Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [autorun]Auto start
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Mam pytanie co mogę zrobić z plikiem by automatycznie startował się z systemem??

Znam jeden sposób mianowicie wrzucić do katalogu autorun ale dość głupio to wygląda.
Słyszałem o czymś w stylu "dopisać od rejestru" czy coś podobnego, może ktoś rozwinąć ten pomysł a w zasadzie powiedzieć co mam zrobić.

Proszę o każdą podpowiedz bo nie wiem nawet co do google wpisać. ;p

Z góry dzięki
webdice
Uruchamiasz edytor rejestru (regedit), następnie przechodzisz do:

Kod
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\

tworzysz nową wartość ciągu, nazwę podajesz dowolną, a w polu wartości ścieżkę do pliku. Dla pewności możesz sprawdzić czy pojawiła Ci się odpowiednia pozycja w zakładce Uruchamianie narzędzia msconfig.
ShadowD
A jest możliwość "wyczarowania" czegoś takiego przez cmd, np używając jakiś wbudowanych procesów\programów??
webdice
Nie bardzo, mógłbyś co najwyżej podmienić jakiś plik systemowy który jest uruchamiany przy starcie systemu, ale to rozwiązanie jest po prostu głupie.

Napisz może co chcesz osiągnąć.
ShadowD
Chcę by pewien plik odpalał się przy starcie systemu i dodawał swoją ścieżkę do auto startu...

Np GG po instalacji odpala się z systemem jak ono to robi?? winksmiley.jpg
neverever
Z poziomu cmd spokojnie można operować na rejestrze.
Zatem możesz sobie zrobić prostego bata z wykorzystaniem REG ADD
dokłądniejsze info http://www.google.com/search?hl=pl&cli...=Szukaj&lr= albo wchodząc w cmd i wstukując: reg add /?
Mozesz też zrobić eksport wybranych kluczy do pliku .reg a potem w bacie skorzystać z importu przez regedit: regedit /s plik.reg

Możesz też zrobić sobie instalator, większośc kreatorów instalek posiada funkcje dodawania wpisów do rejestru.
webdice
Próbowałeś przynajmniej zrobić to, co Ci napisałem w pierwszym poście?
ShadowD
@webdicepl - Nie, poniewasz moj skrypt musi dodawać się sam.

No tak reg mi pasuje tylko...

Jak sądzę powinienem użyć reg save X Y, gdzie X klucz główny i Y ścieżka. Czym jest ten klucz??
Jak ktoś mógł by podać mały przykład np jak dodać do rejestru "jakisplik.exe" który znajduje się na pulpicie??

Możecie też powiedzieć oco chodzi z tymi kluczami... smile.gif
f1xer
1. NIE REG SAVE Tylko REG ADD
Kod
REG ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current
Version\Run /v Program /d "C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\program.exe"

dodaje do rejestru wpis o nazwie Program i wartości C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\program.exe
Kluczem rejestru jest miejsce gdzie zapisywana jest dana wartość klucz dzieli się na klucz główny i podklucz
w tym przykładzie kluczem głównym jest HKLM (HKEY_LOCAL_MACHINE) zresztą tak jak ktoś już napisał odpal
cmd.exe i wpisz REG ADD /? dostaniesz całego helpa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.