Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zbieram na pierwszy samochód
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
karis
Cześć

Zbieram na swój pierwszy samochód.

Mam już 500zł a muszę uzbierać jeszcze 3000zł, czy będzie tak hojny i dołoży mi do niego? Wszelką pomoc przyjmę. Może macie również jakieś zlecenia lub inne ciekawe oferty pracy zdalnej. Chętnie wszystkiego się podejmę.
erix
Stare chińskie przysłowie: daj komuś rybę, a nakarmisz go na jeden dzień. Daj mu wędkę, a nakarmisz na całe życie.
hwao
Cytat(erix @ 30.10.2010, 00:08:35 ) *
Stare chińskie przysłowie: daj komuś rybę, a nakarmisz go na jeden dzień. Daj mu wędkę, a nakarmisz na całe życie.

Nie znałem tego, ja znam stare polskie przysłowie: daj komuś na auto, a nie będzie miał kasy na serwis, OC i benzynę.
karis
Cytat(erix @ 30.10.2010, 00:08:35 ) *

więc poproszę o wędkę ;p
erix
Masz bana na giełdę ofert? tongue.gif
Daiquiri
Zmartwię Cię jeżeli uważasz, że w 3.500 zamkniesz sprawę. Dodaj do tego paliwo, OC i wstępne "naprawy" (jak już wspomniał hwao), które wyjdą po kilku dniach jeżdżenia lub od razu powie Ci o nich sprzedający. Zasadniczo nie rozumiem w czym rzecz, z tym Twoim zakupem samochodu. Oczywiście poza tym, że nie masz na niego kasy.
Wicepsik
Ja zbieram na cukierka, mam 5gr a potrzebuje 20gr sad.gif
krzysztof_kf
Co raz więcej w internecie pojawia się podobnych sytuacji słyszeliście o "dziewczyna dla bartka" ?

kolega zbiera na ścigacza biggrin.gif
marcio
ludzie sa naprawde tacy naiwni...?
karis
Cytat(Daiquiri @ 30.10.2010, 10:57:16 ) *
Zmartwię Cię jeżeli uważasz, że w 3.500 zamkniesz sprawę. Dodaj do tego paliwo, OC i wstępne "naprawy" (jak już wspomniał hwao), które wyjdą po kilku dniach jeżdżenia lub od razu powie Ci o nich sprzedający. Zasadniczo nie rozumiem w czym rzecz, z tym Twoim zakupem samochodu. Oczywiście poza tym, że nie masz na niego kasy.

nie zmartwiłeś mnie tym bo to wszystko wiem

samochód nie kosztuje 3.500zl lecz 2500 zatem 1000zl na oc

na paliwo bede mial winksmiley.jpg

co do gieldy ofert zdradzcie mi czym zachecacie potencjalnych zleceniodawcow? bo na roznych takich stronach pojawiaja sie oferty "dzieciakow" ktorzy za 50zl wykonaja "profesjonalny serwis internetowy" a ja za takie grosze nie bede czegos takiego tworzyl.

moze macie dla mnie jakies zlecenia? w php moze nie jestem mistrzem, ale potrafie tworzyc optymalne serwisy internetowe, duzo lepiej wychodzi mi ciecie i kodowanie szablonow winksmiley.jpg chętnie opyle rowniez reklame na pewnych serwisach, gdyz mam z tego prowizje winksmiley.jpg
skowron-line
3500 to co za cacko chcesz kupić questionmark.gif
Musze powiedzieć że jestem w podobnej sytuacji, no ale mój budżet na samochód jest znacznie wyższy, no i zbierałem na niego 2lata smile.gif a i jeszcze posiłkował się będę kredytem.
karis
bmw e36 albo opla astre

