Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzecior co fotografowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
Wiem ze temat był juz na forum ale nie znalazłem w nim odpowiedzi która mnie interesuje.

Wyobraźcie sobie ze macie 700 zł (kupa kasy) i chcecie kupić cyfrówke. oczywiście dobrą i z niezłymi parametrami. co byscie poradzili - jaki model ?

czy firmy takie jak trust sie nadają ?

co myslicie o modelu trust 910z i czy ktos takowy posiada ?
Dawid Pytel
700 zł to mało pieniędzy jak na aparat z w miarę dobrymi parametrami. Lepiej dozbieraj sobie jeszcze przynajmniej 200-300 zł i kup coś czego nie będziesz żałował.
Co to jest za firma Trust? oni robią wszystkiego po trochu. Aparat kupuje się firmy, która zajmuje się aparatami a nie jakiś złom.

Podobna rozmowa była już kiedyś na forum. Wtedy i teraz polecam Canona a60. kosztuje ok 900 zł a masz za to dobry sprzęt.

P.S. poza tym nie liczy się ilość MP, to jaką fotkę zrobisz zależy od Twojego oka i często... szczęscia - > http://www.pytel.net/2.jpg . Jednak zeby zrobić fotkę która wyjdzie w miarę dorze trzeba mieć dobrą optykę a to Ci zagwarantują tylko renomowane firmy.
Citral
do 1000pln tylko canon a60 aarambo.gif
Jojo
Broń Boże nie kupuj Trusta. Znajomy ma takiego. Skusił się niską ceną i trzema megapikselami. Teraz żałuje. tongue.gif
Aparat się co jakiś czas zawiesza (tak tak chyba oprogramowanie robili w M$) jedyne co da się zrobić to wyjąć baterie i włożyć na nowo. Ponadto jakość zdjęć do pięt nie dorasta mojemu Canonowi, który ma tylko 2MP.

Tak jak powiedział Dawid Pytel nie liczą się megapiksele liczy się jakość optyki i CCD, a także oko fotografującego winksmiley.jpg

Osobiście uważam że 700zł to za mało jeśli chcesz kupić nowy aparat bo za to kupisz tylko jakiś złom pokroju Trusta. Nowe aparaty o przyzwoitych funkcjach i przyzwoitej renomie kosztują około 1000-1200 zł. Radzę więc trochę jeszcze funduszy zebrać i kupić coś lepszego.
hasla
Ja za 350zl kupilem kodaka cx6200 2.1MP i smiga jak zly co prawda nie ma zooma optycznego ale za te grosze to i tak dobrze. A mam juz na oku Soniaka DSC P72 za 900zl i chyba sie skusze. Generalnie kupujac aparat trzeba sie zastanowic do czego bedzie sluzyc, moim robie fotki na impreskach rodzinnych i narazie mnie nie zawiodl tylko trosze za mocna lampa jest ale to sa szczegoly jednak da dworze to normalnie az sie zdiwilem ze tak ladnie foty tym cx6200 wychodza :]
FiDO
Rowniez jestem zdania, ze jak sie pakowac w aparat i ma byc porzadny to tylko firm, ktore sie tym zajmuja profesjonalnie (Canon, Kodak, Olympus, Minolta etc.).
Nie bede orginalny jesli powiem, ze do 1000zl nie ma nic lepszego jak Canon A60, ktorego sam jestem szczesliwym posiadaczem. Namowilem tez ostatnio kolege, ktory mial tylko 600-700zl do dyspozycji, zeby dozbieral/pozyczyl i kupil tego canona i teraz jest mi za to wdzieczny. Ostatnio ceny apratow polecialy sporo w dol, wiec nowego A60 mozna kupic nawet za 800-820zl, za taka cene to nie ma sie co zastanawiac.
Sh4dow
tu na hydeparku byla podobna rozmowa chyba. Ja posiadam kodaka cx6200, najtanszy z tej rodziny, ale nie nazekam, kupilem go jako aparat kompaktory, rodzinny. Sprawdza sie idealnie. Z dodatkowymi 32MB na karcie robie do 140 zdjec. Maxymalna rozdzielczosc do 1600x1200. Wiecej i tak nie potrzeba. Malo pamieci ma wbudowanej, tylko 8MB, wiec bez karty sie nie obejdzie raczej. Oczywiscie brakuje mu zoom'u optycznego, ale czego zadac za taka cene ? Osobiscie polecam Kodaka bo mam z nim dobre doswiadczenia, innych nie mialem w reku. Zasze mozna kupic model wyzszy CX6220 chyba juz ma zoom optyczny, ale polecal bym raczej poogladac gdzies na stronie parametry.
SonGoace
znalazłem taki na allegro - 700 zł wystarczy jesli to o tym mowa smile.gif
http://allegro.pl/show_item.php?item=28232769

