Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Visual C++ i WFA: konstruktory, wskaźniki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
artgrus
Mam sobie główną formatkę Form1, i formatkę Form2 która zostaje otwarta po kliknięciu przycisku w Form1.

Pytanie:
W jaki sposób w Form2 stworzyć konstruktor, który przyjmie jako parametr Form1?

Bo konstruktor jest już stworzony, jest on w takiej postaci:
Kod
public:
  Form2(void)
  {
    InitializeComponent();
  }

Tylko teraz jak dopisać żeby parametrem było Form1?

Bo dążę do tego, aby z Form2 przekazać byle-co do Form1. Dowiedziałem się że najpierw trzeba tego konstruktora z parametrem Form1 w Form2, potem w gcnew Form2() wskaźnik do Form1, a potem to mogę przekazać to co chcę z Form2 do Form1.

Dlatego pytam was: jak dopisać do tego kodu co podałem - do tego konstruktora aby parametr był Form1? Może trzeba coś dopisać?
f(x)
http://forum.gamedev.pl
artgrus
Co miałbym niby na tej stronie znaleźć aby mi pomogło? Coś konkretnego , czy to zwykłe zapychanie bazy postami nic nie wartymi?
f(x)
Nie wymagaj od programistów PHP znajomości C++ sciana.gif
artgrus
Cytat(f(x) @ 6.11.2010, 13:35:54 ) *
Nie wymagaj od programistów PHP znajomości C++ sciana.gif

OK, OK. Nie wymagam, po prostu myślałem że są ci co znają i PHP (ci co piszą na tym forum) i c++. Jak uraziłem, to sory.
Crozin
Cytat
Nie wymagaj od programistów PHP znajomości C++
Może i forum dotyczy głównie PHP, ale osób znających C/C++, Jave, Pythona, Ruby, C# tu też nie brakuje.
-=Peter=-
  1. public:
  2. Form2(void)
  3. {
  4. InitializeComponent();
  5. }
  6. Form2(Form1& f1)
  7. {
  8. InitializeComponent();
  9. _form1 = f1;
  10. }
  11. private:
  12. Form1* _form1;

Nie wiem czy dobrze składniowo, gdyż w cpp nigdy nie pisałem (nie wliczając projekt na uczelni) winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.