Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy to wypali? Czy dam radę?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ameka
Witam

Sprawa jest trudna, dlatego proszę tylko doświadczone osoby o odpowiedź.

A więc trochę o mnie:
Jestem Marcin, mam 16 lat uczęszczam do technikum informatycznego w Warszawie.
Od dziecka interesuje się oceanografią oraz informatyką.
Chcąc połączyć te dwie pasje, postanowiłem stworzyć pierwszy w Polsce,
niekomercyjny portal ekologiczno-akwarystyczny

Główna idea:
-dostarczanie sprawdzonych informacji
Co ma zawierać serwis:
-katalog produktów
-encyklopedie ryb [mam już 436 gatunków]
-gatunki zagrożone
-zrzeszanie ludzi w celu uświadomienia zagrożeń jakie niesie spożywanie niektórych gatunków ryb [np. PANGA]
-katalog ryb Polskich
-ryby chronione
-forum interaktywane
-chat
-system informacji o spotkaniach akwarystów

i wiele, wiele więcej

Moje pytanie jest takie:
Czy jeżeli mam dopiero 16 lat i chcę stworzyć wszystko od zera, czyli:
forum piszemy sami, bez gotowca z php BB
wiem że wielu z was powie że php BB to najlepszy skrypt, ale to jest kalectwo programistyczne
php bb jest dobre jak się nic nie umie, ma za dużo niepotrzebnych funkcji.

grafikę wykonują 2 osoby 16 + 15 lat] , z programistów jestem ja + kolega w wieku 14 lat. <wiek nie ma tu nic do rzeczy>

Wiem jak to brzmi "grupa dzieciaków chce założyć fundację ekologiczną"
ale, czy takie coś nas nie przerośnie?

jeżeli chodzi o kwestje programowania - 10h to nic, wytrzymanie 18 to jest coś ;]
programuję codziennie, więc napisanie serwisu [całego] zajmie od 12 do 24 miesięcy.

Jeżeli chodzi o wiedzę ichtiologiczną - w zespole mam 6 osoób prof. ichtiologi.
którzy są mną zafascynowani i dostarczają mi materiały o rybach do tego:
12 handlowców z branży akwarystycznej, dostarczają informacji o nowościach z branży

Zespół teoretyczny mam duży - ale z programowania będzie ciężko.
Nie oczekuję od nikogo pomocy, chcę aby moja idea połączenia ekologi i akwarystyki się spełniła.

Proszę o opinie na ten temat.
Bardzo chciałbym wiedzieć co doświadczony programista o tym sądzi.

Domena jest już kupiona:
ameka.pl
jeszcze nie aktywny DNS ale już prawie. - mają 21 dni
e-mail do mnie:
marcin@ameka.pl

Pozdrawiam
Marcin
Pawel_W
to czy wypali zależy praktycznie tylko i wyłącznie od Was - jeżeli wytrwacie w tym do końca i nie rzucicie wszystkiego po tygodniu, to są szanse, że znajdzie się grono odbiorców smile.gif

co do strony technicznej - pisałeś, że wiek nie ma tutaj znaczenia - otóż ma, w programowaniu, niestety, liczy się też doświadczenie - tego nie można przeskoczyć, dlatego jednak uważam, że zamiast pisać wszystko od zera moglibyście się podeprzeć sprawdzonymi rozwiązaniami wink.gif
Fifi209
Cytat(Pawel_W @ 15.04.2012, 00:23:28 ) *
że zamiast pisać wszystko od zera moglibyście się podeprzeć sprawdzonymi rozwiązaniami wink.gif

choćby wspomóc się jakimś frameworkiem
Pawel_W
Cytat(Ameka @ 15.04.2012, 00:41:45 ) *
na początek książka 800 stron o CSS ;]

od CSS do stworzenia takiego serwisu jeszcze daleka droga tongue.gif
symonides
Jeżeli chodzi o doświadczenie - jeżeli działa jest dobrze, rzeszta jest nieważna.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz wink.gif
batman
@Ameka
Czy wypali, tego nie wiem. Wiem jednak, że jeśli będziesz robił to nie tylko dla kasy, to masz spore szanse powodzenia. Przede wszystkim liczy się chęć zrobienia takiego portalu oraz zaplecze merytoryczne. Obie te rzeczy posiadasz, a to już połowa sukcesu. Napisałeś, że stworzenie portalu zajmie 12 - 24 miesiące. Wydaje mi się, że nieco przeszacowałeś czas, ale przynajmniej zdajesz sobie sprawę, że to nie jest zadanie na kilka weekendów.
W kwestiach technicznych radziłbym wykorzystać jakiś framework, który znacznie przyspieszy prace i pozwoli uniknąć wymyślania koła na nowo. Warto również rozejrzeć się za jakimś gotowym CMS-em, do którego będzie można dopisać kilka modułów/pluginów spełniających Twoje wymagania. Zanim jednak rzucisz się w wir pracy, musisz dokładnie przemyśleć układ całego portalu i przygotować makietę/prototyp (różnie się to nazywa), na podstawie której będzie powstawał portal.
#luq
Pisz i się nie zastanawiaj!
Nie będzie to ładny kod ani optymalny ale mnóstwo rzeczy się na takim projekcie nauczysz smile.gif

