' + this.options[this.selectedIndex].value;'>";
  3. ?>

Pozdrawiam
piotrekpiotrek
  1. <?php
  2. A dokładniej: zrobić echo tego:
  3.  
  4. <select name="ocena" onchange="javascript:window.location='ocena.php?ocena=' + this.options[this.selectedIndex].value; ">
  5. <option selected='selected' value='0'>Oceń</option>
  6. <option value='1'>1</option>
  7. <option value='2'>2</option>
  8. </select>
  9. ?>
Kicok
  1. <?php
  2.  
  3. // jakiś kod PHP
  4.  
  5. ?>
  6. <select name="ocena" onchange="javascript:window.location='ocena.php?ocena=' + this.options[this.selectedIndex].value; ">
  7. <option selected='selected' value='0'>Oceń</option>
  8. <option value='1'>1</option>
  9. <option value='2'>2</option>
  10. </select>
  11. <?php
  12.  
  13. // znowu jakiś kod PHP
  14.  
  15. ?>

Tak jest najprościej. Jak chcesz sobie życie utrudniać, to poczytaj o stringach w PHP (zwracając szczególną uwagę na "znak ucieczki") i się męcz z echo
piotrekpiotrek
Tak się składa, że muszę to zrobić z echo ponieważ ten plik jest ładowany jako skrypt która wyświetla określoną tabelę. Wykorzystałem już chyba wszsytkie możliwe kombinacje i dalej nic nie wychodzi, jak ktoś by pomógł to byłbym bardzo wdzięczny.
Shili
Cytat
Tak się składa, że muszę to zrobić z echo ponieważ ten plik jest ładowany jako skrypt która wyświetla określoną tabelę. Wykorzystałem już chyba wszsytkie możliwe kombinacje i dalej nic nie wychodzi, jak ktoś by pomógł to byłbym bardzo wdzięczny.
Pokaż cały skrypt. Praktycznie jestem w stanie z dużą pewnością powiedzieć, że jednak echo będzie mocno zbędne.
nexis
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<select name="ocena" onchange="javascript:window.location='ocena.php?ocena=' + this.options[this.selectedIndex].value;">' . PHP_EOL;
  4. echo "\t" . '<option selected="selected" value="0">Oceń</option>' . PHP_EOL;
  5. echo "\t" . '<option value="1">1</option>' . PHP_EOL;
  6. echo "\t" . '<option value="2">2</option>' . PHP_EOL;
  7. echo '</select>' . PHP_EOL;
  8.  
  9. ?>

Można oczywiście wszystko w jednym echo, ale powyższy zapis zwiększa czytelność.
piotrekpiotrek
Dzięki nexis. A jeżeli chodzi o użycie echo, sprawdziłem i rzeczywiście nie jest potrzebne. Podpaliłem się trochę swoją niewiedzą. Ale za to nauczyłem się czegoś nowego, dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.