Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Etyczni Hakerzy?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bolverk
Dziś na maila otrzymałem wiadomość Joomla: Security News. Pomijając to jakie są tam zawarte zauważone zagrożenia i sposób ich naprawienia, zainteresowało mnie skąd przyszło zawiadomienie o takim zagrożeniu. Przyszło ono natomiast z grupy bądź użytkownika o nazwie: Ethical Hackers Group.
I to mnie zaskoczyło. Bo mówi się, że prawdziwi hakerzy to nie są osoby które włamują się do danych systemów dla uzyskania jakiejkolwiek korzyści, ale po to aby przećwiczyć swoje umiejętności, aby potwierdzić to co się umie i doszkolić się jeśli dana "akcja" się nie udała. Że jest to po prostu posiadanie takich umiejętności tylko dla satysfakcji ich posiadania. A reszta to tylko "tzw. hakerzy", banda domorosłych włamywaczy lub zwykli złodzieje.
Przyjmując że jest to prawda, nie spotkałem się z takim przypadkiem aby to sam haker bądź ich grupa, powiadamiały producenta danego oprogramowania o zaistniałych zagrożeniach. Pewnie to jest wyjątek potwierdzający regułęsmile.gif
starach
Hakerzy dzielą się na trzy typy. White Hats, Grey Hats i Black Hats. Nie chce mi się ich opisywać zresztą nazwy dobrze sugerują o co chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.