Szkoda tylko ze ma 2.1 mp - chciałem troszke wiecej ale moze dozbieram i kupie a70 za 900 zł (tyle kosztują nowe na allegro)
Jojo
Kiedyś już na tym forum pisałem ale napiszę jeszcze raz. Weź pod uwagę, że w cenie aparatu zazwyczaj jest bardzo mała lub (tak jak w aukcji którą pokazałeś) nie ma karty pamięci. Szybko dojdziesz do wniosku, że do normalnego użytkowania aparatu potrzebujesz przynajmniej 64MB pamięci. Dolicz więc od razu do ceny zakupu samego aparatu cenę karty. Wtedy będziesz miał cenę sprzętu gotowego do użytku.
FiDO
tylko 2.1MPix?? wydaje Ci sie ze to malo... zdjecia w wiekszych rozdzialkach niz 1600x1200 sa w normalnych warunkach niepotrzebne... z 1600x1200 mozesz zrobic odbitke 10x15cm bez straty jakosci, czyli troche wieksze niz standardowy rozmiar zdjecia. A jak nie chcesz w ogole wywolywac to juz tymbardziej Ci wiecej nie potrzeba. Naprawde aparat to nie tylko megapixele. To widac w reklamach najbardziej bo ludzie lubia wyzsze numerki, a to zwykle oglupianie. Sam zastanawialem sie nad A70, ale zmnienilem zdanie. A ze tansze apraty maja wiecej MPix to nie znaczy ze sa lepsze, wrecz przeciwnie, nikt nic za darmo nie robi, wiec cierpi na tym, jakze wazna, optyka aparatu, ktora ten Canon ma swietna w porownaniu do podonych cenowo aparatow z niby wiekszym MPix. A chyba niepotrzebne Ci zdjecia w 2048x1600 ktore maja jakosc duzo gorsza niz 1600x1200 w Canonie?
seaquest
ja mam canona power shot a60 - jestem z niego bardzo zadowolony smile.gif
Dawid Pytel
Podsumowywując...

Nie ma sensu bardoz oszczędzać na sprzęcie, zwłaszcza że w miarę dobry sprzęt można już kupić za mniej niż 1000 zł. Nie zmienią tego teksty "Ja mam xxx i go polecam bo jestem z niego zadowolony..."

Ludzie, cyfrówka to coś więcej niż zabawka na tydzień. Tak więc jeżeli coś nie ma dobrej opytki, zooma optycznego, przynajmniej podstawowych ustawień MANUALNYCH to lepiej nawet na to nie patrzeć. Jest taka zasada... kupując tanio płacisz dwa razy.
I to chyba powinno wystarczyć.

Acha jeszcze jedno. Wcześniej nie było takich dobrych aparatów jak teraz a i tak powstawały dobre zdjęcia, warto się nad tym zastanowić.
SonGoace
Mam do was prośbe - czy mozecie mi zrobić (właściciele a60) jedno zdjecie w najwiekszej rozdzielczości obsługiwanej przez ten aparat i dać do niego link lub wysłac go na maila songoace@poczta.fm . ale chciał bym by było to najzwyklejsze zdjęcie - nie jakies super z wycieczki - najlepiej widok z waszego okna albo zdjęci waszego monitora np. z tym tematem na forum. poprostu chodzi mi o to jak wyglądają najzwyklejsze zdjęcia - czyli nie takie które trafiają wam sie raz na jakis czas.

Dzięki smile.gif
FiDO
Alez prosze bardzo:

http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/list.php/foto/inne
(nie bedzie dzialac pare dni, serwer zmienia sprzet)

To sa "zwykle" zdjecia, zabawe z fotografia dopiero zaczynam, wiec maja jeszcze bledy techniczne, no ale najlepszy aparat nie zrobi z czlowieka fotografa, wiec na to nie patrz, ciagle sie ucze smile.gif

Katalog wyzej tez masz pare fotek, ale juz "tylko" 1024x768 (przeskalowane juz na komputerze, zeby mniej zajmowalo - orginaly mam w domu...)

Nie mam netu w domu, wiec to jest tylko to co akurat mam tutaj.

Szkoda, ze nie napisales tego wczoraj, przynioslbym Ci z domu porowanie tego samego ujecia tym Canonem i Kodakiem CX4200 (o ile dobrze pamietam), sa to nocne zdjecia i tam roznice widac momentalnie, a to dlatego, ze na kodaku jest poprostu czarno... zeby cos zobaczyc, musialbys pogasic wszystkie swiatla albo uzyc korekcji gammy w jakims programie, na Canonie natomiast wszystko ladnie widac (moze nie tak ladnie jakbym sobie tego zyczyl, ale roznica do tego kodaka to jak niebo i ziemia).
SonGoace
Czegos sie juz od was dowiedziałem. WIem ze nie warto kupować aparatów mało znanych firm, postanowiłem tez nie podejmowac pochopnych decyzji i nie kupowac czegos czego bede puźniej załował. Zdecydowałem ze wole kupić na raty coś lepszego o mam do was następne pytanie - czy a80 canona jest dobrym wyborem czy za tą cene mozna miec coś lepszego ? jesli tak to co ? prosze o propozycje - bede bardzo wdzięczny smile.gif
party
Jakieś 2 lata temu mój ojciec kupił aparat cyfrowy. Na początku się cieszyłem, ale im bardziej interesowałem się fotografią, to odkrywałem, że ten aparat to jeden wielki syf tongue.gif Już go nawet nie używam, bo firma Premier (lol) nie wypuściła sterowników na Win XP, tylko na Win 98, a takiego nie mam... Ale mniejsza o ten aparat. Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o aparatach HP Photosmart 635 (link) i HP Photosmart 735 (link). Osobiście uważam, że parametry są niezłe, jak na tą cenę, ale nie wiem jak ten aparat sprawuje się w praniu winksmiley.jpg Czy ktoś z was takowy posiada? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za opinie tongue.gif