PS:
Cytat(Ameka @ 14.04.2012, 23:55:19 ) *
-zrzeszanie ludzi w celu uświadomienia zagrożeń jakie niesie spożywanie niektórych gatunków ryb [np. PANGA]

A jakie są zagrożenia z jedzenia Pangi? Bo ja np. czasami jadam tą rybę.
marcio
Cytat(Ameka @ 15.04.2012, 10:16:35 ) *
Jeżeli chodzi o rybę:
Panga jest to SUM czerwono-ogonowy
ich mięso jest dobre, jeżeli jest to ryba dzika.
Niestety ta Panga, jest zmodyfikowana genetycznie, aby szybciej rosła.
Posiada do tego gen ludzki. No i jeżeli chodzi o przygotowanie:

Ona sobię pływa , pływa, jest karmiona proteinami, i karmą przyspieszającą wzrpost, do tego
dochodzi masa leków przeciw chorobą.

Jeżeli jużta ryba, po 6 miesiącach [w naturze 4-5 lat] osiągnie wiek dorosły jest,
odławiana,leży w kontenerz nieobrobiona przez 40~h, następnie jest przez chińczyków
patroszona, następnie zamrożone oraz pakowana w kontener.

Do Polski przyjeżdża rozmrożona, gdzie jest ponownie zamorżona.
Nie będzie śmierdziała bo jest naładowana chemią.

Życzę smacznego ;]

Widze ze wiedze na temat ryb posiadasz, wiec nic tylko usiac rozpisac co i jak i zaczac kodzic
Jak bedzie jakis problem to macie od tego forum i mozna smialo pytac jest grono pomocnych uzytkownikow ktorzy zawsze poswieca chwile wink.gif
O$iek
Cytat(Ameka @ 15.04.2012, 11:00:51 ) *
strona już jest:
www.ameka.pl

Chyba domena. Życzę Wam powodzenia, może w PHP nigdy nie byłem super doświadczony, ale z drugiej strony jak potrzebuje jakiś skrypcik, to siadam i piszę. Zaczynałem w podobnym wieku(15 lat) - teraz jestem już stary businesssmiley.png
athabus
Odpowiadając na Twoje pytanie "czy to wypali?". Na 95% nie wypali. Dlaczego? Bo po prostu zazwyczaj takie rzeczy nie wypalają. Z 100 takich projektów może 15 jest doprowadzonych do etapu - gotowa strona i trochę artykułów. A z nich dosłownie tylko kilka przetrwa pierwszy rok czy dwa.

Jak dla mnie popełniasz klasyczny błąd "zapalonego". Pewnego dnia rodzi się w głowie pomysł - "mam hobby - będę o tym robił stronę". Przez następny tydzień czy miesiąc projekt puchnie w twojej głowie i postanawiasz zrobić coś na prawdę wielkiego - wielki portal + wielkie forum + baza wiedzy +... co tam jeszcze sobie wymyślisz. Prawda jest natomiast taka, że nie masz ku temu środków, ani wiedzy. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że aby pociągnąć duże forum (a forma akwarystyczne, które się przebiły są duże i często odwiedzane) - na sam serwer będziesz musiał wydawać 500-1000zł miesięcznie, bo taki projekt na pewno wymagałby dedyka (zakładam, że na administracji serwerem linuksowym się nie znasz, bo jeśli się znasz to da się trochę obniżyć tą kwotę).

No ale cóż - jeżeli czyta to tu ktoś, kto nie miał tak przynajmniej 2-3 razy niech pierwszy rzuci kamieniem ;-)

Drugi powód, dla którego Ci się nie uda to, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że żeby zarządzać takim kodem i ciągle go rozwijać będziesz musiał poświęcić na to 1-2h dziennie (mówię już po napisaniu dobrej jakościowo bazy kodu nastawionego na dalszy rozwój, bo nawet nie wyobrażam sobie jak osoba z mały doświadczeniem jest w stanie napisać dobry portal, forum, chat itp) - to są projekty robione przez grupy znających się na temacie ludzi, a nie pojedynczych osób. Co innego jest napisać prosty portal, gdzie jest tylko opcja dodaj komentarz, a co innego napisać poważny skrypt. Sam utrzymuje 2 większe projekty programistyczne i wiem ile kosztuje to wysiłku - a i tak dużo pobocznych tematów zlecam na zewnątrz bo sam nie dałbym rady.