Podejmę się każdej pracy (no może nie jako zapładniacz krów ;p)
Pawel_W
Cytat(karis @ 30.10.2010, 19:37:05 ) *
Podejmę się każdej pracy

to może ulotki roznoś? haha.gif
karis
to była aluzja do mojej prośby o oferty
Spawnm
Jeśli szukasz pracy napisz odpowiedni temat w odpowiednim dziale a nie robisz cyrk z sobą jako pajacem w roli głównej.
emp
za 4600 mógłbyś mieć naprawdę niezłą furę http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p...-rtr-2-4ghz-hpi ale że masz niewielki budżet 500 to samochodu spalinowego za to nie kupisz proponuje ci elektryczny http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p...-4wd-rtr-himoto
karis
Cytat(Spawnm @ 30.10.2010, 20:18:16 ) *
Jeśli szukasz pracy napisz odpowiedni temat w odpowiednim dziale a nie robisz cyrk z sobą jako pajacem w roli głównej.

to nie było miłe cwaniaczku
Wicepsik
Cytat(karis @ 30.10.2010, 19:25:29 ) *
co do gieldy ofert zdradzcie mi czym zachecacie potencjalnych zleceniodawcow? bo na roznych takich stronach pojawiaja sie oferty "dzieciakow" ktorzy za 50zl wykonaja "profesjonalny serwis internetowy" a ja za takie grosze nie bede czegos takiego tworzyl.

moze macie dla mnie jakies zlecenia? w php moze nie jestem mistrzem, ale potrafie tworzyc optymalne serwisy internetowe, duzo lepiej wychodzi mi ciecie i kodowanie szablonow

Chciałbyś od razu otrzymywać 1000zł za zlecenie? Pokaż portfolio (jak je masz) to ocenimy czy twoje zlecenia są więcej warte niż 50zł
Daiquiri
Cytat(karis @ 30.10.2010, 20:55:30 ) *
to nie było miłe cwaniaczku
A czego się spodziewałeś? Myślałeś, że zasypiemy Cię gradem ofert czy dorzucimy się do samochodu? Jeżeli naprawdę szukasz pracy rusz swoje cztery litery. Idź do firmy zajmującej się pośrednictwem lub poszukaj ogłoszeń o ulotkach. Idź na 1/8 etatu do znanej sieciówki fastfoodowej. Zastanów się jak bardzo oddalasz w czasie datę zakupu samochodu siedząc na forum i zadając dziwne pytania.

PS. Twierdzisz, że wszystko jest OK, bo "zostawiłeś" sobie margines 1000zł na tym samochodzie? Poczekaj aż przyjdzie Ci wymienić olej, opony, pasek klinowy i świece. Kilka totalnie "tanich" pierdół, ale się ładnie zbiera. Nawet nie siląc się na złośliwość: co wtedy zrobisz? Założysz temat na forum, że zbierasz na mechanika lub akumulator?
tomalo41
Jeśli mogę się w trącić, to w Twoim przypadku (brak stałych dochodów) nie polecam samochodu typu bmw za 2500. Mogę się założyć, że jeśli będziesz go normalnie użytkował, to przez pierwszy rok włożysz co najmniej drugie tyle w naprawy.
A jak będziesz dawał mu po dupie, to jeszcze więcej smile.gif
Wiesz... na łysych oponach i starym oleju jeszcze pojeździsz... ale co będzie jak poleci Ci sprzęgło, uszczelka pod głowicą, tylny most albo inne cudo, którego naprawa będzie droga i co istotne nieopłacalna w takim samochodzie, bo nigdy nie wyciągniesz włożonych pieniędzy.
Wiem, że pewnie sporo osób puknie się w głowę jak przeczyta, to co dalej napiszę, ale ja gdybym potrzebował taniego samochodu, to szukałbym czegoś w stylu cieniasa lub uno. Pewnie teraz cześć z Was pomyślała: "już wole autobus" smile.gif
Ale jak potrzebujesz fury do jazdy a nie wkładania w to kasy, to tam masz po pierwsze bardzo tanie części i po drugie mało skomplikowaną konstrukcję - czyli za wymianę np. amortyzatora nie zapłacisz 170zł za amorek + 100 robota, tylko 50zł za amorek i wymienisz go sam (to tylko przykład), to samo będziesz miał z hamulcami, linkami, świecami, filtrami itd (opony też są tańsze, bo mniejsze) smile.gif
Zakładam, że jak to pierwszy samochód, to nawet nie wiesz co to rozrząd i jak jest zbudowane zawieszenie... ja jako pierwszy samochód miałem skodę 120 i też nie wiedziałem smile.gif A po dwóch latach jazdy sam wymieniałem rozrząd, sprzęgło, przewody hamulcowe itd - zabawy było sporo, ale teraz mnie przynajmniej mechanicy nie robią w wała winksmiley.jpg
Powiem Ci jeszcze tak... czasy szpanowania samochodem kilka lat temu się skończyły i beemką (tym bardziej za 2500) już nie poszpanujesz... i szczerze mówiąc wolałbym zadbane uno niż pordzewiałą astrę czy bmw smile.gif
Powodzenia w szukaniu autka!!
Fifi209
Ciekawe z ilu innych to BMW było spawane.