PS. co myślicie o fotkach: http://party.ekonta.net/module.php?d=myPhotos&f=index ? biggrin.gif
FiDO
Cytat(SonGoace @ 2004-07-24 20:28:37)
Zdecydowałem ze wole kupić na raty coś lepszego o mam do was następne pytanie - czy a80 canona jest dobrym wyborem czy za tą cene mozna miec coś lepszego ? jesli tak to co ? prosze o propozycje - bede bardzo wdzięczny smile.gif

A80 nie bedzie dobrym rozwiazaniem. Po pierwsze, od A60 rozni sie tylko matryca (naprawde sadzisz ze beda Ci potrzebne foty w 2272 x 1704?questionmark.gif chcesz robic odbitki 23x16cm ?) i zoomem cyfrowym (nie uzywaj tego w zadnym aparacie, psuje zdjecia). Optyka jest ta sama. Zastanow sie jeszcze ze 3 razy czy Ci potrzebna ta rozdzielczosc i czy jestes za nia w stanie zaplacic podwojna cene. Do domowych zastosowan naprawde nie widze sensu. Druga sprawa, to za pieniadze za ktore mozna kupic A80 mozna kupic lepszy aparat. A80 nie jest juz takim liderem w swojej klasie cenowej jak A60, ma tam juz wielu dobrych (a nawet lepszych) konkurentow, ktorych A60 nie ma. Wiec albo oszczedzac i bierzesz A60, albo idziesz na calosc i czytasz dalej smile.gif
Za taka kase to juz wolalbym wziazc Olympusa C-740 z 10x zoomem optycznym. Bardzo fajny aparcik, a jak chcesz poznac inne mozliwosci za ta cene to sugeruje odwiedzic jakies forum o fotografii cyfrowej, tam Ci lepiej doradza. Ja orientuje sie tylko w takich do 1000zl bo swoj aparat prawie miesiac wybieralem (tzn upewnialem sie ze dobrze wybralem ;]), odwiedzajac rozne fora, czytajac recenzje itd. Lepiej tez poswiec na to troche czasu jak nie chesz zalowac zakupu, tutaj sie juz wiele nie dowiesz.
W ogole nie rozumiem jak mozna zadac takie pytanie na forum o php... co z tego ze to hydepark, to Tobie powinno zalezec na rzeczowej odpowiedzi, wiec powinienes je umiescic na odpowiedniejszym forum poswieconym tej tematyce.

Partyzant: osobiscie nie kupil bym HP'ka... dlaczego to juz pisalem. Ten drozszy model ma podobne parametry do A60 (ma wieksza matryce i wiekszy zoom cyfrowy, czyli prawie ze to samo jesli nie przewidujesz duzych odbitek) a jest drozszy od A60. Pozatym Canon bije HP jesli chodzi o optyke. Ile razy jeszcze mam pisac, ze do 1k nie ma nic lepszego niz A60? smile.gif Nie o to chodzi, ze chwale bo mam, ale chce Ci po prostu pomoc. Stracilem kupe czasu na czytanie o tym apracie i wszedzie, ale to wszedzie bez wyjatkow pisali, ze do 1k nie ma sensu brac czego innego. HP to sobie mozesz drukarke kupic...
SonGoace
A znacie jakies dobre forum o cyfrówkach ?

Ps, co do tego olympusa to w czym jest on lepszy ? ma lepszą optyke, robi ładniejsze zdjęcia ? czy tylko ma wiekszy zoom optyczny ?
FiDO
Cytat(SonGoace @ 2004-07-24 22:59:10)
A znacie jakies dobre forum o cyfrówkach ?

Ps, co do tego olympusa to w czym jest on lepszy ? ma lepszą optyke, robi ładniejsze zdjęcia ? czy tylko ma wiekszy zoom optyczny ?

Ad1. www.cyberfoto.pl www.google.com
Ad2. www.google.com
gkeb
Kupuj tylko firmowe. Aparaty takich firm jak trust czy pentagram to nawet na polce kolo aparatow nie lezaly. Polecam Minolte 323 (3MPix) i robi bardzo ladne foty a cena to ponizej 1000. Ze spokojem z tego naswietlisz nawet spory format (widzialem 15x21cm). Jakbys byl zainteresowany to PMa do mnie smile.gif
SonGoace
Dzieki, ale na typowych "cyfrowych" forach juz mi doradzili, okazało sie ze najlepszym rozwiązaniem jest A80 i taki tez postanowiłem kupić !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.