Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacje www w C#
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PawelC
Witam smile.gif
Zna ktoś może jakieś w miarę ciekawe strony, poświęconej tworzeniu aplikacji www w c#? Szukałem w necie, ale coś ciężko znaleźć konkretną stronę, z ciekawymi artykułami i przykładami. Najlepiej, gdyby to było polskie strony, choć wiadomo, że na zagranicznych jest więcej ciekawych rzeczy.
Fifi209
Jeżeli masz na myśli ASP .NET to znajdziesz np. tutaj. Bo o ile dobrze zrozumiałem to chcesz tworzyć strony, a to ma mało wspólnego z C# wink.gif
PawelC
Chodzi mi o coś takiego, mam system CMS który napisałem sobie w PHP, i panel administracyjny do niego napisany w C# smile.gif I nie powiem, wszystko elegancko śmiga. I właśnie o coś takiego mi chodzi, bo chciałem poczytać sobie jakieś ciekawe rzeczy, co warto w taki sposób tworzyć, a czego nie. I takie tam różne, najlepsze rozwiązania, co do ASP .NET to wiem co i jak. Chodzi o aplikacje: klient w php / panel w c# smile.gif
mat-bi
Sam MS stworzył fajną stronę, poświęconą ASP.NET - http://www.asp.net/
batman
Cytat(mat-bi @ 19.06.2011, 23:00:27 ) *
Sam MS stworzył fajną stronę, poświęconą ASP.NET - http://www.asp.net/

oraz www.asp.net/mvc. Swoja drogą ASP.NET w wydaniu MVC jest najlepszym rozwiązaniem dla osób chcących w miarę bezproblemowo przesiąść się z PHP na szeroko rozumiany .NET.
Rid
Dla osób ,którzy chcą się przesiąść z PHP na Asp.net proponowałbym zacząć od CSHTM.
Ostatnio szperając pod hasłem języki programowania, znalazłem Delphi for Net Borlanda.Środowisko dość nowe bo z 2006 roku i z tego co piszą łatwiej w nim się programuje niż w VS.net, oparty o frameworki i język c#.Troszeczkę kiedyś klepałem w delphi i dość fajnie się programowało lecz nie wiem jak z tą platformą for Net jest.
elektrrrus
Delphi for net zdaje się umierać chyba śmiercią naturalną, nie słyszałem żeby ktoś w tym tworzył.
batman
Cytat(Rid @ 20.06.2011, 10:43:27 ) *
Dla osób ,którzy chcą się przesiąść z PHP na Asp.net proponowałbym zacząć od CSHTM.

Czyli ASP.NET MVC z silnikiem Razor (dostępny od trzeciej wersji MVC).

Odradzam wszelkie protezy w postaci Delphi for .NET. Jeśli chcesz się nauczyć C#/platformy .NET od razu zacznij korzystać z dedykowanych narzędzi - Visual Web Developer Express (darmowe IDE), Web Platform Installer (darmowe narzędzie do instalowania rozszerzeń, aplikacji oraz systemów - cms, crm, blogi, itd), WebMatrix (darmowe narzędzie do "bezkodowego" tworzenia aplikacji).
mat-bi
Cytat(batman @ 20.06.2011, 08:09:41 ) *
oraz www.asp.net/mvc. Swoja drogą ASP.NET w wydaniu MVC jest najlepszym rozwiązaniem dla osób chcących w miarę bezproblemowo przesiąść się z PHP na szeroko rozumiany .NET.

To prawda. Bardzo fajnie się pracuje z ASP.NET MVC C#. Razor jest wywalony. Gorzej z przyszłością platformy - pojawiają się pogłoski o zaprzestaniu wsparcia przez Microsoft platformy NET.

Co do języków - C# i tylko on. Do pracy tylko ze znajomością tego przyjmują, jest najbardziej wspierany, wszytsko jest pod niego, a różne dzikie rzeczy, typu zaprezentowany przed chwilą Delphi(to on jeszcze zyje??) są bezsensowne
batman
Cytat
To prawda. Bardzo fajnie się pracuje z ASP.NET MVC C#. Razor jest wywalony. Gorzej z przyszłością platformy - pojawiają się pogłoski o zaprzestaniu wsparcia przez Microsoft platformy NET.

To tylko sensacje rodem z szmatławców pokroju Fakt, głoszone na webhostingu. C# i platforma .NET mają się dobrze.