Nie lubię tego typu ludzi, zrobi prawo jazdy, kupi pierwsze lepsze gówno (ważne że bmw), będzie szalał i w najlepszym przypadku zrobi sobie krzywdę, w gorszym jeszcze komuś.

Po 1. auto w takiej cenie musi być strasznie zdezelowane
Po 2. bezpieczeństwo
Po 3. za "większe" auto z mocniejszym silnikiem zapłacisz naprawdę sporo.

Gadasz że nie masz na auto ale na paliwo się znajdzie.

p.s. czemu ten temat nie został zamknięty?
karis
Cytat(fifi209 @ 30.10.2010, 23:13:10 ) *
Ciekawe z ilu innych to BMW było spawane.

Nie lubię tego typu ludzi, zrobi prawo jazdy, kupi pierwsze lepsze gówno (ważne że bmw), będzie szalał i w najlepszym przypadku zrobi sobie krzywdę, w gorszym jeszcze komuś.

Po 1. auto w takiej cenie musi być strasznie zdezelowane
Po 2. bezpieczeństwo
Po 3. za "większe" auto z mocniejszym silnikiem zapłacisz naprawdę sporo.

Gadasz że nie masz na auto ale na paliwo się znajdzie.

p.s. czemu ten temat nie został zamknięty?

Nie jestem z tego typu ludzi. Mam swój rozum i potrafię jeździć bezpiecznie, a skoro zbieram na auto tak ciężko chyba logiczne, że nie będę nim szalał.

Na paliwo się znajdzie, bo często nim nie będę jeździł.

A temat nie został zamknięty bo nie ma do tego powodów.
kwiateusz
nie został zamknięty bo my tez lubimy się pośmiać czasem winksmiley.jpg

btw ja zbieram na kosiarke na działke, kto mi sie dorzuci? zaprosze nawet na grilla (ofc z wlasnym prowiantem!)
Nh2003
Na kosiarke moge sie dorzucic, przynajmniej trawa bedzie skoszona - a jak samochod ma byc kupiony i stac (bo kolega sam sie przyznal ze nie bedzie czesto jezdzic), no to coz - lepiej pieniadze zamiast na paliwo wydac na rower. Taki z biedronki czy z reala, za 300 zlotych. Jak malo bedzie jezdzony to potrzyma dluzej niz ten samochod.
fr33d0m
za 500zł kupisz Maluszka tongue.gif
tani w utrzymaniu i nie do zajechania - same plusy winksmiley.jpg
Daiquiri
Cytat(karis @ 30.10.2010, 23:55:59 ) *
A temat nie został zamknięty bo nie ma do tego powodów.
Po prostu nie rozumiesz "śmieszności" swoich wywodów. Najpierw pytasz czy się ktoś dorzuci do samochodu dla Ciebie. Potem, że przyjmiesz zlecenia lub inne ciekawe oferty pracy zdalnej, oczywiście na hydeparku. Uważasz, że margines 1000zł jest w zupełności wystarczający (zasadniczo Twój biznes jak samochód nie będzie odpalał z powodu akumulatora czy świec). Twierdzisz też, że nie będziesz pracował za grosze.

