Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: matura z informatyki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rzymek01
Nie ma to jak poprawić sobie humor prostą maturką z informatyki smile.gif

chyba jeszcze nie ma arkuszów w necie

Czy ktoś z Was zdawał też infę?

w każdym razie część teoretyczna b. prosta, czasu było dość
można by stwierdzieć, że wymagają jedynie ogólnej wiedzy z zakresu informatyki i programowania, w sumie bystry koleś bez żadnej wiedzy załapałby z 50% conajmniej

część praktyczna troszkę trudniejsza, ale też łatwa, najtrudniej czasem ogarnąć co autor miał na myśli w niektótrych poleceniach,
jak będą już arkusze to przejdę do szczegółów, bo mam kilka wątpliwości

brat zdawał maturę w 2008r., która była bezporównania trudniejsza, wszystko schodzi na psy...
daw22
Jaki poziom zdawałeś?
rzymek01
rozszerzony, of course smile.gif

arkusze pojawiają w dniu matury czy dzien po?
daw22
http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,...___arkusze.html here you are
rzymek01
dzięki, własnie znalazłem na innym portalu i chciałem pisac tongue.gif
http://maturzysta.dlastudenta.pl/artykul/E...atyka,6986.html

tak więc, jak rozumiecie:
część I
3.h. - protokół sieciowy HTTP dotyczy przesyłania dokumentów zapisanych w języku HTML. P/F

i teraz czy chodziło autorowi, że m.in służy -, czy tylko do tego?

część II
zad4. b.
Cytat
Po questionmark.gif dniach po raz pierwszy objętość zgromadzonej trawy rano była
większa niż rano dnia poprzedniego. Jest to dzień (wpisz datę): questionmark.gif.....?... .

nie pamiętam ile mi wyszło, ale chyba tutaj 185 dni, ale pytali się o stan trawy z rana, czyli w sumie datą to już 186 dzień?
Tak to rozumiem, że musiało minąć całych tych 185 dni od 1 kwietnia, więc warunki polecenia spełnia 186 dzień.
l0ud
Cytat
i teraz czy chodziło autorowi, że m.in służy -, czy tylko do tego?

m.in... jak sądzę (P)

Cytat
nie pamiętam ile mi wyszło, ale chyba tutaj 185 dni, ale pytali się o stan trawy z rana, czyli w sumie datą to już 186 dzień?

Jeżeli ile dni minęło, no to zapewne wynik to który to dzień z kolei - 1.
peter13135
Zdawałem dzisiaj podstawę. Niby banalna, ale jednak czasu dla mnie było mało, nie potrafię zbyt szybko w myślach "interpretować" algorytmu. Nie zrobiłem jednego zadania (4c) bo zabrakło mi czasu sad.gif/ Żałuje że nie wziąłem rozszerzenie, bo podstawa nic mi nie daje do studiów na które chciałbym iść.
Btw. Bardzo się demotywuję jak czytam posty że matma rozs. była prosta (ja nie będe miał nawet 70%) i będziecie mieli po 90%. Kiedyś jak potrafiłem windowsa zainstalować to uważałem się za komputerowego guru... a tu co chwilę rozczarowania mnie takie spotykają tongue.gif
rzymek01
i tak szacun dla wszystkich którzy zdają informatykę, czy na podstawie czy na rozszerzeniu,
z tego wzgledu, że tego przedmiotu własciwie nie ma w szkole i zawzyczaj zdający są ludźmi z pasją
Pawel_W
z ciekawości zapytam, jakie języki programowania były dostępne? tylko c/c++? smile.gif
peter13135
c++, java i pascal.
daw22
i turbo pascal, ale to raczej bardzo podobne do free pascala smile.gif
Jeżeli chodzi o rozszerzenie było m. in. pytanie o program napisany w języku wysokiego poziomu, które moim zdaniem było bezsensowne ponieważ, abym odpalił jakiś program, który jest już skompilowany nie potrzebuje kompilatora lub interpretatora ;d
rzymek01
faktycznie, tutaj mozna dywagować, jesli dosłownie czytać, to wydaje się, że odpowiedź "niezbędny jest dostęp do kompilatora lub interpretera tego języka." jest fałszywa, gdyż jak piszesz, do uruchomienia już skompilowanego nie potrzebujemy zadnych IDE, kompilatorów etc.

o wlasnie, przypomniał mi się jeden absurd,
moja konfiguracja wyglądała następująco: Win Xp, DevCpp 4.9.9.2, MS Office 2003 (same starocie tongue.gif)
i trzeba to było wpisać na arkusz, jednak w miejsce gdzie powinienen wpisać DevCpp pisało w nawiasie kompilator...
od kiedy Borland, DevCpp czy VisualStudio (te można wybrać) są kompilatorami? haha.gif
Piotrwusek
Była prosta! Na ile liczycie?
peter13135
Cytat(Piotrwusek @ 18.05.2011, 00:14:38 ) *
Była prosta! Na ile liczycie?

a o jakim poziomie mówisz ?
ja na jakieś 80% podstawe. Nie było zadań trudnych, ale powiedzmy że nie zawsze wychodzi mi zrozumienie co autor ma na myśli.

rzymek01 - miałem takie same oprogramowanie.
rzymek01
Moge liczyć, że w 3. 2 punkty pójdą (up) w zależności od intencji autora,
w 4. mam źle ilość dni, bo spisałem wartość z i, a przecież i idzie od 0 haha.gif
także zakładając, że stracę 4 punkty, będzie 92%,
być może zabiorą gdzieś jeszcze, ale na pewno będzie 80%+

PS. najlepsze jest to, że praktycznie nie przygotowywałem się do tej matury,
dzień przed jedynie accessa obczaiłem, bo to specyficzny program,
i mogłem wziąć Borlanda, bo tam help jest, np. w zad.6. trzeba było konwertować bin <-> dec, to kojarze, że można operować na stringstreamie + manipulator typu bin, hex, dec, ale nie do końca pamiętałem jaki plik trzeba zaincludowac, ale sobie przypomniałem iomanip.h, ale to nie koniec, bo jeszcze pamiętałem, że manipulatory siedza w jakiejs innej przestrzeni nazw, próbowałem ios i nic, w domu sprawdziłem... ios_base, heh
suma sumarum, musiałem samemu napisac bin<->dec, co nie jest trudne, ale zabrało z 10 minut - korzystałem ze wskaźników i miałem jeden błąd, oczywiście w DevCpp zapomnijmy o jakimś debugowaniu, ale po 3-5 minutach znalazłem problem smile.gif
konole
Gdyby była możliwość pisania w Objective-C z Xcode na Mac OS, to bym spróbował. x)
rzymek01
znając CKE to i za 10 lat będzie można Buildera 6 i DevCpp wybrać... :/
konole
Niedługo przejdą na Asemblera i Basica, żeby było równo dla wszystkich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.