Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Wycena] Katalog produktów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Zakrn
Mam ogromną prośbę. Po raz pierwszy wykonuję samodzielnie witrynę dla klienta i chciałbym się zorientować, jak wy wycenilibyście coś takiego:
Witryna dla sklepu muzycznego.
Wszystko na: php+MySQL
Katalog produktów oraz usług (bez sklepu, zdjęcia, wyszukiwanie, opisy), strony z informacjami (adresy, etc), newsy, ew. inne drobnostki, które nie zostały jeszcze do końca przedyskutowane (kontakt on-line, etc.), oczywiście pełna administracja i edycja przez przeglądarkę + grafika.

Nie jest tego dużo. Taka standardowa funkcjonalność.
Zakrn
Nikt się nie wypowie? sad.gif
itsme
http://forum.php.pl/search.php |wycena|cena|koszt| - szukaj malo kto chce powielac tematy ktore juz sie wiele razy pojawily
Zakrn
No nic... myślałem, że robi się to bardziej indywidualnie. rolleyes.gif
Na forum nic ciekawego nie ma. Na google znalazłem coś takiego: http://ti.one.pl/cennik/cennik.htm w miarę szczegółowe. Może komuś się przyda.
zalew
"+grafika" mowisz jakby to byl breloczek dawany w bonusie... grafika dla firmy startowa cena to ok. 1000 i leci w gore w zaleznosci od roznych czynnikow
cms do tego co mowisz spokojnie mniej wiecej 1000-1500 mozesz wziac w zaleznosci od wymagan

>>> myślałem, że robi się to bardziej indywidualnie.<<<
i miales racje.
dokladnej ceny ci nikt nie powiem bo to nalezy sporzadzac na podstawie specyfikacji i znajac klienta i cel swojego produktu, a przede wszystkim znajac wlasny system pracy i samoocene.. nie ma uniwersalnych cennikow, a juz napewno nie takie, gdzie ktos wrzuca jakies naglowki graficzne montowane w 30sek i podpisuje to 'oferta: strona internetowa - 150pln'..

>>>Na forum nic ciekawego nie ma. Na google znalazłem coś takiego: http://ti.one.pl/cennik/cennik.htm w miarę szczegółowe. Może komuś się przyda.<<<
mam nadzieje, ze nikomu sie to nie przyda i nikt nie potraktuje tego powazniej niz cene za bloga dla ziomka z klasy..
sztosz
Cytat
No nic... myślałem, że robi się to bardziej indywidualnie.  :roll:  
Na forum nic ciekawego nie ma. Na google znalazłem coś takiego: http://ti.one.pl/cennik/cennik.htm w miarę szczegółowe. Może komuś się przyda.

Jezu Chryste to mozna zarobić 150 zł zmieniając pare linijek kodu w gotowym skrypcie? A 90 zł za wstawienie znaczników <HTML> ? Jezu mnie tego kumpel nauczył z pajączkiem w ciągu pół godziny. Zawsze traktowałem html i jezyki programowania jako hobby, bo np. mam ochote zrobic soie bazę płyt cd.

A teraz juz sam nie jestem pewien czy te ceny są smiesznie wysokie, czy 8-[ smiesznie niskie?
kszychu
Cytat
Jezu Chryste to mozna zarobić 150 zł zmieniając pare linijek kodu w gotowym skrypcie? A 90 zł za wstawienie znaczników <HTML> ? Jezu mnie tego kumpel nauczył z pajączkiem w ciągu pół godziny.

Nie podniecaj się tak. TAką kasę mżna zarobić jeśli ma się klienta, który za to zapłaci. A klient nie będzie szukał człowieczka na ulicy, aby poprawił mu kilka linijek w kodzie, tylko zwróci się do firmy, która go obsługuje.
sztosz
Rozumiem to ale pozyskiwanie klientów to juz indywidulana sprawa, pytanie czy ten cennik jest wygórowany czy nie?

Ile powina kosztowac strona z logiem i opisem wraz z adresem firmy?

Ile zas portal z CMS, posiadający aktualnosci, informacje o firmie i katalog produktów z wyszukiwarką (wiecej opcji nie potrzeba)?

Bo ja nie mam zielonego pojęcia o cenach a zabieram sie za to drugie. Robię to dla kolegi ojca. Nie potrafię wycenic swojej pracy, potrzebuję jakiś orientacyjnych danych, a ten cennik wydawał mi się bardzo wygórowany!!!
kszychu
Cytat
Ile zas portal z CMS, posiadający aktualnosci, informacje o firmie i katalog produktów z wyszukiwarką (wiecej opcji nie potrzeba)?

