Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Toms Hardware Guide Prezentuje:
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
DreeD
-----> Click <-----

Od zawsze szanuje ten serwis a na poczytanie czegos nowego zawsze znajde czas tongue.gif
Dzisiaj zobaczylem (przypadkiem) jak to ekipa THG 30 grudnia 2003, "stworzyla" P4 5.25 GHz biggrin.gif/

Musialem sie tym z kims podzielic tongue.gif
Kinool
fakt servisik jest fajny smile.gif maja fajne video biggrin.gif najelpsze chyba jak jaraja Athlona (az sie poplakalem nad tym biedakiem smile.gif)

szkoda tylko ze polskie plumaczenia sa nieco opoznione ale i tak jest GIT:D
Jeden z najbardziej opiniotworczych servisow w necie jak dlamnie smile.gif
spenalzo
Też to dzisiaj widziałem 8O
SonGoace
A czy wogule da sie zrobić taki procesor - teoretycznie ? jesli tak to zapewne nie bedzie on budową podobny do dzisiejszych !
scanner
SonG: StarTreka nie oglądałeś? BioPakiety przyszłością narodu smile.gif
Seth
Dwoch do teleportacji winksmiley.jpg

Jezeli wejda w zycie komputery kwantowe to wtedy dopiero mozna mowic o przelomie ale jzu nie w Terra Hz winksmiley.jpg

Skoro juz mowimy o przyszlosci to ja z niecierpliwoscia czekam na wdrozenie wyswietlaczy OLED smile.gif
spenalzo
Już są wdrożone tongue.gif Poczytaj zeszłotygodniowego newseeka. :-)
Seth
Wdrozone w rozumieniu masowego dostepu do nich winksmiley.jpg
spenalzo
Cytat
Wdrozone w rozumieniu masowego dostepu do nich winksmiley.jpg

Mówie poczytaj tongue.gif ... Albo kup sobie golarke Braun z OLED biggrin.gif
Seth
W takim razie podaj mi sklep gdzie moge sobie kupic wyswietlacz do komputera ? tongue.gif

btw: Material czytalem ;P
spenalzo
Cytat
W takim razie podaj mi sklep gdzie moge sobie kupic wyswietlacz do komputera ? tongue.gif

Sklep spożywczo-przemysłowy w Pcimiu Dolnym, na ul. Gnojnej.
Seth
No fajnie ale to jest LCD nie OLED.

Jeszcze jedno: temat OLED jest mi znany, wiec dzieki z gory za linki winksmiley.jpg

---------------- Edit ---

Polecam obejzec ta strone http://www.vodafone.com/flash/futures/ gdzie prezentowana jest przyszlosc OLEDow smile.gif
raf2001
Bodajże wymyślono procesor 100 GHz . Oparty na świetle, ale niejestem tego pewnien , gdzieś czytałem bodajże w newsroom.chip.pl. a pozatym przy dzisiejszym rozwienięciu tranzystorów, uzyskanbie 1THz jest niemożliwe (kiedyś się skończy możliwośc ich pomniejszania, a dzięki temu przyspieszania). Aktualnie ktoś tam niepamiętam :wink: pracuje nad innymi rozwiązaniami, ale zanim tego doczekamy to będzie koło 2007, a kiedy wyprodukują bedzie 2010 (i raczej niebedzie to 1 THz)
Kinool
racja wszystko ma swoje granice smile.gif 5 lata temu granica bylo 200 MHz smile.gif
fakt ze obecnie produkowany porcesory sa w technologi 0,13 i 0,09 um !!