Jeśli chcesz aby Ci się udało to musisz odpowiedzieć sobie na jedno pytanie - co jest Twoim głównym celem:
- czy chcesz się czegoś nauczyć od strony informatycznej czy chcesz stworzyć liczący się portal

Jeśli to pierwsze to rób tak jak napisałeś - z portalu nic nie wyjdzie, ale sporo się nauczysz. Twój projekt pewnie nigdy nawet nie dojdzie do etapu publikacji w sieci, bo zrozumiesz, że porywasz się z motyką na słońce, ale zdobędziesz doświadczenie.

Jeśli natomiast zamierzasz prowadzić stronę internetową z prawdziwego zdarzenia to podzielę się z Tobą pewnymi spostrzeżeniami (bo akurat sam prowadzę sklep i mały portal tematyczny).
- prowadzenie większej strony wymaga minimum 1-2 osób pracujących na pełen etat. Samo napisanie i opublikowanie wartościowego artykułu powiedzmy ~3 strony a4 to jeden dzień pracy - bo musisz coś napisać, sprawdzić informacje, odpowiednio sformatować na potrzeby internetu, dodać grafikę, jakieś ozdobniki itp. Ogólnie wydaje się to chwila (bo w końcu pisze o tym co lubię), ale w efekcie jest to cały dzień pracy - samo napisanie artykułu to może 25% pracy.
- ludzie Ci nie pomogą - na początku wszyscy Twoi znajomi hobbyści na pewno się zapalą do pomysłu i będą Ci mówić, że napiszą dla Ciebie artykuły, ale jak przyjdzie do pisania to nie dostaniesz ani jednego artykułu. Zobacz np. jaka duża społeczność jest tutaj na forum, a ile jest artykułów na portalu - sam mam kilka pomysłów na fajne moim zdaniem artykuły, ale nie mam czasu ich napisać.
Sam u siebie mam problem z pozyskaniem artykułów (choć też działam w branży, gdzie jest sporu hobbystów) - ludzi nawet nie przekonuje wynagrodzenie ich wysiłku typu rabat na zakupy, reklama na stronie czy drobne wynagrodzenie pieniężne. Chcesz mieć dobre artykuły na stronę to musisz za nie dobrze zapłacić (np. zatrudnić ludzi do pisania lub zaoferować dobre wynagrodzenie za pisanie innym hobbystom).
- bez dużej dozy samozaparcia szybko stracisz zapał - takie hobby jak prowadzenie portalu pochłania sporo czasu, a na początku wizyt będzie bardzo mało. Myślę, że dopiero w perspektywie roku możesz oczekiwać dobrego ruchu

Ogólnie jeśli chcesz mieć portal, to dobrze to przemyśl. Zacznij od czegoś małego - typu blog na WP i zacznij pisać artykuły. Zobacz czy daje Ci to satysfakcję (i ile czasu zajmuje tak "mały" w stosunku do Twojego projekt). Zastanów się czy jesteś w stanie to ciągnąć, czy też jest to słomiany zapał, który przejdzie Ci po tygodniu. Jeśli dasz publikować w miarę regularnie treści na swoim blogu przez 6 miesięcy, wtedy zacznij go przekształcać w portal. Artykułu się nie zmarnują - wręcz przeciwnie, będziesz miał ruch, treść i ogólnie podstawę do dalszego rozwoju projektu.
Niktoś
Athlabus, ale potrafisz młodzież do pracy zachęcić, normalnie pogratulować.Z góry skazujesz na niepowodzenie.Czy ty wiesz ,że facebooka robiło 4 studentów,nie jacyś starzy wyjadacze kodu,gdyby projekt nie sprzedali byliby multimilionerami.Ja na przykład już o ponad roku robię serwis też skazałbyś na porażkę?A kończę już.Owszem ,grafika nie jest zachwycająca,serwis spełnia na razie podstawowe funkcjonalności ale działa i to w miarę bezpiecznie.Nie od razu Rzym wybudowano.Nie powiem ,że łatwo jest-ale zapał jest najważniejszy,dla autora oby nie był to słomiany.
Ja trzymam kciuki i życzę powodzenia i zachęcam do tworzenia-na złe to wam nie wyjdzie ,gdyż zawsze coś przy tym się nauczycie w programowaniu. Athlabus ,jakby tak każdy myślał jak Ty toby serwisów /portali na palcach policzyć,a rosną jak grzyby po deszczu,zresztą spójrz na dział oceny.
athabus
Niktoś, ale czy ja zniechęcam? Wręcz przeciwnie wskazuje błędy, które są nagminne i które powodują, że takie rzeczy kończą się fiaskiem.

Co do FB to porównujesz 2 odmienne kwestie. FB to serwis, który "jądrem" jest aplikacja - bez niej FB nie mógłby istnieć. Autorzy FB nie wprowadzają danych, tylko je przetwarzają. Aplikacja to duża część sukcesu FB.

Natomiast Ameka do powodzenia potrzebuje "super treści", a skrypt to u niego drugorzędna kwestia. Jeśli celem jest portal (a nie samodoskonalenie) to lepiej, żeby cała para poszła w jego treść, a nie pisanie skryptu, który i tak zapewne będzie gorszy od tego co można mieć za darmo/za małe pieniądze.

