Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czego odczekujesz od nowoczesnego protokolu komunikatora ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Ostatnio zastanawialem sie czego brakuje we wspolczsenych komunikatorach, a dokladnie czego brakuje w ich protkolach.

Moje przemyslenia:
- mozlwiosci zakladania wlasnych serverow -- dla znajomych.
- gdy glowny server padnie mozliwosci komunikacji z osobami, ktore byly aktywne podczas padu servera, przez bezposrednie polaczenie.
- wieksza skalowalnosc protokolu -- oparl bym je na XMLu

Co wy byscie jeszcze dolozyli :?:

Zaznaczam, ze nie chodzi mi o wyglad, funkcjonalnosc itp samego komunikatora ale o jego protokol.
spenalzo
[list]
[*]Szyfrowanie haseł i/lub danych przesyłanych klient -> serwer .
[*]Tak jak w Torrent - każdy może stać sie serwerem i w przypadku padnięcia głównego ruch mógłby iść przez te "zapasowe".
[*]Gdy jest możliwość to komunikacja klient <-> klient z pominięciem serwera.
[*]Przesyłanie plików :?:
[list]
Jabol
tak jak jabber -> zdecentralizowana sieć serwerów.
scanner
Jabber forever smile.gif
dzieciol4
wg mnie to przedewszystkim bezpieczenstwo na takim poziomie zebym mogl sobie znajomemu napisac jakiekolwiek haslo i nikt jego nie podslucha
scanner
Taki np. WPKontakt wspiera szyfrowanie po SSLu - wystarczy, ze komunikator po drugiej stronie też ma takiego >>bug'a<< i obudwa mają oczywiście szyfrowanie właćzone.
Niestety w przypadku WPK szyfrownaie nie działa przy połączeniach via HTTP Proxy.
Ozzy
a za chwilę się okaże, że Seth pisze komunikatorek:)
Paul
Cytat
Przesyłanie plików

w gg jest przez polaczenie p2p
Seth
Cytat
a za chwilę się okaże, że Seth pisze komunikatorek:)

ciiiii winksmiley.jpg

A poza bezpieczenstwem i p2p co byscie jeszcze chcieli miec do dyspozycji. Cos czego w innych protokolach nie ma ?
spenalzo
Dodatkowo co jeszcze:
- streaming audio
- streaming video
- konferencje wideo
- konferencje audio
- opisy (jak w gg)
biggrin.gif
scanner
Cytat
Dodatkowo co jeszcze:
(...)
biggrin.gif
Cytat
Cos czego w innych protokolach nie ma
Speniu, czytaj...
AZAZELLO
:arrow: lokalizacja
:arrow: sygnały głosowe
:arrow: komunikacja z siecią IRCNET :idea: :?:
:arrow: mozliwosc dzielania zasobów plikowych przesyłanych przez jakiś serwer :!:
Seth
Cytat
:arrow: mozliwosc dzielania zasobów plikowych przesyłanych przez jakiś serwer :!:

tzn ?
dragossani
:arrow: Grupowanie kontaktów w struktury drzewkowe (np. oddziały firmy, departamenty)
:arrow: Dodawanie własnych pól (przechowywanych na serwerze) do opisu userów i grup userów, np. numer pokoju
:arrow: Możliwość komunikacji "serwer IM" <--> "serwer LDAP" w celu zapisu i odczytu danych

Jabber ma najwięcej z wymaganych możliwości (przede wszystkim serwer OpenSource) ale jeszcze parę rzeczy by się przydało.
spenalzo
Seth ale sie wkopałeś laugh.gif
Seth
Dlaczego ? Wlasnie o takie opinie mi chodzi smile.gif
Jabol
Cytat
Dlaczego ? Wlasnie o takie opinie mi chodzi smile.gif
jeżeli chodzi Ci o opinie pochlebne jabberowi to to jest REKLAMA. Więc łamiesz regulamin... zastanowie się czy nie wyrzucić tematu winksmiley.jpg .
Seth
co_jest.gif Zastanowie sie nad wyzuceniem.... ale postow OT aaevil.gif
orson
witam ...

proponuje wybrac najlepsze ze wszystkich czyli:
:arrow: otwartosc
:arrow: bezpieczenstwo [obowiazkowo szyfrowane logowanie do sieci ale komunikacja szyfrowana nie byla by zla]
:arrow: opis statusow
:arrow: zamkniete grupy kontaktowe [serwer dla wybranych userow - w firmie, w lanie osiedlowym]
:arrow: bezposrednie polaczenia z userami [ ale na zasadzie indywidualnego podawania(wpisania)/pobierania z serwera ip, tak by dzialalo po zwisie serwera a nie tak jak jest w gg, ze sie laczy z serwerem i dopiero potem z userem by przejsc na bezposrednie polaczenie - czyli serwer padl - koniec gadki]
:arrow: moze system avatarkow w katalogu ?
:arrow: i na liscie kontaktow winksmiley.jpg
:arrow: przesylanie plikow
:arrow: multiplatform
:arrow: jakis wydajny jezyk ... php odpada biggrin.gif ... java tez !!

to chyba tyle ... jak cos wymysle to jeszcze napisze ...
Seth
Cytat
:arrow: jakis wydajny jezyk ... php odpada biggrin.gif ... java tez !!

O php nawet nie myslalem winksmiley.jpg (no moze poza jakas bramka) Ale dlaczego nie Java ?
Chcial bym oprzec protokol na XMLu (tylko czy caly :?) a Java wydaje mi sie do tego najbardziej odpowiednia. Chociaz latwiej bylo by mi to napisac pod .NETa (C#) bo to znam winksmiley.jpg ale skolei nie chcial bym aby to opieralo sie o jeden system (szkoda, ze ROTOR jeszcze nie jest tak dopracowany).

Zreszta narazie mysle o tym jak by ten protokol mial wygladac, wiec pewnie po otwarciu specyfikcacji mogly by powstac implementacje w innych jezykach.
dragossani
Nie łatwiej włączyć się w prace nad protokołem Jabbera albo serwerem OS dla niego? Z tego co wiem protokół Jabbera oparty jest o XML.
AZAZELLO
Cytat
Cytat

tzn ?

Pliki które urzytkownicy będą przesyłać pomiędzy soba mogły być dostępne dla innych też, oczywiście za przyzwoleniem osoby udostępniającej,
orson
witam ...

Cytat
Pliki które urzytkownicy będą przesyłać pomiędzy soba mogły być dostępne dla innych też, oczywiście za przyzwoleniem osoby udostępniającej,

to ma byc p2p czy im ?

cya
Seth
Cytat
Nie łatwiej włączyć się w prace nad protokołem Jabbera albo serwerem OS dla niego? Z tego co wiem protokół Jabbera oparty jest o XML.

Wlasnie sobie przejzalem specyfikacje i wyglada dosc ciekawie.
Chyba rzeczywiscie lepiej przyjzec sie blizej temu protokolowi i cos do niego dopisac niz zaczynac od zera winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.