Problem w tym, że:
- zlecający "za grosze" mają pieniądze, których Ci tak bardzo brakuje,
- szukasz zleceń, ale nie pokazałeś co tak naprawdę potrafisz,
- zakładasz śmieszny temat na forum i brniesz w nim coraz dalej, zamiast się ruszyć i poszukać pracy,
- itd.

@kwiateusz
Na grilla i brykiet/węgiel też się trzeba zrzucić - czy zapewniasz? tongue.gif
kwiateusz
grille mam 2, na węgiel juz sie poświęcę i zapewnię

a co do tematu, to tak sie wydaje kupie samochod, zaplace OC i bedzie jeździł winksmiley.jpg niestety to g prawda... To skarbonka do dna, ja miałem budżet jak kupowałem swoj samochód to przekroczyłem go około 1,5x bo to rozrzad trzeba na start wymienic, olej, tu ktos urwał lusterko, tam sie zepsuł silniczek krokowy (niby pierdółka ale żeby go wymienić u mnie to masakra). Idzie zima, trzeba opony zmienic (jakies 2 stowki od koła za samą gume + felgi/wymiana).

No i taki humorystyczny akcent, bo na zupie znalazłem

p.s. dobry rower tez do tanich nie nalezy...
Spawnm
Przeciętne kosztują po 1-2 tyś. A i tutaj trzeba potem dołożyć na oświetlenie , błotniki itd.

Hmm zbieram na level A+ krossa za 17tyś , kto się dołoży biggrin.gif

//
jak by co to jestem chętny na grilla u Kwiateusza winksmiley.jpg
hwao
Cytat(kwiateusz @ 31.10.2010, 01:45:35 ) *
btw ja zbieram na kosiarke na działke, kto mi sie dorzuci? zaprosze nawet na grilla (ofc z wlasnym prowiantem!)

Przedstawiaj kosztorys i lokalizacje, jestem ZA!:D
tomalo41
Ja tam chłopaka rozumiem... sam taki kiedyś byłem smile.gif Ja dla odmiany zbierałem kiedyś na motocykl i też się przeliczyłem. Nie dość, że kupiłem go za całą kasę i później nie miałem forsy na dobre ciuchy, to jeszcze się okazało, że jest do wymiany kilka rzeczy i pierwszy sezon przestał w garażu sad.gif
A jak to się mówi... człowiek uczy się na błędach... i może lepiej niech się nauczy jak utopi 2500 zł (bo jak się coś zwali w samochodzie za 2500, to sprzeda go na części za 300 zł) a później będzie miał nauczkę na całe życie smile.gif
No i jest jeszcze jedna opcja... może rzeczywiście trafi bemke od dziadka i będzie szalał bez problemów (ale to raczej marne szanse) winksmiley.jpg
Wykrywacz
Słuchajcie bo nie chcę tworzyć nowego wątku, polećcie mi jakomś ksiąszke do nauki phpa. A jak już piszę to najlepiej jak byście mi mogli podsunąć czy lepiej iść do LO czy od razu na studja bo muj kolega tak zrobił.
A odnośnie tematu to ja mogem ci zlecić zrobienie sklepu dla mojej mamy, prowadzi ona ważywniak i myśle że mogla by udeżyć do sieci, tylko niewiem ile coś takiego może kosztować więc czy ktoś pomogł by mi taakie coś wycenić? Wiesz bo chce ci pomóc ale niechciał bym przepłacić.
darophp
Cytat(Wykrywacz @ 31.10.2010, 11:48:39 ) *
Słuchajcie bo nie chcę tworzyć nowego wątku, polećcie mi jakomś ksiąszke do nauki phpa. A jak już piszę to najlepiej jak byście mi mogli podsunąć czy lepiej iść do LO czy od razu na studja bo muj kolega tak zrobił.
A odnośnie tematu to ja mogem ci zlecić zrobienie sklepu dla mojej mamy, prowadzi ona ważywniak i myśle że mogla by udeżyć do sieci, tylko niewiem ile coś takiego może kosztować więc czy ktoś pomogł by mi taakie coś wycenić? Wiesz bo chce ci pomóc ale niechciał bym przepłacić.