W żadnym razie nie twierdzę, że pomysł jest zły i nie ma go realizować - wręcz przeciwnie, dobrze że za coś takiego się zabiera. Jeśli ktoś odniósł wrażenie, że zniechęcam to przepraszam - chciałem tylko podzielić się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami w tej kwestii i uświadomić kolegę, że prowadzenie wartościowej i rozbudowanej strony to nie jest zadanie na pięć godzin w miesiącu.
Niktoś
Cytat
Niktoś, ale czy ja zniechęcam?

Athlabus ,z twojego poprzedniego posta to można było wywnioskować.To tak jakbyś córce/synowi powiedział nie ucz się angielskiego bo i tak do Anglii nigdy nie pojedziesz-a takiej pewności mieć nie możesz.

Dedyka nie musisz mieć ,feehostingi hmm-nie wszystko zaimplementujesz ,u niektórych nawet ciężko z curlem jest a co dopiero o innych zaawansowanych technologiach.
Wystarczy w miarę dobre łącze i pieniążki na energie elektryczna i puścić to w warunkach domowych-jak zainteresowanie będzie duże i przyszły portal będzie cieszył się zainteresowaniem wtedy rozważyć kupno dedyka.
Niktoś
Cytat
ogólnie wszystko nielimitowane

W to nie wierz ,bo to chwyt marketingowy.Jak będzie bardzo duży ruch to hostingi zazwyczaj wypowiadają umowę bez podania przyczyny lub namawiają na droższy abonament,a domenę blokują.
Czy ktoś wyliczał ile byłoby postawienie takiego serwera w domu?Sam jestem ciekaw.Znalazłem takie wylicznie:
http://postcarbon.pl/2008/02/ile-energii-zuzywa-komputer/
Cytat
komputer pracuje non-stop (np. ściągając pliki z sieci P2P) – miesięczny koszt: ok. 43,2 zł
-ale wydaje mi się to lekko zaniżone-no ale nawet jakby to podwoić to i nawet byłoby to lepsze od freehostingu.
prowseed
A tylko taka moja mała propozycja, jeśli zakładasz serwis informacyjny, to radze sie usmiechnac ladnie do siostry starszej jednego z kolegow ktora popracuje nad wasza gramatyka i stylistyka : )

//EDIT
Cytat
ogólnie wszystko nielimitowane - poza pojemnością

No zebys sie nie zdziwil : )
? Liczba żądań HTTP
Parametr określający maksymalną liczbę żądań HTTP w ciągu doby.
? Czas procesora użyty przez skrypty PHP/CGI
Parametr określający czas procesora użyty przez skrypty PHP / CGI w ciągu doby.
? Czas użycia systemu na serwerze baz danych w ciągu doby.
? Liczba połączeń do baz danych liczona na serwer w ciągu doby
? Liczba zapytań do baz danych liczona na serwer w ciągu doby
? Liczba wierszy pobranych z baz danych liczona na serwer w ciągu doby
? Ilość danych przesłanych z/do baz danych
Parametr określający ilość danych przesłanych z/do baz danych liczoną na serwer w ciągu doby.
athabus
Ameka - jeśli Twoim głównym celem jest nauczenie się programowania to ok. Taki projekt dużo Ci da.

Jeśli chodzi o sam serwis, to niestety, ale zobaczysz, że jak już ruszysz, to chętni do pomocy się wykruszą. Niestety, jeśli chodzi o deklaracje to wszyscy będą za, ale potem każdy będzie miał dobry powód aby artykułów nie pisać. Jak już pisałem, ja na swoim portalu mogłem zaoferować na prawdę dobrą reklamę za artykuły w postaci linków pozycjonujących do autorów (bo nie była to moja konkurencja), zniżek na zakupy etc - chętnych było wielu, ale jak przychodziło do oddania artykułu to termin ciągle się przesuwał bo to dziecko chore, bo to sesja bo to coś tam i w rezultacie artykułów nie dostawałem. Żeby było śmieszniej kilka razy zgłosiły się do mnie osoby same z pytaniem czy mogą coś napisać - i zgadnij co... tak nie dostałem od nich artykułów ;-)
Teraz jesteś pewien, że ludzie będą je pisać dla Ciebie, ale pogadaj z kimkolwiek kto prowadzi jakiś serwis jak trudno jest pozyskać treści za darmo... A już do tego jak mają to być wartościowe treści, napisane dobrą polszczyzną to robi się na prawdę nieciekawie.

