Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Punkty na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
paulina94x
Witam winksmiley.jpg
Mam poważny kłopot!
Chcę umieścić na mojej stronie tzw. punkty winksmiley.jpg Że dostają 50 punktów i muszą za coś zapłacić itp. i mam problem, nie wiem jak napisać skrypt aby z ich ilości punktów odjąć tyle ile nacisną na przycisk, np. nacisną na przycisk: "zapłać 3 punkty". No i jaki skrypt napisać aby z ich sumy punktów odjąć to co nacisnęli. Nie wiem jak to wytłumaczyć sad.gif Może zrozumiecie i pomożecie mi napisać taki skrypt, bo ja sama nie potrafię! ;((
rafalp
Nie masz pomysłu jak to wykonać czy zdolności technicznych?

Trudno napisać gotowe rozwiązanie nie znając szczegółów Twojej strony. Korzystasz już z jakiegoś gotowego rozwiązania? Bo to wszystko musisz pod coś podpiąć albo mocno poedytować jakiś skrypt na którym masz tą swoją strone z komentarzami.
Eagle
Rozumiem że za każde naciśnięcie jakiegoś guzika czy coś ma odejmować pkt. a za komentarze dodawać ?

Jeżeli tak to po prostu przy dodawaniu komentarza dodajesz punkt dla danego użytkownika a podczas np. kasowania tego komentarza odejmujesz mu ten punkt.

Jeżeli Cię źle zrozumiałem to opisz jaśniej swój problem.
paulina94x
Nie, nie to nie chodzi to nic z komentarzami. To nie forum winksmiley.jpg
Chodzi mi o to, że w zakładce punkty mamy napisaną swoją ilość punktów przypuśćmy 50. Idziemy do zakładki sklep i tam naciskamy na guzik "zapłać 3 punkty za ciastko" i jak zrobić aby to się odjęło. To na co nacisnęliśmy guziczek aby się odjęło od sumy całych punktów smile.gif Już rozumiecie? To był taki przykład... i właśnie o podobny mi chodzi.
rafalp
No to pobieraz z bazy (czy z kad tam chcesz) wszstkie punkty.
A guzik zwykłym formularzem do jakiejs innej strony np tranzakcja.php a w tym pliku sprawdzasz wartosc pola ukrytego z wartoscia do odjecia - odejmujesz i wynik zapisujesz do ten np. bazy/pliku.
(ten sposób nie jest zbyt bezpieczny ale potem pomożemy Ci odpowiednio zabezpieczyć ten formularz:p)
paulina94x
Nie umiem korzystać z bazy i narazie nei mam zamiaru. Nie rozumiem co ty do mnei napisałeśsad.gifsad.gif
Kristof
Ciężko pomóc jak się nic nie wie. Miło, by było gdybyśmy wiedzieli z czym mamy walczyć a takto to się niestety nie da...

Podaj nam pliki baze albo skrypt z jakiego korzystasz wtedy ktoś CI pewnie pomoże...
b4x
Powiedz, mi czy aktualnie korzystasz z jakiegokolwiek systemu autoryzacyjnego ? (tzn logowanie/rejestracja.) to wtedy musisz pokazać strukturę tabeli z użytkownikami] smile.gif
paulina94x
No niestety nie mam takiego skryptu. Właśnie chcę go stworzyć.
Zakładka--> punkty tutaj znajduje się np. to: Twoje punkty:50
Zakłdaka--> sklep tutaj znajdują się guziki np.
"zapłać 3 punkty za ciasteczko"
"zapłać 1 punkt za kisiel"
"zapłać 8 punktów za tort"
to są takie przykłady haha.gif. No i jak zrobić aby po naciśnięciu jakiegoś z tych guziczków odjęło się właśnie tyle punktów od punktów całych które znajdują się w zakładce punkty.

bx4:
Mam logowanie
b4x
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale postaram się pomóc.

