rozpisze Ci sie, bo bez tego sie chyba nie obejdzie
Cytat
Owszem ale nie jestem pewien jak go rozumiec...
Kilka stron plus logo i kolorystyka odpowiednia + linki w formie przycisków podzielone na 2 ramki (logo + menu) + (zawartosc)
=1000 zł ???
Jeśli tak mam to rozumiec to jestem w szoku 8O, ale przyjmuje do wiadomosci i nie mam zamiaru zanizać. :twisted:
jesli nie Projektujesz tego serwisu firmowego tylko ze tak powiem 'kolorujesz css'em' byle by to jakos wygladalo, to oczywiscie nie ma co liczyc za to duzych sum, jednak wtedy uswiadom klienta iz to nie jest projekt i grafike powinien powierzyc grafikom jesli chce aby jego firma sie nalezycie prezentowala na rynku..
z tego co powiedziales na poczatku, to podstawa twojej roboty jest baza produktow, no i pokodowanie tego oraz z tego co teraz mowisz dorobienie jakis przyciskow.. podtrzymuje ze ok 1000 powinienes brac spokojnie...
Cytat
nadal nie rozumiem wyceniania stron
ujmijmy to tak jak to powinno byc:
- grafik robi grafike i wycenia po swojemu, ale mniemam/wiem, ze grafikiem nie jestes, tak wiec wycena tego cie nie interesuje w tym momencie
- programista/koder (Ty) wycenia swoja robote w zaleznosci od nakladu pracy jaki ma... czy jest to rozbudowana baza czy mala, czy do wszystkeigo cms czy jedynie selecty, czy duzo odrebnych stron do pokodowania szablonow czy jeden szablon xhtml/css i tylko podmiana modulow...
i tu niestety przychodzi chwila, ze sam musisz oszacowac za ile ci sie oplaca cos robic.. ale szacuj sobie ilosc pracy* na tyle, ze bedziesz wybieral np. miedzy 800 a 1200 a nie miedzy 200 a 2000... za to co masz teraz do zrobienia widly mniej wiecej od nas dostales, czy zrobisz to za 1000 czy za 1500 to juz twoja sprawa, wszystko jest ok poki nie zanizasz cen na tyle aby inni posadzali cie o szmatlastwo (ladnie sie na to mowi 'dumping')...
* kartka+dlugopis => spis funkcji jakie system ma spelniac, wstepna struktura => wartosc poswieconej pracy.. bedzie ci to pomocne, jednoczesnie bedziesz mial argumenty dla klienta za co placi.. czasem taka wstepna wycena ci zajmie 30min dla malych porjektow albo caly dzien dla duzych, ale warto i trzeba to zrobic - nie bedziesz mial wtedy takich dylematow...
oczywiscie moze sie trafic robota za 500pln czy nawet 300, nie tylko ze zlecen za kilka tysiecy sie zyje, ale jesli masz do zaprogramowania serwis korporacyjny z cmsem i calym workiem featuresow, to oferujac sie za 500pln brudzisz we wlasne gniazdo (rynek na ktorym pracujesz/planujesz pracowac) i przedzej czy pozniej sie takie oferty i na tobie odbija.. a po drugie sam stracisz nerwy, bo klient bedzie od ciebie wymagal dokladnie tyle samo co jesli by ci placil 3000, uwierz na slowo i nie sprawdzaj...
Cytat
Ile zas portal z CMS, posiadający aktualnosci, informacje o firmie i katalog produktów z wyszukiwarką (wiecej opcji nie potrzeba)?
portal to za duze slowo, strona firmowa != portal... dam ci szerokie widly do zabawy na podstawie specyfikacji klienta 1000-3000 (nie liczac grafiki bo tak jak mowilem grafa to inna robota i inna wycena)..
mam nadzieje ze pomoglem, i mam nadzieje, ze nie tylko tobie.
wszystkie widly, ktore podaje sa orientacyjne, na podstawie specyfikacji moze wyjsc ze jest tej pracy duzo mniej albo duzo wiecej.. bez wymagan klienta i struktury sajtu ani rusz do wyceny..