Najpierw to wróć się do podstawówki i skontaktuj się z Panią od polskiego haha.gif
Cysiaczek
ok, pośmialisięmy, pożartowalimyse - zamykam.

@karis - pomyśl czasem zanim coś napiszesz na publicznym forum.
itsme
a ja chcę się śmiać dalej - otwieramy !
NIech ten nadchodzący 1 listopada ma coś wesołego w sobie ...

cyś nie krzycz na mnie proszę i wybacz :-)
athabus
Jeśli administracja rozważa wprowadzenie konkursu na temat roku to ja głosuję za tym. Wiem, że było wielu w minionym roku kandydatów i wiele już to forum widziało, ale swą prośbę motywuje tym, że:
- kolega zdecydowanie rozwinął formułę "zróbcie coś za mnie bo mi się nie chce" i moim skromnym zdaniem przeniósł ją na nowy wyższy poziom. Zapewne już niedługo pojawią się naśladowcy. Co ja mówię już nawet tacy staży wyjadacze jak Kwiateusz czy Spawnm próbują skorzystać z tej nowej formuły i wyłudzić kosiarkę, motocykl czy cukierka
- doskonale opracował plan: wiele takich tematów nie ma wskazanego do czego autor dąży - tu wiemy ile dokładnie potrzebuje (i nie obciąża nas myśleniem co potem) więc plan jest sprecyzowany. A do tego wszystkiego jeszcze wskazuje jak można rozwiązać jego problem na dwa sposoby do wyboru (albo wpłacamy gotówkę, albo zlecamy dobrze płatną pracę bez wymagań)
- autor wykazał się też determinacją i brnie w tym temacie niczym bohaterowie "Misia" nie bacząc, że poruszamy się wszyscy w oparach absurdu.

Mam nadzieję, że szanowna kapituła doceni ten nowy trend.
hwao
Karis jak mówisz że znasz się co nieco to może wart oby spróbować sil w konkursie:

http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...2010-rozpoczety

Szybka robota, a jak wygrasz to już nie będzie brakowało dużo do wymarzonego auta.
Wykrywacz
@darophp, sam se wruć do podstawófki, ja mam 4 na świadectwie z polaka, a na internecie po prostu niechce mi sie pisać poprawnie, bo to nie szkoła.

Dobra to Karis jak dobrze znasz tego htmla, bo mama powiedziała że mogła by zlecić zrobienie czegoś takiego jakiemuś webmasterowi za rozsondne pieniodzę...
Wicepsik
Posiadanie samochodu to nie podstawowa potrzeba. Rozumiem gdyby brakowało by Ci pieniędzy na jedzenie i prosisz nas o nie. Nie każdy musi posiadać samochód. Co robiłeś w wakacje? Pewnie obijałeś się przed komputerem. Wiele moich znajomych w tym roku podjęło pracę w wakacje, nawet na budowie za 8zł/h, a ty za 50zł zlecenia nie chcesz wykonać. Wiadomo, że dla Ciebie - początkującego w tej dziedzinie 50zł to bardzo mało i chciałbyś od razu zarabiać 50zł/h. Policz sobie ile mógłbyś zarobić w te wakacje.

50 dni * 10h * 8zł/h = 4000zł

Nawet na cukierki by zostało.
mike
Ostatnie pieniądze na bmw wydasz a z czego dres kupisz?
PawelC
Jak już kupi BMW(Będziesz Miał Wydatki) to powozi kilku dresiarzy, którzy w formie podziękowania, zrzucą się i mu kupią tongue.gif
karis
Cytat(mike @ 31.10.2010, 15:16:44 ) *
Ostatnie pieniądze na bmw wydasz a z czego dres kupisz?

Dres już mam ;p

co do konkursu, spróbuję wziąć w nim udział, może mi się uda coś wykombinować winksmiley.jpg
ADeM
Jak coś wykombinujesz, to mógłbyś wrzucić swój kod tutaj, żeby udowodnić wszystkim jak dobry jesteś. ( oczywiście po 3cim listopada )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.