BTW. zarzuciłeś mi wcześniej, że nic nie robię i oglądam telewizję i zniechęcam Cie do robienia tego projektu - tak nie jest - jak już pisałem, sam prowadzę portal połączony ze sklepem i doskonale wiem ile to kosztuje pracy, aby dostarczyć wartościowe artykuły użytkownikom. Próbuję Ci tylko uzmysłowić, że nie uwzględniasz wielu rzeczy, które pochłaniają mnóstwo czasu i wymagają dobrej organizacji/zacięcia.
Powiem Ci tylko, że nad samą obsługą sklepu i portalu od strony merytorycznej (bez programowania, pakowania zamówień, itp - tylko content + kontakty z klientami) pracują u mnie 2 osoby na pełen etat + moja żona + sporo zlecam na zewnątrz. A wcale nie jest to jakaś ogromna strona.

Także reasumując działaj, bo tak jak piszesz lepsze to niż granie na komputerze, ale skonfrontuj też trochę swoje plany z rzeczywistością, bo poprowadzenia wartościowego serwisu + forum + napisanie części artykułów + zaprogramowanie tego wszystkiego od zera to zdecydowanie nie jest praca dla jednej osoby jako działalność hobbystyczna - ze znajomymi pracującymi "za chwałę bycia częścią projektu" to sam zobaczysz jak jest.
athabus
Cytat(Ameka @ 15.04.2012, 15:30:15 ) *
Kurcze teraz już nie rozumiem który hosting jest odpowiedni.
Mi chodzi o to aby mieć serwer:
10gb, i jeżeli wejdzie na niego kilkaset osób aby się nie przeciążył
do tego aby nie miał limitów, żadnych limitów transweru.
Ile takie coś kosztuje?

Na allegro jakieś 15zł za rok ;-)

A tak na serio, to jak pisze Niktoś nie ma ofert bez limitu bo jakiś limit zawsze jest - chociażby wynikający z przepustowości łącza.
Te kilkaset osób ma wejść jednocześnie? Bo jeśli tak, to raczej nie hosting Ci jest potrzebny a przynajmniej mocny VPS. Jeśli to jest ruch "kilkaset osób dziennie" to każdy hosting wystarczy i limitem transferu tez bym się nie przejmował, bo pewnie 50gb miesięcznie starczy Ci z nawiązką.

Ogólnie weź konto hostingowe w dobrej firmie typu kei.pl/iq.pl za te 200-300zł rocznie i na pewno na długo Ci to starczy. Oferty typu unlimited kończą się tak, że i tak dostaniesz wypowiedzenie jak zaczniesz zużywać za dużo łącza. Serwery nie są z gumy.

Serwer w domu to zły pomysł

Tak to bardzo zły pomysł - zwłaszcza, że za sam prąd zapłacisz więcej niż za dobry hosting. Nie wspominając już, że dobrego serwera na neostradzie nie postawisz.

Jeżeli serwer na nazwa.pl jest nieodpowiedni, to który jest dobry?
Linuxpl.com ma ograniczenie 20gb transweru.

To weź wyższy pakiet, z większym limitem. Ja polecam kei.pl lub iq.pl jeśli ma być dobrze. Jeśli ma być tanio to np. hekko.pl lub ionic.pl, lub wspomniany lunuxpl.com
Speedy
Za dużo filozofujecie. Moim zdaniem, powinieneś robić tę stronę. Możesz się dzięki temu sporo nauczyć.
Jeśli chodzi o hosting, to nie zacznie na tę stronę zaraz wchodzić pierdylion osób, więc nie ma co bawić się w jakieś dedyki. Jeśli kupiłbyś najtańszy hosting tutaj: http://linuxpl.com/ , byłoby to wystarczające na początek.
Ponadto, hosting jest tutaj najmniej istotną sprawą, bo nawet jeszcze nie ma gotowego projektu. wink.gif Poza tym, popracuj nad pisownią (gramatyka, stylistyka, interpunkcja, ortografia). Transfer pisze się przez f.
!*!
Cytat
Czy to wypali? Czy dam radę?

Nie.
scanner
To czy pomysł "wypali", zależy tylko od Ciebie.
Dużo mądrych rzeczy napisał Athabus i jego posty wziąłbym sobie na Twoim miejscu do serca.
Na chwilę obecną już idziesz złą drogą, martwiąc się o serwer.

Zaprojektuj serwis i jego składowe, pomyśl, jakich technologii chcesz użyć (samo PHP będzie za mało przecież). Zorganizuj sobie repozytorium GIT (ew. SVN) i naucz się je dobrze używać.
Zacznij pisać kod, testuj wydajność - i wtedy martw się o serwer.
Czemu wtedy? Bo wystarczy brak na hostingu jednej biblioteki, którą będziesz chciał użyć i wszystko się sypnie.

Skoro już masz domenę, to możesz tam postawić jakąś wizytówkę żeby już się domena zakorzeniła w sieci. Ale żeby Ci do głowy nie przyszło odpalać projekt wukońcozny w 20, 30 czy nawet 50%, bo Cie ludzie zjedzą.

