Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca magisterska
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witajcie,

Zaproponowano mi następujący temat pracy magisterskiej: "Rozproszony system głosowania za pomocą Internetu z uwzględnieniem zabezpieczeń".

Wiem, że wielu z Was pisało już prace mgr lub może nawet wyżej - więc proszę o opinię, czy taki temat jest dobry tj. czy pozwoli mi w miarę pokazać swoją wiedzę i umiejętności jednocześnie nie powodując siwizny na połowie głowie oraz licznych urazów czaszki spowodowanych niekontrolowanymi odruchami uderzeniowymi ?

Jeśli chodzi o mnie to temat mi się bardzo spodobał i w zasadzie bardzo chętnie go podejmę, chciałbym jednak poznać opinie pisane "chłodnym okiem" smile.gif

pozdr.
Łukasz
batman
Temat jak najbardziej ciekawy, ale uważałbym na słowo "rozproszony". Przy tym możesz nieco osiwieć winksmiley.jpg Poza tym nie widzę niczego, co mogłoby sprawić jakiś problem w napisaniu tej pracy.
Kocurro
Z tego co rozmawiałem z moim promotorem to z tym rozproszeniem w wersji minimum chodzi o to, żeby był sobie serwer z bazą, który będzie trzymał wyniki i będzie zabezpieczony przed manipulacjami, serwer coś w rodzaju proxy - który będzie otrzymywał informację od serwerów www i podawał je do serwera bazy danych, oraz serwer www, na którym lud będzie głosował winksmiley.jpg W wersji optimum to: system bazodanowy (tutaj jeden lub kilka serwerów - raczej tylko wspomnieć o replikacji bazy danych trochę), jeden proxy (plus awaryjne proxiaki), oraz x serwerów www. Jeśli chce to mogę jeszcze dołożyć jakieś inne serwery, które będą miały robić swoje.

pozdr.
Łukasz
batman
Możesz jeszcze wspomnieć o poundach i traffic balacing. Znajdziesz na google o co chodzi winksmiley.jpg
Kocurro
Traffic balancing to wiem smile.gif - dlatego tych kilka serwerów www i proxy winksmiley.jpg
Także mogę dołożyć reverse proxy winksmiley.jpg

Nie mogę znaleźć o poundach - tj. za dużo wyników uzyskuję. Pomożesz ?

pozdrawiam,
Łukasz
batman
Poszukaj pod hasłem "pound server". W telegraficznym skrócie chodzi o to, że serwer wybiera gdzie ma przekazać requesta, w zależności od obciążenia serwerów docelowych, czy dostępności jakiegoś zasobu.
Kocurro
Aha czyli coś w rodzaju load balancera i reverse-proxy w jednym - tyle udało mi się na razie odczytać ze strony Pounda smile.gif

Zapowiada się ciekawie i chyba nim się pobawię na swoich serwerach bo może być dobrym rozwiązaniem. Dziękuję za świetne naprowadzenie.

Pozdr.
Łukasz
Zbłąkany
Jako pounded server (ale tylko kierowanie ruchem) poleciłbym lighttpd smile.gif Jeszcze pozostaje kwestia rozproszonej bazy danych winksmiley.jpg Proponowałbym klaster z dwóch niedużych serwerów (MySQL, PostgreSQL), by pokazać możliwości takiego systemu smile.gif A sam hosting apache lub tomcat w zależności od tego w czym chcesz to pisać smile.gif A temat myślę ciekawy i warty rozpracowania, możesz zastosować szereg różnych technologii/języków programowania do zaimplementowania całości, a nie tylko PHP i (x)html winksmiley.jpg
suchy1
Żeby nie robic balaganu, napisze juz w istniejącym temacie. Chciałbym pisac prace magisterska na temat: Systemy CMS. Taka problematyke ma jeden z profesorów. Pisanie porównania systemów nie wchodzi w gre - za proste. Nie umiem pisac dobrzez w PHP wiec stworzenie systemu tez odpada. Czy ktos moze mnie nakierowac, co mozna napisac o systemach CMS albo naprowadzic nad czym warto sie zastanowic ? dry.gif
hwao
Jeżeli nie wchodzi w grę ani pisanie, ani porównywanie to może taki "rys" ewolucja systemów CMS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.