Jeśli ktoś ma lepsze źródło, dokładniejsze, lub oryginał to proszę podać bo tu jest napisane dość ogólnie.
Ale jeżeli to prawda i będzie to egzekwowane to chyba kogoś boli głowa?
Jeżeli to wejdzie w praktyce w życie (a wygląda że wejdzie) to wszyscy maja przekichane. Zarówno my programiści jak i wszyscy właściciele witryn. W tym i wszystkie sklepy - bo sama obsługa koszyka to tylko jedna z funkcjonalności sklepu, przecież w sklepach też jest zapisanie stanu logowania w ciastkach.
Nie wiem też jakie są szczegóły tego rozporządzenia bo jeżeli będzie można w ciastkach zapisać jakiś identyfikator np. sesji trwałej to wielkiego problemu nie ma bo resztę danych można gromadzić w bazie i powiązać je za pomocą tego identyfikatora, wtedy funkcjonalność się nie zmieni tylko będą przeróbki milionów serwisów - łączne koszty dla przedsiębiorców i osób prywatnych - niewyobrażalne - miliardy euro, zakładając że przerobienie jednego serwisu to np. 100 euro * ilość stron w UE wykorzystujących ciastka trwałe, czyli pewnie duża większość.
Ale obawiam się, że będzie zakaz zapisu wszystkiego z wyjątkiem rzeczy na które użytkownik się zgodzi, za pomocą durnych wyskakujących okien z pytaniami. Zapewne duża większość osób nie będzie wyrażała zgody na ciastka i wtedy będą mieli ograniczoną funkcjonalność. A my będziemy mieli przez to trudniejszą pracę.
Wracając do sedna - czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
P.S.
Tymbardziej jest to chore, że są naginane wszystkie określenia techniczne (z tego co czytałem jeszcze w innych serwisach) byle tylko uprzykrzyć życie wszystkim serwisom w sieci. Na przykład określone jest "zgodę na odczytanie ciastek z komputera" WTF

Normalnie za ten przepis powinny polecieć stołki. Ja myślałem, że nikt Polski nie przebije w durnych posunięciach, ale jak widać są tacy.