Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kwestie prawne prowadzenia forum internetowego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dfs
Chciałem poruszyć temat kwestii prawnych przy zakładaniu i prowadzeniu forum internetowego.

Mam pomysł na założenie pewnego konkretnego forum, ale nie takiego ?o wszystkim i o o niczym?, a poświęconego pewnemu środowisku osób i tematami z nimi związanymi. Przypuszczam (biorąc pod uwagę tematykę forum) iż wśród dyskutantów zawsze może się znaleźć jakaś czarna owca która zacznie obrażać lub oczerniać osoby (bardziej lub miej publiczne) reprezentujące dane środowisko. Oczywiście te naganne działania nie są celem forum, a jedynie liczę się z możliwością zaistnienia takich przykrych zdarzeń.

Biorąc pod uwagę powyższe już przed założeniem liczę się że mogę być ?pomocny? policji w ewentualnych postępowaniach dochodzeniowych (np. udostępnienie adresu IP itp.). Zakładam też że sam fakt istnienia tego forum może być dla wielu osób niewygodny, w związku z czym mogą być szukane wszelkie kruczki prawne przeciw jego istnieniu.

W związku z powyższym chciałem zapytać jak założyć takie w pełni oficjalne i konkretne forum dyskusyjne w kontekście jego prawnej legalności i odpowiedzialności właściciela. Na jakie rzeczy powinienem zwrócić uwagę?

W szczególności:

1)Co powinien zawierać regulamin i na czym powinien być oparty ?

2)Czy i w jakim wypadku konieczna będzie ochrona danych osobowych i czynności z tym związane?

3)Czy istnieje konieczność rejestracji forum jako wydawnictwa?

Domyślam się że warto będzie zapoznać się odpowiednio z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawą o ochronie danych osobowych oraz ustawią prawo prasowe.

Przed przeczytaniem w/w ustaw chciałem zapytać na co w nich szczególnie zwrócić uwagę?
No i jak ich zapisy realizowane i wymagane są w praktyce?

Na zakończenie chciałem zapytać jakie jeszcze ewentualne problemy prawne mogę się natknąć?
W oparciu o jakie akty prawne powinienem je przeanalizować?
pablo89pl
udaj się do radcy prawnego, tam uzyskasz rzetelną informacje smile.gif
lDoran
Na pewno obowiązywać Ciebie będzie ustawa o ochronie danych osobowych, sam ostatnio musiałem się zaznajomić z tą ustawą i jest w niej między innymi zapisane art.36 - zobowiązuje administratora do zabezpieczenia danych przed zniszczeniem...
Ustawa zobowiązuje administratora również do wykonywania zapasowych kopii zapasowych, monitorowania modyfikacji wprowadzonych przez użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.