Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż Praw Autorskich
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sh4dow
Mam tutaj dość dziwne pytanie. Otóż w trakcie tworzenia CMS'a, zleceniodawca stwierdził, że chce do całego kody kupic odemnie prawa autorskie. Spotykam sie z czymś takim pierwszy raz. Wykupienie od niego praw autorskich bedzie powodowało, ze ja sam bede musial mieć licencje, jesli taką stworzy zleceniodawca, do kozystania z kodu.
Wiec teraz zastanawia mnie, po pierwsze czy zgodzić sie na sprzedarz? jesli tak to o ile podnieść stawke zlecenia? Bo szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia co zrobic.

P.S. Nie pytajcie skad mam takie zlecenia, nie pytajcie o cene itd. CHodzi mi o same prawa co z nimi zrobic. Dzieki
patrycjusz
hej,
ustal poniższe szczeguły i przygotuj odpowiednią umowę o sprzedaży praw majątkowych do tegoż dzieła zawierającą poniższe szczeguły,
:arrow: używane przez ciebie biblioteki,technologie ich pochodzenie (licencje itp),
:arrow: osoby z którymi wykonywałeś dzieło - czyli jak je tylko kodowałeś to dokładny zapisek o tym że je tylko kodowałeś itd,
:arrow: czy będziesz mógł zaznaczyć w swoim CV budowę tegoż projektu, czy też projekt będzie w całości należał do twojego klienta,
:arrow: sposób wykorzystania tegoż dzieła, czy twój klient ma je prawo tylko emitować itd, czy też sprzedawać na ich bazie produkty,
Od tego wszystkiego zależy wycena sprzedaży praw majątkowych, i zasada jest taka że im więcej wyprzedajesz swoich praw tym więcej sobie licz :wink:
jakbyś potrzebował przykładowej umowy czy cosik wal na priv :wink: (gg znasz tongue.gif)
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.