Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Photoshop i zoom 100%
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yavaho
Jak zmusić Photoshopa aby ustawił mi od razu obrazek na 100% wtedy gdy otwieram nowy plik lub gdy zmieniam wielkosc obrazka (resize)?
Bardzo mi to jest potrzebne wtedy kiedy uzywam automatycznych zadań, gdy obrabiam za jednym razem duza liczbe plików posługujac sie wczesniej przygotowanymi Dropletami (inaczej mówiąc makrami).
W czasie gdy mam wlaczony taki dropled to przy niektórych zadaniach przechodze na moment do recznego dialogu i ustawiam pewne parametry recznie. I wlasnie w tym momencie chciał bym mieć powiekszony obrazek na 100%, a w wiekszosci jest tak ze Photoshop sam dobiera sobie wielkosc powiekszenia wedlug "swojego uznania" i mam malutkie okienko w którym prawie nic nie widze sad.gif
dr_bonzo
Sproboj dodac do makra (w odpowiednim miejscu -- tam gdzi eprzechodzisz na reczna obrobke) kombinacje klawiszy odpowiedzialna za zoom 100% czyli Ctrl+0 lub Ctrl+Alt+0 (nie pamietam ktore, poprobujesz bedziesz wiedzial :)), albo uzyj tego skrotu podczas zatrzymania akcji (makra).
yavaho
Niestety Photoshop nie rejestruje w makrach zadnych poleceń powiekszenia lub zmniejszenia obrazka sad.gif

Ten skrot (Ctrl+Alt+0) dziala nawet, gdy na piewszym planie jest otwarte okienko gdzie mozna wprowadzać jakieśtam parametry. No ale makra po to sie pisze aby potem nie trzeba było za za duzo stukac w klawiature smile.gif

Szukałem też pliku w którym Photoshop zapisuje makra (mialem nadzieje ze to bedzie napisane w Visual Basic'u lub jakims jezyku skryptowym i bedzie mozna cos tam pokombinowac), ale nie znalazlem.
dr_bonzo
NIe wiem jak to zrobic zeby dodac zoom do makra -- ale nie mozesz po prostu uzyc Ctrl+Alt+0, skoro i tak przechodzisz na reczna edycje?
yavaho
Cytat
NIe wiem jak to zrobic zeby dodac zoom do makra -- ale nie mozesz po prostu uzyc Ctrl+Alt+0, skoro i tak przechodzisz na reczna edycje?

No jasne ze moge. Tylko ze do tego sktotu klawiszowego sa potrzebne az dwie rece! (a moze ja nie posiadam tylu rak? <--ale to tylko zart winksmiley.jpg ) no i wiaze sie to z ciaglym odrywaniem reki od myszki, co przy ogromnej ilosci obrazkow jest nieco uciazliwe i caly sens tworzenia takiego makra traci na wartosci.

Myslalem ze moze jest jakas opcja w Photshopie aby kazdy nowo otworzony obrazek zostal powiekszony na 100%, ale czegos takiego tez nigdzie nie widze.
dr_bonzo
Eeee... jak troche pocwiczysz to jedna tez ci sie uda:
maly palec na Ctrl
serdeczny na Alt
kciuk na 0
:D

Ja nie moglbym obslugiwac PS bez skrotow klawiszowych, jak tylko sprobowalem wybierac narzedzia za pomoca myszki to szlag mnie trafil.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.