jednak istnija technologie pozwalajace na produkcje jeszcze mniejszych smile.gif oczywiscie czynnikiem jest kasa, skoro intel, amd czy smc ainwestoalo kilkaset milionow dolarow w fabyke produkujaca w wymirze technologicznym np. 0,13 to musza poprodiukowac przez pare lat zeby im sie koszta zwrocily smile.gif a nie beda zasypywac rynku nowymi cackami bo satre musilay by autoatycznie taniec (co by nie przynosilo takicgh dochodow jak planowano)

pzatym calkiem mozliwe ze przyszle PC-ety nie beda mialy procesora wielkosci 4x4 cm (tak w tej chwili) chodz wieksza jego czesc to obudowa smile.gif ale np beda 2 razy wieksze aloe np zawieraly 4 rdzenie, wiec powiedzmy 1 procesor bedzie mial wydajnosc 4 procesoro! zakladajac taki rozwoj to np P4 3.2 GHz dysponowal by moca obliczeniowa 12,08 GHz !! nawet niezle smile.gif chociaz ciekaw jestem czyl by chlodzono takie monstrum winksmiley.jpg no i pobor mocy pewnie cos kolo 400W !! smile.gif wiec jeden (calkiem niezly zasilacz musial by byc dal samego procesora)

mozna sobie pogdybac co bedzie smile.gif
spenalzo
Sądze że o wiele bardziej nie da sie zmniejszyć technologii produkcji. Czemu?
Im mniejsza technologia tym więcej ciepła... Na tej samej stronie (toms hardware) polecam filmik co sie dzieje gdy z procka zdejmie sie zasilacz... 8O
Kinool
chyba chodzilo ci o radiator! smile.gif a jesli juz o tym mowa to wszystko zalezy od iznzynierow i ceny! zobacz co dzieje sie z P4 a co z Athlon-em
DhuCerbin
NSA juz pracuje nad kwantowymi procesorami, z racji na wysokie zastosowanie w kryptografii ... pierścienie iloczynowe juz będą do przejscia ... ale to trzeba łaczyc ze zwykłym procem ... kwantowy ma kilka procent na pomyłke snitch.gif w kryptografi to mozna ograniczyć do wklepania w kalkulator czynników ... ale w q1xx bedzie trudniej winksmiley.jpg
spenalzo
Cytat
chyba chodzilo ci o radiator! smile.gif

Dokładnie laugh.gif
Seth
Cytat
NSA juz pracuje nad kwantowymi procesorami, z racji na wysokie zastosowanie w kryptografii ... pierścienie iloczynowe juz będą do przejscia ... ale to trzeba łaczyc ze zwykłym procem ... kwantowy ma kilka procent na pomyłke snitch.gif w kryptografi to mozna ograniczyć do wklepania w kalkulator czynników ... ale w q1xx bedzie trudniej winksmiley.jpg

Co do kwantowych komputerow to zmienia one zupelnie obraz dzisiejszej informatyki. Jako, ze operujemy na qbitach zwiekszy sie i tak juz bardzo duza szybkosc (swiatlo winksmiley.jpg) ptakiego ukladu - mysle, ze wtedy matrix moze sie stac dniem powszednim (jako cyber swiat) smile.gif
rzseattle
Co do qbitow to jakos nie potrafie sobie wyobrazic jednoczesnego przetwarzania kilku opcji na raz. W taki sposob np przy rozwiazywaniu rownania mamy kilka odpowiedzi na raz wiec jak wybrac prawidowa skoro bit jest jednoczesnie zerem i jedynka ?

Uff mechanika kwantowa to raczej nie moja dziedzina smile.gif
cyngiel
ja obstawiam ze za 15 lat beda procki 1 thz
spenalzo
Jeszcze istniał kiedyś komputer zamiast na 0 i 1 operujący na 0,1 i 2 zaprojektowany przez rosyjskiego naukowca (chyba) - w sumie rozwiązanie ciekawe ale jak widać nie przyjęło sie.
cyngiel
..... a czytaliscie o kompach pracujacych jakos na dna biggrin.gif
podobno udalo sie kolko i krzyzyk pod to zrobic biggrin.gif
ale jak na razie jest to maks mozliwosci
Bakus
Oj Spen... Za dużo się naoglądałeś ulotek propagandowych w dzieciństwie... winksmiley.jpg
W jaki sposób bramka mogła by mieć 3 stany?
Znajomość fizyki, a dokładniej elektryki na poziomie podstawówki się kłania... Może tak sięgniesz do googli i poczytasz sobie jak jet zbudowany tranzystor...

