mam pytanie dotyczące połączenia pliku gallery.xml z tradycyjnym plikiem styli .css ... niestety nie mogę tego ogarnąć, a galerii mam trochę do zrobienia i chciałabym mieć nad nimi kontrolę z jednego miejsca ...
plik gallery.xml wygląda następująco:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <simpleviewergallery maxImageWidth="480" maxImageHeight="480" textColor="0xFFFFFF" frameColor="0xFFFFFF" frameWidth="20" stagePadding="40" navPadding="40" thumbnailColumns="3" thumbnailRows="3" navPosition="left" vAlign="center" hAlign="center" title="SimpleViewer Gallery" enableRightClickOpen="true" backgroundImagePath="" imagePath="" thumbPath="</span>"> <<span style='color:blue'>image> <filename>001.jpg</filename> <caption>001.jpg</caption> </image> <image> <filename>002.jpg</filename> <caption>002.jpg</caption> </image> </simplewiever>
plik ten jest osadzony w dokumencie html:
<!-- saved from url=(0014)about:internet --> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> <!-- Download SimpleViewer at www.airtightinteractive.com/simpleviewer --> <style type="text/css"> /* hide from ie on mac \*/ html { height: 100%; overflow: hidden; } #flashcontent { height: 100%; } /* end hide */ body { height: 100%; margin: 0; padding: 0; background-color: #181818; color:#ffffff; font-family:sans-serif; font-size:20; } a { color:#cccccc; } </style> </head> <body> <script type="text/javascript"> var fo = new SWFObject("viewer.swf", "viewer", "100%", "100%", "8", "#181818"); // SIMPLEVIEWER CONFIGURATION OPTIONS // To use an option, uncomment it by removing the "//" at the start of the line // For a description of config options, go to: //fo.addVariable("xmlDataPath", "gallery.xml"); //fo.addVariable("firstImageIndex", "5"); //fo.addVariable("langOpenImage", "Open Image in New Window"); //fo.addVariable("langAbout", "About"); //fo.addVariable("preloaderColor", "0xFFFFFF"); fo.write("flashcontent"); </script> </body> </html>
cechy i wartości chciałabym umieścić w odrębnym pliku .css
zrobiłam to w następujący sposób:
w pliku xml:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <?xml-stylesheet type="text/css" href="style_simple.css" ?> <simpleviewergallery> <image> <filename>001.jpg</filename> <caption>001.jpg</caption> </image> <image> <filename>002.jpg</filename> <caption>002.jpg</caption> </image> </simplewiever>
a plik .css wygląda tak:
simpleviewergallery { maxImageWidth=1024; maxImageHeight=1024; textColor=0xFFFFFF; frameColor=0xFFFFFF; frameWidth=20; stagePadding=40; navPadding=40; thumbnailColumns=3; thumbnailRows=5; navPosition=left; vAlign=center; hAlign=center; enableRightClickOpen=true; backgroundImagePath=images/tlo.jpg; imagePath=; thumbPath=thumbnails/; }
niestety nie działa :-(
może mi ktoś z Was pomóc ?
będę bardzo wdzięczna ...