A potem o opinie. czy jesteście tym lekko przestraszeni tak jak ja czy moze zwisa wam to?
A teraz po krótce.
Google daje dostęp do 1000 megowych skrzynek pocztowych. Jak pisza nie musisz kasować maili zawsze znajdziesz to czego szukasz w starych mailach bo maja "świetny " system wyszukwania. Jedyne co robia to dodaja reklamy w postaci google ads (na pewno sie z tym spotkaliscie). Tyle tylko że ich polityka prywatnosci jest lekko do bani... i tu sie pojawia właśnie problem.
Google moze sie dzielic wszelkimi informacjami jakie o tobie zbierze z inym organizacjami i do tego trzymac je u siebie w nieskończonośc. (pamietajcie że nie skasowali ani jednej informacji którą zebrali w necie od samego poczatku istnienia google) Juz poza Gmail uzywa cookies. Każdy urzytkownik który uzywa google ma własne ciasteczko z unikalnym id i na tej podstawie są zbierane o nim dane. Tyle tylko że nie do końca jest to technicznie możliwe, bo przecierz jak muj kumpel usiądzie na moim miejscu to gogle nie będzie o tym wiedział. (ale łapiecie chypa ideę?)
Czy to rzeczywiście stanowi zagrozenie naszej prywatnosci, czy po prostu sietny pomysł na udostępnianie informacji tak aby wszystkim nam się łatwiej żyło?
Wszystko w miarę dokładnie i rzetelnie opisane na www.gmail-is-too-creepy.com
UPDATE
A wiecie co zrobiłem jak skończyłem tego posta?
Zacżąłem szukać czegoś w necie i automatycznie włączyłem google.