Dodatkowo: podziel cały projekt na kolejne milestone'y które stopniowo będziesz uruchamiać - portal z newsami, publikacje, baza wiedzy, czat, forum - nigdy nie napiszesz tego równocześnie - chyba że masz co najmniej jednego człowieka na moduł.

I na koniec - powodzenia smile.gif
pyro
Cytat(Ameka @ 14.04.2012, 23:55:19 ) *
Witam

Sprawa jest trudna, dlatego proszę tylko doświadczone osoby o odpowiedź.

A więc trochę o mnie:
Jestem Marcin, mam 16 lat uczęszczam do technikum informatycznego w Warszawie.
Od dziecka interesuje się oceanografią oraz informatyką.
Chcąc połączyć te dwie pasje, postanowiłem stworzyć pierwszy w Polsce,
niekomercyjny portal ekologiczno-akwarystyczny

Główna idea:
-dostarczanie sprawdzonych informacji
Co ma zawierać serwis:
-katalog produktów
-encyklopedie ryb [mam już 436 gatunków]
-gatunki zagrożone
-katalog ryb Polskich
-ryby chronione
-forum interaktywane
-chat
-system informacji o spotkaniach akwarystów

i wiele, wiele więcej

Moje pytanie jest takie:
Czy jeżeli mam dopiero 16 lat i chcę stworzyć wszystko od zera, czyli:
forum piszemy sami, bez gotowca z php BB
wiem że wielu z was powie że php BB to najlepszy skrypt, ale to jest kalectwo programistyczne
php bb jest dobre jak się nic nie umie, ma za dużo niepotrzebnych funkcji.

grafikę wykonują 2 osoby 16 + 15 lat] , z programistów jestem ja + kolega w wieku 14 lat. <wiek nie ma tu nic do rzeczy>

Zupełna bzdura. To nie jest jakiekolwiek kalectwo programistyczne. To jest korzystanie w słuszny sposób z gotowych już rozwiązań. Według Ciebie lepiej sobie kupić tokarkę, złoto, dłuta oraz inne narzędzia i siedzieć godzinami jak zrobić pierścionek, czy pójść do sklepu i zwyczajnie kupić taki pierścionek, który do tego będzie lepiej zrobiony? Zapominasz, że phpBB to nie jedyny skrypt forum. Według mnie najlepszym dostępnym forum jest Invision Power Board, ale niestety jest płatne. Z tych darmowych polecić mogę SMF, ale phpBB też nie pogardzę.

Ale po co? Do robienia postów, komentarzy nie jest to potrzebne.
Szkielet strony - jej budowa jest tak indywidualna że raczej to nie pomoże

na początek książka 800 stron o CSS ;]

CSS to tylko zalążek tematu.
Cytat
Jeżeli chodzi o doświadczenie - jeżeli działa jest dobrze, rzeszta jest nieważna.

Bzdura. Co z tego, że napiszesz stronę jak każdy mógłby się na nią włamać i zepsuć Twoją dotychczasową pracę? Co z tego, że strona będzie działać jak jej kod będzie tak zanieczyszczony, że wyszukiwarki nie dadzą użytkownikom odnaleźć Twojej strony? Co z tego, że będzie działać, jak dla różnych przeglądarek będzie się błędnie / poprawnie wyświetlać? (przykładów jest więcej)

Cytat(Ameka @ 15.04.2012, 10:16:35 ) *
Jeżeli chodzi o rybę:
Panga jest to SUM czerwono-ogonowy
ich mięso jest dobre, jeżeli jest to ryba dzika.
Niestety ta Panga, jest zmodyfikowana genetycznie, aby szybciej rosła.
Posiada do tego gen ludzki. No i jeżeli chodzi o przygotowanie:

Ona sobię pływa , pływa, jest karmiona proteinami, i karmą przyspieszającą wzrpost, do tego
dochodzi masa leków przeciw chorobą.

Jeżeli jużta ryba, po 6 miesiącach [w naturze 4-5 lat] osiągnie wiek dorosły jest,
odławiana,leży w kontenerz nieobrobiona przez 40~h, następnie jest przez chińczyków
patroszona, następnie zamrożone oraz pakowana w kontener.

Do Polski przyjeżdża rozmrożona, gdzie jest ponownie zamorżona.
Nie będzie śmierdziała bo jest naładowana chemią.

Życzę smacznego ;]

Widzę, że wiedza o rybach jest. Moim zdaniem nie ma na co czekać tylko zacząć pisać. Matematyczny wzór na sukces w tym przypadku jest dosyć prosty:

Chęci = poziom sukcesu

Domena dość krótka, unikalna i czytelna. Dobry wybór.

Cytat(!*!)
Cytat

Czy to wypali? Czy dam radę?

Nie.