Cytat
Co do języków - C# i tylko on. Do pracy tylko ze znajomością tego przyjmują, jest najbardziej wspierany, wszytsko jest pod niego, a różne dzikie rzeczy, typu zaprezentowany przed chwilą Delphi(to on jeszcze zyje??) są bezsensowne

Można również podszkolić się z VB. Z tego co obserwowałem, to na zachodzie jest dosyć popularny.
mat-bi
VB.NET -hmm, od biedy znajdzie się jakaś praca, lepiej znać C#
Rid
Cytat
VB.NET -hmm, od biedy znajdzie się jakaś praca, lepiej znać C#

Nawet sobie nie zdaje Pan sprawy ile osób programuje w VB,wystarczyłoby przejrzeć strony z przykładami i powiem ,że
60% tych przykładów to VB.Szczególnie programują w nim osoby w wieku średnim,którzy już nawykli do tego języka.
Jakby nie fakt,że VBScript był wspierany tylko przez IE to sam bym się na VB przesiadł.C# używam tylko ze względu na to, że jest jeżykiem zwięzłym w przeciwieństwie do VB-po prostu mniej się muszę napisać, a poza tym te dwa języki są w pełni wartościowe.
webdice
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale poczytaj sobie o SOAP.
Rid
Soap to bardziej xml niż c#.Ja bym zaproponował coś takiego:
http://software.com.pl/phalanger-php-z-poz...isual-studio-2/.Zaciekawi to pewnie niejednego programistę PHP.
webdice
Cytat(Rid @ 21.06.2011, 00:48:58 ) *
Soap to bardziej xml niż c#.Ja bym zaproponował coś takiego (...)

Oczywiście. Autor tematu chce zrobić panel administracyjny w c#, a aplikacje w PHP. Zakładam że panel administracyjny będzie aplikacją biurkową. Zostaje tylko kwestia wymiany danych między aplikacjami. Są dwie możliwości SOAP oraz bezpośrednia zmiana danych w bazie. Drugie rozwiązanie ma kilka chyba oczywistych wad.
batman
SOAP robi się powoli passé. Teraz modny jest REST.

@Rid
Phalanger fajnie wygląda, ale nie da się go uruchomić na Visual Studio Express. Znając niechęć programistów PHP do płacenia za aplikacje, wątpię by ktoś wydał niemałą kasę na VS. Teoretycznie Phalangera można zainstalować na Visual Studio 2010 Shell (które jest darmowe), ale mimo usilnych starań, nie udało mi się zmusić tego do kompilacji.
PawelC
Cytat(webdice @ 21.06.2011, 09:34:08 ) *
[...] Są dwie możliwości SOAP oraz bezpośrednia zmiana danych w bazie. Drugie rozwiązanie ma kilka chyba oczywistych wad.

Dane które należy dodać do bazy, póki co wysyłałem metodą POST i filtrowałem po stronie php smile.gif Ale z chęcią poznam lepsze sposoby smile.gif Nie dodaję danych bezpośrednio do bazy, tylko wszystkie dane przechodzą przez skrypt PHP, który filtruje dane i dodaje dopiero do bazy.

Nie jest to może najlepsze możliwe rozwiązanie, ale mam pewność, że dane które dodawane są do bazy nie zaszkodzą jej. Kolejna sprawa jest taka, że np w cms który mam, dodatkowo wysyłany jest klucz autoryzacji, który jest sprawdzany przez skrypt php, jak pasuje skrypt działa dalej, jak jest zły, wykonywanie skryptu jest przerywane i w panelu wyskakuje informacja o błędnym kluczu.

Pomimo tego, że aktualnie jako jedyny używam tego cms, to o tak ważnej kwestii jak bezpieczeństwo aplikacji nie można zapominać.
Rid
Cytat
Oczywiście. Autor tematu chce zrobić panel administracyjny w c#, a aplikacje w PHP. Zakładam że panel administracyjny będzie aplikacją biurkową.

Jeśli to będzie taki ów panel administracyjny ,to chyba dobrym rozwiązaniem będzie także Silverlight(Xaml ,JS,C#).
rzymek01
Cytat(ExPlOiT @ 21.06.2011, 10:32:14 ) *
Dane które należy dodać do bazy, póki co wysyłałem metodą POST i filtrowałem po stronie php smile.gif

nie wiem jak to wygląda, ale w jaki sposób odróżniasz żądanie POST osoby nieautoryzowanej od autoryzowanej?

Nawet jeśli wysyłasz w POST zmienną typu admin=true to żądanie, o ile nie jest po SSL, jest jawne i każdy może to odczytać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.