Taka mała wizja lokalna w googlach powinna przedstawić Ci niezbite dowody na brak możliwości stworzenia stabilnej i na dobrą sprawę wogóle działającej bramki 3 stanowej...

Miłej lektury... winksmiley.jpg

UpDate: Chociaż tak samo jak ruski naukowiec wynalazł rower... u niemca na strychu, tak i tym razem - ruscy znaleźli rozwalone liczydło z tylko 3 kuleczkami... w sam raz pasuje: 0, 1 i 2... winksmiley.jpg hehehehe...
spenalzo
#-o

Gówno wiesz, więc nie [cenzura] pseudośmiesznych tekstów jak nie masz pojęcia co gadasz: angrysmiley.gif angrysmiley.gif angrysmiley.gif angrysmiley.gif
Cytat
Ukraiński konstruktor, prof. Brusiencow zbudował unikalny komputer "trinarny", nazwany Setun. Logika trójkowa uwzględniała oprócz logicznego "0" i "1" jeszcze poziom pośredni, zatem każdy element mógł przyjąć trzy stany: 0, 1 i 2. Cechą charakterystyczną jednostki arytmetyczno - logicznej tej konstrukcji była minimalna liczba lamp elektronowych - operacje były wykonywane przez obwody bierne, zbudowane z diod i elementów ferromagnetycznych. Zdaje się, że poza Brusiencowem nikt więcej nie próbował takiej architektury.

Gratuluje - zrobiłeś z siebie durnia.

Poza tym - od dzisiaj dla ciebie Pan spenalzo.
scanner
Macie obaj upomnienie odemnie.
Spenalzo: ostatnio chyba zbyt bezpośrednio się wyrażasz.
Bakus: mogłeś samemu najpierw poszukać, o jednostce trinarnej ja też słyszałem.
rzseattle
Cytat
W jaki sposób bramka mogła by mieć 3 stany?
Znajomość fizyki, a dokładniej elektryki na poziomie podstawówki się kłania... Może tak sięgniesz do googli i poczytasz sobie jak jet zbudowany tranzystor...

Bakus jakos nie widze wiekszych przeszkod do stworzenia trojstanowej bramki. Oczywiscie taki obwod byl by bardziej skomplikowany niz obwod bramki dwustanowej ale da sie to jak najbardziej wykonac wiec naprawde nierozumiem skad sie wziely twoje wiadomosci.

ps. No ale do ukladow trojstanowych musiala by powstac nowa algebra Boola (co automatycznie wyklucza obecne programy) wiec pewnie dlatego "jednostki trinarne" nie maja wiekszych szans sie rozprzestrzenic
SonGoace
kiedys w jednym z programów (nie pamietam czy 1 z 10 czy cos w tym rodzaju) zadano pytanie z jakąszybkością rozwija sie przemysł CPU na świecie ! Odpowiedź bodajże była 1 x na 1,5 roku. Jesli to prawda to przujmując ze teraz mamy CPU 3500 mhz to za jakies 13 lat powinien powstać 1 Thz (nie jestem pewien co do tego 1,5 roku bo to słysząłem juz dawno)
Seth
Wg prawa Morro (?) podwaja sie predkosc procesorow co 1,5 roku - czyli nie bedziemy mieli 1THz za 3 lata ;P
Kinool
no a tak z innej beczki smile.gif

ciekaw jestem czego uzywa wojsko (nie w polsce bo to jest do przewidzenia : )) ale np takie sily zbrojne USA. Niemal kazda technologia swoje poczatki bieze w wojsku (dla celuw obronnych lub aby zadac ew. przeciwnikowi jak najwieksze szkody) nowe technologie, ktore sa badane, testowane obecenie w uzyku cywilnym moga pojawic sie za 20-30 lat! tak bylo np z internertem, na poczatku (lata 60) wojskowa siec Arpanet , to z niej wylonil sie internet smile.gif tak samo np. kryptorafia DES, RSA byly stworzone na potrzeby wojska.

Ciekaw jestem czym sie "bawia" smile.gif nie sadze zeby mili procesory 1THz ale ich servery wieloprocesorowe moga miec calkiem "imponujace" osiagi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.