A kto ma wiedzieć czy potrzeba czy nie potrzeba? Zrozum, to sprawa indywidualna i ściśle uzależniona od gustów i preferencji klientów! Ja wyznaję zasadę, że im więcej klient ma indywidualnych życzeń i uwag do projektu tym więcej można za to wziąć; projekt "na życzenie".
Cytat
Bo ja nie mam  zielonego pojęcia o cenach a zabieram sie za to drugie. Robię to dla kolegi ojca. Nie potrafię wycenic swojej pracy, potrzebuję jakiś orientacyjnych danych, a ten cennik wydawał mi się bardzo wygórowany!!!

1. Nie bierz się za coś, czego nie będziesz w stanie skończyć.
2. Nie zaniżaj cen, psujesz rynek.
sztosz
Cytat
1. Nie bierz się za coś, czego nie będziesz w stanie skończyć.
2. Nie zaniżaj cen, psujesz rynek.

Ad 1. Jak już wspomniałem robię to dla kolegi ojca robię to za darmo, po to zeby sie uczyc on(kolega) kupił ksiązki i udostępnił spis produktów czy raczej usług, w zamian za to ja mam zrobić mu prostą stronkę. Stronka jest zrobiona w html. Kolega zadowolony. A ten Portal(czy jak to się tam nazywa robię aby sie nauczyć, jezeli podołam zadaniu, a powinienem, wtedy ten kumpel mojego ojca zapłaci mi za to. Jesli nie zrobie tego nikt nie ucierpi.

Ad2. Jak mam nie zaniżać cen jesli nie wiem na jakich wartosciach za dane usługi się opiereac?questionmark.gif
Jojo
Tak nieco OT:
Widzieliście "stronę główną" tej "firmy" pod adresem http://ti.one.pl ? 8O Powinni tego zabronić, z krzesła mało nie spadłem. winksmiley.jpg A stronki w portfolio są wyczesane. Jedna ładuje się u mnie juz 5 minut. Narazie opera pokazuje 1.1 MB, a do końca jeszcze pewnie daleko. smile.gif
sztosz
To już nie jest ważne, Ważne jest to czy te ceny są wziete z kosmosu czy to realia?

PS. A czytałeś o [...]Advenced[...]
zalew
>>Ad2. Jak mam nie zaniżać cen jesli nie wiem na jakich wartosciach za dane usługi się opiereac???<<

przeczytales mj wpis?
sztosz
Owszem ale nie jestem pewien jak go rozumiec...

Kilka stron plus logo i kolorystyka odpowiednia + linki w formie przycisków podzielone na 2 ramki (logo + menu) + (zawartosc)

=

1000 zł questionmark.gif?

Jeśli tak mam to rozumiec to jestem w szoku 8O, ale przyjmuje do wiadomosci i nie mam zamiaru zanizać. aaevil.gif

A jeśli nie to nadal nie rozumiem wyceniania stron
kszychu
Cytat
Kilka stron plus logo i kolorystyka odpowiednia + linki w formie przycisków podzielone na 2 ramki (logo + menu) + (zawartosc)

=

1000 zł questionmark.gif?

Nie traktuj budowy stron, co jest ostatnio bardzo popularne, jak zabawy klockami lego. Tego nie można wyceniać w sposób: adres zwykły + mailowy = 80zl, bez mailowego = 50zl. To bez sensu a i człowiek dla którego to robisz nie będzie potrafił tego zrozumieć (a tym samym płacić za to...). Traktuj stronę jako całość, projekt. Jeśli to ma być wizytówka, to jedna czy dwie strony więcej nie robią różnicy; masz przecież szablon, i podmieniasz tylko zawartość.

Kolejnym bezsensem są dla mnie tzw. "skrypty". Klienta nie obchodzi, czy strona będzie się składała z klikunastu plików html, czy kliku php. To, że wprowadzasz php jest tylko dla Ciebie udogodnieniem, gdyż masz stałe elementy, których, raz: jest mniej, dwa: są łatwiejsze do aktualizacji. Liczy się efekt końcowy.
sztosz
Ja to rozumiem jak mam szablon strony i podmieniam zawartosc za pomocą ctrl+c -> ctrl+v to dla mnie nie ma różnicy czy stron będzie 5 czy 25, ale pytanie czy tak strona:

to kwestia 1000 zł czy np. 100 zł a może 500 zł

i rozumiem ze wszystko dla klienta bo to on ma byc zadowolony bo to on płaci.

