Potrzebuję zrobić na swojej stronce takie zadania z terminami wykonania prac. Narazie przymierzam się do tego i mam kilka pytań.
Tak będzie wyglądała tabela
CREATE TABLE `zadania` ( `id` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `login` varchar(15) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, `tytul` varchar(50) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, `opis` text collate utf8_polish_ci, `data_rozpoczecia` datetime NOT NULL, `data_zakonczenia` datetime NOT NULL, `status` int(10) UNSIGNED DEFAULT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
Teraz mam kilka pytań,
1. W polach data_rozpoczecia mam zapisywaną datę i godzinę czy nie lepiej to oddzielnie zapisać ? Chodzi o późniejsze porównywanie i wykonywanie odpowiedniego kodu.
2. Czy skrypt który to będzie sprawdzał umieścić w CRON czy raczej na bieżąco po wczytaniu strony to ustawiać
3. Czy pole status z cyframi 1 - rozpoczęte 2 - wykonane 3 - po terminie to dobry pomysł czy coś innego byście sugerowali?
4. czym porównywać daty i godziny? Date czy microtime - co będzie dokładniejsze?
Będę bardzo zobowiązany za kilka słów lub propozycji na moje pytania.
Dzięki
Redelek