A tego gościa zupełnie nie słuchaj. Nie wiem w ogóle skąd on się tu wziął.
ShadowD
Musicie to przemyśleć, jeśli chcecie mieć z tego interes to czy on będzie się opłacać, czy czas na stukanie kodu nie pójdzie na darmo. Taką alternatywą, a w zasadzie preMilestonem (W/w)aszego projektu może być portal postawiony na jakimś gotowym skrypcie np. WP który w moim mniemaniu pasował by tutaj idealnie, a jeśli całość będzie mieć ręce i nogi pójdziecie po własne rozwiązania już z jakąś podstawą tematyczną i użytkownikami.

Osobiście zachęcam wszystkich do tworzenia czegoś swojego nawet jeśli nie będzie to biznes stulecia to zawsze kupa wiedzy Wam wpadnie a i nie będzie czasu na bezsensowne marnowanie czasu!
red.orel
Woda została wylana, teraz czas na konkrety.

Cytat

Trzeba będzie wdrożyć poprawki, zrobić burzę mózgów. Macie możliwość realnego spotkania czy to znajomość gadu-gadu? Wiek ma tutaj wiele do znaczenia, co będzie gdy drugi programista realizujący ważny etap nagle dostanie szlaban?

Cytat
jeżeli chodzi o kwestje programowania - 10h to nic, wytrzymanie 18 to jest coś ;]

Co nazywasz programowaniem? Średnio 30% czasu przeznaczane jest na implementację, reszta na projektowanie. Godzina godzinie nie równa, efektywność spada. Jakie są rzeczywiste interwały czasowe pomiędzy tymi sesjami?

Cytat
programuję codziennie, więc napisanie serwisu [całego] zajmie od 12 do 24 miesięcy.

100% różnicy, niezbyt wiele?

Powinieneś przygotować:

- dokument zawierający założenia, wraz z określoną grupą odbiorców, ich oczekiwaniami,
- makiety,
- stałe konwencje pisania aplikacji - dziś $mojaZmienna jutro $moja_Nowa_ZMIENNA,
- plan prac podzielony na kamienie milowe, uwzględniający zadania każdego członka zespołu,

We wszystkich działaniach powinieneś być konsekwentny. Dodatkowo przyda się ustalenie hierarchii w zespole (nie, wszyscy nie możemy być kolegami i mieć taki sam wpływ na dezycję).

Doświadczenie możesz zdobyć, sukcesem się nie ciesz bo jeszcze go nie osiągnąłeś.
O$iek
Sorry, ale ja tego biznes planu bym nawet nie zaczął czytać. Po prostu zrób cały ten projekt i pochwal się w dziale oceny, bo teraz w każdym miejscu zaznaczasz jak wielkie i świetne to będzie. Graficy z Agory, 150 stron biznes planu, 9 dużych modułów, 2 lata pracy, papier A0, itd. biggrin.gif
bambam
Bardzo popieram wypowiedzi Athabusa, sadzac po nich jest to człowiek ktory ma doświadczenie i powinienes go posluchać.

Do innych ktorzy krytukuja wypowiedzi Athabusa: co z tego ze powiedzial prawde i wylal kubel zimnej wody na głowę autora postu ? jeśli autor bedzie miał na tyle ambicji i samozaparcia ze oleje to i zacznie pisac portal nie zwazajac na to ze bedzie sie wkurzal 500 razy dziennie i rzucal laptopem po pokoju to bedzie to oznaczalo ze ma cechy ktore powinien posiadac programista, szczegolnie programista aplikacji webowych uzywajacy jezyka PHP. Wynikiem jego dzialania (opisuje sytuacje jaka podał autor, 2-3 osoby w wieku 16 lat czyli 0 doswiadczenia na stanowisku pracy, nawet mierne pojecie o CSS co zaznaczyl sam autor postu) bedzie mierny skrypt ktory przy przeladowywaniu stron bedzie osiagal limity po 20 sekund jak nie wiecej a przy uploadzie 500 fotek na serwer calkiem bedzie działał jak <szuka okreslnia...> Vista oneeyedsmiley02.png (nie mowie o kilku tysiacach fotek ani ruchu wiekszym niz kilka odwiedzin dziennie przez pierwszy rok) wtedy autor zrozumie ze, aby robic takie rzeczy trzeba spedzic lata z nosem w ksiazkach o roznej tematyce tj. wydajnosci aplikacji, wydajnosci zapytan etc... masa roznych rzeczy ktorych nie chce mi sie opisywac. Jesli po tym wszystkim zabierze sie za kolejny portal poprawi swoje wczesniejsze bledy to bedzie znaczylo ze jest osoba ktora moze byc potencjalnym przyszlym programista.

Jesli autor postu kieruje sie wylacznie pasja jaka jest oceanografia i dlatego chce stworzyc portal i sie za niego zabiera to tutaj oczywiste jest co z tego bedzie.

W kazdym razie zycze duzo wytrwalosci i jestem za tym abys zaczal pisac i sam zobaczyl ze po tygodniu napotkasz pierwsze problemy ktorych przeskok zajmie Ci sporo czasu a pozniej beda kolejne i kolejne az w koncu to olejesz lub tak jak napisalem wyzej to tylko Cie zmotywuje do nauki i jestem za tym aby tak bylo nie zycze zle wink.gif.
chlebik
Sluchajcie Athabusa bo czlowiek wie o czym mowi. To po primo.