Tylko ile on ma płacić
zalew
rozpisze Ci sie, bo bez tego sie chyba nie obejdzie
Cytat
Owszem ale nie jestem pewien jak go rozumiec...
=1000 zł ???
Jeśli tak mam to rozumiec to jestem w szoku 8O, ale przyjmuje do wiadomosci i nie mam zamiaru zanizać. :twisted:  

jesli nie Projektujesz tego serwisu firmowego tylko ze tak powiem 'kolorujesz css'em' byle by to jakos wygladalo, to oczywiscie nie ma co liczyc za to duzych sum, jednak wtedy uswiadom klienta iz to nie jest projekt i grafike powinien powierzyc grafikom jesli chce aby jego firma sie nalezycie prezentowala na rynku..
z tego co powiedziales na poczatku, to podstawa twojej roboty jest baza produktow, no i pokodowanie tego oraz z tego co teraz mowisz dorobienie jakis przyciskow.. podtrzymuje ze ok 1000 powinienes brac spokojnie...

Cytat
nadal nie rozumiem wyceniania stron

ujmijmy to tak jak to powinno byc:
- grafik robi grafike i wycenia po swojemu, ale mniemam/wiem, ze grafikiem nie jestes, tak wiec wycena tego cie nie interesuje w tym momencie
- programista/koder (Ty) wycenia swoja robote w zaleznosci od nakladu pracy jaki ma... czy jest to rozbudowana baza czy mala, czy do wszystkeigo cms czy jedynie selecty, czy duzo odrebnych stron do pokodowania szablonow czy jeden szablon xhtml/css i tylko podmiana modulow...
i tu niestety przychodzi chwila, ze sam musisz oszacowac za ile ci sie oplaca cos robic.. ale szacuj sobie ilosc pracy* na tyle, ze bedziesz wybieral np. miedzy 800 a 1200 a nie miedzy 200 a 2000... za to co masz teraz do zrobienia widly mniej wiecej od nas dostales, czy zrobisz to za 1000 czy za 1500 to juz twoja sprawa, wszystko jest ok poki nie zanizasz cen na tyle aby inni posadzali cie o szmatlastwo (ladnie sie na to mowi 'dumping')...

* kartka+dlugopis => spis funkcji jakie system ma spelniac, wstepna struktura => wartosc poswieconej pracy.. bedzie ci to pomocne, jednoczesnie bedziesz mial argumenty dla klienta za co placi.. czasem taka wstepna wycena ci zajmie 30min dla malych porjektow albo caly dzien dla duzych, ale warto i trzeba to zrobic - nie bedziesz mial wtedy takich dylematow...

oczywiscie moze sie trafic robota za 500pln czy nawet 300, nie tylko ze zlecen za kilka tysiecy sie zyje, ale jesli masz do zaprogramowania serwis korporacyjny z cmsem i calym workiem featuresow, to oferujac sie za 500pln brudzisz we wlasne gniazdo (rynek na ktorym pracujesz/planujesz pracowac) i przedzej czy pozniej sie takie oferty i na tobie odbija.. a po drugie sam stracisz nerwy, bo klient bedzie od ciebie wymagal dokladnie tyle samo co jesli by ci placil 3000, uwierz na slowo i nie sprawdzaj...

Cytat

portal to za duze slowo, strona firmowa != portal... dam ci szerokie widly do zabawy na podstawie specyfikacji klienta 1000-3000 (nie liczac grafiki bo tak jak mowilem grafa to inna robota i inna wycena)..

mam nadzieje ze pomoglem, i mam nadzieje, ze nie tylko tobie.
wszystkie widly, ktore podaje sa orientacyjne, na podstawie specyfikacji moze wyjsc ze jest tej pracy duzo mniej albo duzo wiecej.. bez wymagan klienta i struktury sajtu ani rusz do wyceny..
sztosz
@zalew: Wielkie dzięki, gdybym tylko mógł to bym wcisnął to "pomogł", ale nie ma tego przycisku tutaj rolleyes.gif (nie trzeba mi tłumaczyć dlaczego)

Naprawde jestem wdzięczny bo to mi daje jakąś podstawową orientację, Jeszcze raz pragnę podziękować biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.