Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie wg sumy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kamiox
Mam takie zapytanie:

[sql:1:f4aede5325]SELECT SUM(m_3*ilosc+m_1/100*m_3*ilosc) FROM $tabela WHERE konto='$konto' AND konto NOT LIKE ''[/sql:1:f4aede5325]

Potrzebuje to przerobic tak, żeby wynik był sortowany wg sumy od największej do najmniejszej

$konto $suma

xx = 458,55
xy = 345,56

Mam nadzieję, że zrozumiecie o co chodzi
FiDO
[sql:1:7bf38248fa]SELECT
SUM(m_3*ilosc+m_1/100*m_3*ilosc) AS suma
FROM $tabela WHERE konto='$konto' AND konto NOT LIKE ''
ORDER BY suma DESC[/sql:1:7bf38248fa]
lords
Musze odgrzać kotleta bo nie chce nowego zakładać. Jesli to możliwe bardzo prosze o pomoc, pisze sobie topliste piosenek i mam następujące zapytanie:

1. $glosy = sql("select sum(glos) as suma from re_glosy where id_lista = 1 order by suma ");

liczy tak ze sumuje wszystkie głosy, chciałbym jednak aby wyswietliło liste posortowaną wg sumy głosów na jedną piosenke, jest do do zrobienia questionmark.gif

pozdrawiam
nospor
  1. SELECT sum(glos) AS suma FROM re_glosy WHERE id_lista = 1 GROUP BY id_piosenka ORDER BY sum(glos)
bendi
Cytat(nospor @ 28.06.2006, 22:48 ) *
  1. SELECT sum(glos) AS suma FROM re_glosy WHERE id_lista = 1 GROUP BY id_piosenka ORDER BY sum(glos)

W ORDER BY mozna korzystac z aliasów (tylko WHERE tego zabrania) smile.gif
  1. SELECT sum(glos) AS suma FROM re_glosy WHERE id_lista = 1 GROUP BY id_piosenka ORDER BY suma
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.