To do bazy MySQL

Kod
CREATE TABLE `punkty` (
  `uzytkownik` int(11) NOT NULL,
  `ile` int(11) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`uzytkownik`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8;

INSERT INTO `punkty` (`uzytkownik`, `ile`) VALUES
(1, 100);

1. <?php
  2.  
  3. function zmien_punkty($uzytkownik, $typ="dodaj", $ile) {
  4.  
  5.  
  6. if($typ == "dodaj") {
  7.  
  8. mysql_query('UPDATE `punkty` SET `ile` = `ile` + "'.$ile.'" WHERE `uzytkownik` = "'.$uzytkownik.'"'); // odejmij punkty.
  9.  
  10. }
  11.  
  12.  
  13. if($typ == "odejmij") {
  14.  
  15.  
  16. mysql_query('UPDATE `punkty` SET `ile` = `ile` - "'.$ile.'" WHERE `uzytkownik` = "'.$uzytkownik.'"'); // odejmij punkty.
  17.  
  18. }
  19.  
  20. }
  21.  
  22. ?>

1. <form method="post" action="" />
  2.  
  3. Zapłać za ciastko: <br />
  4. <input type="hidden" name="uzytkownik" value="1" />
  5. <input type="hidden" name="cost" value="5" />
  6. <input type="submit" value="zaplać" />
  7.  
  8. </form>

1. <?php
  2.  
  3. if(!empty($_POST['cost'])) {
  4.  
  5.  
  6. zmien_punkty($uzytkownik, $typ="odejmij", $_POST['cost']); // odejmie 5 punktów użytkownikowi o id = 1
  7.  
  8. }
  9. ?>

Taki mały przykład...

#edit

Jeśli masz logowanie, to pokaż jak ono wygląda tongue.gif bo jasnowidzem nie jestem biggrin.gif
paulina94x
Ale ja już powiedziałam, że nie rozumiem nic wysyłać do bazy i ogólnie nic nie umiem związanego z bazą ;( Da się to zrobić bez bazy Mysql?

Ja mam bardzo proste logowanie haha.gif napisane htmlem winksmiley.jpg

Kod
<center>Logowanie;)</center>
<script TYPE="text/javascript">
<!--

strona="zlehaslo.html";
p=prompt("Podaj nick, zrób przecinek, daj spację i podaj hasło;)","")
document.write('<script type="text/javascript" src="'+p+'.js"></script>');
onload=function(){
if(p==null)history.back();
else location.href=strona}

// -->
</SCRIPT>
b4x
Tego w htmlu sie nie da zrobić biggrin.gif

Bo nigdzie loginów, z tego co widzę nie trzymasz 0 php tongue.gif itp.
paulina94x
Trzymam loginy tongue.gif i mają swoje osobne foldery biggrin.gif Właśnie robie tego peirwszego użytkownika folder właśnei robie ich panel biggrin.gif Ah... Resztę mam w php zrobione biggrin.gif CHyba, że zrobie tak, że będą wysyłać mi co kupują biggrin.gif A ja im będę odejmować, tylko że jak będzie dużo ludu zarejestrowanych to będę mieć pełne ręce roboty co chwile wgrywając na stronę i odejmując im punkty. ;(
b4x
Dlatego najlepiej, najłatwiej na MYSQL :]
paulina94x
No, może i tak! Ale ja z Mysql nie miałam i nei chcę mieć doczynienia biggrin.gif Bo to jest trudne i nie mam o tym pojęcia sad.gif Jak ja php umiem strasznie amatorko to o msql kompletnie nic nei wiem ;(
Piotrwusek
Masz złe podejście! To w rzeczywistości nie jest takie trudne tylko trzeba chcieć!

A na HTML tego nie zrobisz nie ma mowy!
blue_boy
Paulina, napisz jakim serwerem dysponujesz (tzn. gdzie trzymasz tą stronę), jeżeli ten serwer obsługuje php i bazę danych, to najprawdopodobniej będziesz mogła skorzystać z narzędzia phpMyAdmin - dzięki któremu tworzenie samej bazy danych będzie znacznie ułatwione. Zgadzam się z głosami powyżej, że Twój problem można rozwiązać przy użyciu bazy.
paulina94x
Wiem, że tego nie zrobie htmlem. Według mnie to jest trudne haha.gif. Ja nie potrafię zbytnio php.
Korzystam z---> yoyo.pl. Nie mam pojęcia czy to obsługuję bazę danych sad.gif
Piotrwusek
Cytat(paulina94x @ 19.07.2008, 10:52:45 ) *
Wiem, że tego nie zrobie htmlem. Według mnie to jest trudne haha.gif. Ja nie potrafię zbytnio php.
Korzystam z---> yoyo.pl. Nie mam pojęcia czy to obsługuję bazę danych sad.gif

yoyo.pl
posiada
Cytat(yoyo.pl)
Bazę MySQL o pojemności do 75MB.
paulina94x
Może i posiada, ale nie wiem jak coś do niej wysłać itp. i nie mam żadnego pojęcia o Mysql sad.gif
Piotrwusek
KURS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.