Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomagać czy nie pomagać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
longinus_torwaldzki
Witajcie,

no pytanie jest chyba uzasanione. Z jednej strony człowiek czuje, że ma już jakąś wiedzę i że w sumie chciałby się nią podzielić a z drugiej strony gdzieś tam z tyłu głowy świadomość, że na forum jest rzesza ludzi, którzy wiedzą jak to zrobić lepiej, szybciej, zgodnie ze sztuką itd. Dodatkowo pomoc na forum przybrała formę punktowanego rankingu no i istnieje ryzyko nabrania chęci pomagania dla punktów a nie dla pomagania. No i tak też można być ocenianym przez tych właśnie debeściaków, którzy patrząc na wypociny mające być rzekomą pomocą wzruszają się tylko i szybko opuszczają stronę w najlepszym przypadku nie zostawiając złośliwego komentarza...

No i teraz jeśli pomagać to jak i komu? Często pomoc w przedszkolu to po prostu napisanie jakiegoś skryptu albo znalezienie błędu. Czy przyzwyczajać początkujących użytkowników do ryby, czy wciskać im na siłę wędkę? Często jest tak, że php to tylko potrzeba chwili, przelotna przygoda. Są ludzie, którzy bez bezpośredniej pomocy nie poradzą sobie, z drugiej strony są ci leniwi co klepią sobie coś dla zabawy i w razie problemów walą prosto na forum.

jestem nowy więc powiedzcie jakie opinia panuje na forum.
Longin
Rid
Jest takie powiedzenie:
Cytat
Pomóż Komuś, to i Tobie kiedyś pomogą.

Trzeba działać z taką myślą.Ja tam nie mam ,coś ala jeśli pomogłem to kliknij pomógł,punkty raczej mało mnie obchodzą.
Jak coś wiem,zauważę błąd to po prostu pomagam.Nie należy Kogoś z góry traktować ,jako potencjalnego "leniwca",chyba że ewidentnie to widać,ale jak wyżej napisano jest zaostrzenie moderacji by wykluczyć takie tematy.
Czasami z doświadczenia ,wiem ,że nawet nad błahymi problemami można nawet przesiedzieć parę dni i nie znaleźć rozwiązania, dlatego warto zapytać Ludzi na taki np.forum jak to.
Cytat
Co dwie głowy to nie jedna.
.Czasami ,także
można zapytać na temat zastosowań różnych rozwiązań,gdyż znajdzie się osoba bardziej doświadczona, które takie coś próbowała zastosować i odpowie czy wart stosować czy nie.

Dlatego warto pomagać i zadawać pytania z regułą Pomóż Komuś to i Tobie kiedyś pomogą.
Oczywiście można spotkać się na takich forach z krytyką i jeśli jest słuszna to należy ją przełknąć ,wbić ją do głowy i "szorować" swój kod dalej.
erix
Cytat
No i teraz jeśli pomagać to jak i komu? Często pomoc w przedszkolu to po prostu napisanie jakiegoś skryptu albo znalezienie błędu. Czy przyzwyczajać początkujących użytkowników do ryby, czy wciskać im na siłę wędkę?

Ja wciskam wędkę. Albo się chce nauczyć programowania, albo się to zleca zawodowcom. Trzeba wypośrodkować. Bo są na forum ludzie, którzy z programowania się utrzymują.

Osobiście lubię zagadki, wyzwania, pomoc innym. Jednak liczba tematów/postów, które do tego zachęcają (czytaj: nie oczekują gotowców i jest wola samodzielnego rozwiązania problemów) jest, niestety, malutka... sad.gif

Cytat
no pytanie jest chyba uzasanione. Z jednej strony człowiek czuje, że ma już jakąś wiedzę i że w sumie chciałby się nią podzielić a z drugiej strony gdzieś tam z tyłu głowy świadomość, że na forum jest rzesza ludzi, którzy wiedzą jak to zrobić lepiej, szybciej, zgodnie ze sztuką itd.

Jak już wspomniałem - to zależy. Nieraz się trafiał nadęty buc (nazywajmy rzeczy) po imieniu, który przychodził z postawą nie p#($*l, bo mi się należy!.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.