Po drugie, primo, patrzysz na szczyt Everestu, a sam jesteś nad Morzem Martwym. Patrzeć trzeba wysoko, ale czasami, w codziennej praktyce patrz pod nogi.

Po trzecie, primo, posłuchaj też rad o codziennej pracy, merytoryczności wpisów i takich tam. Zacznij od podstaw - masz domenę, to zarzuć tam prostego bloga na WP lub forum na phpBB i zacznij generować kontent. Mówisz, że masz grupę pasjonatów - świetnie. Daj im zajęcie, określ działy/tematykę, niech każdy np. raz w tygodniu ma dodać 1 artykuł i 1 opis ryby (przykład). Sam zobaczysz jak to działa, a i oni się nauczą (lub nie) systematyczności i będą z tego też mieli frajdę.

Po czwarte, niech będzie w końcu secundo, zainwestuj w reklamę i grupę docelową. Jak już masz to forum/czytelników bloga to przyzwyczaj ich do wysokiej jakości kontentu. Załóż profil na FB i zapuszczaj ciekawe materiały. Pokazuj się na innych forach/blogach tematycznych i reklamuj też swój produkt (nie mówię o spamie, ale o merytorycznych wypowiedziach i gdzieś tam pod spodem link do swojej stronki).

Na koniec twórz właśnie powoli ten swój portal. Masa dobrych serwisów w sieci powstała wokół społeczności skupionej wokół ciekawych forów/blogów. Z rzeczy, w których się obracam - http://natural-born-runners.pl/ sklep z rzeczami do biegania wyrósł (po części) z fajnego bloga o bieganiu jego twórcy (w sensie na starcie dostał świetną reklamę i grupę ludzi, którzy wiedzieli, że biznes ten prowadzi pasjonat, a nie ktoś kto wczoraj sprzedawał ziemniaki). I drugi - xtri.pl - 2 tygodnie temu było to forum o triathlonie (istniało kilka miesięcy), potem był FB, a teraz może z 2 tygodnie temu powstał portal. W ten właśnie sposób powstają konkretne biznesy. Projekty, które są obmyślane na super-hiper-wyczes (ale wpierw je musimy napisać...) z definicji nie wypalają.

W kwestiach technicznych - nie baw się na razie w hosting. Jeśli głównie serwujesz portal kontentowy to memcache załatwi sprawę z obciążeniem bazy. Zresztą twardy kontent można równie dobrze zrzucić do plików HTMLa leżących na dysku i już jest łatwiej. Na początek skup się na poznaniu jakiegoś frameworka. Dlaczego? Bo dzięki użyciu takowego unikniesz popełnienia masy głupich błędów, a do tego dostaniesz od ręki masę fajnych/przetestowanych/wydajnych ficzerów, które mogą być przydatne.

Obok kwestii technicznych są kwestie organizacyjne - gdybyś rozpoczął karierę właśnie od bloga/forum i powiedzmy, że generował jakiś kontent (tudzież mieliby to robić Twoi znajomi) to zapoznaj się z narzędziami do planowania zadań, zarządzania zespołem, komunikacji grupowej. Nauczysz się też masy rzeczy.

Uff, rozpisałem się. Mam nadzieję, że przeczytasz i przemyślisz sprawę. Zapewniam Cię, że nikt tu nie knuje Twojej porażki. Ludzie tutaj doceniają takich, co mają pasję i chęć, to co piszemy wynika z chęci nakierowania Cię na poprawne tory, na które niejeden z nas musiał sam trafić wpierw błądząc po bezdrożach. Jak to pisał Newton: "widziałem dalej, bo stałem na ramionach olbrzymów"

Pozdrawiam
Michał
prowseed
I książki czytaj : )
Zobaczysz, że czasem zwykłe zlepki informacji można zmienić w na prawdę ciągi pięknie sensowne. Bo niektóre informacje, jakkolwiek ważne i interesujące dla nas by nie były, czyta się z ogromnym zmęczeniem. To może odstraszyć Twoich użytkowników. Tym bardziej jeśli będzie widać, że artykuły są pisane przez ludzi, którzy o ortografii tylko słyszeli- że jest. A tak, czytając, i łatwo i szybko się nauczysz zarówno ortografii jak i stylistyki. No chyba, że masz też trójkę ludzi z wydawnictwa którzy sprawdzają wam błędy i uczą was odmian ( sarkazm ;] ). Ja na przykład bardzo polecam Pilipiuka, jakby co : ) Suma: Jeżeli u Ciebie najważniejsza jest treść, to zadbaj o nią. Nie poświęcaj całej energii na rzeczy, które są tak na prawdę drugorzędne w tym przypadku, czyli na przykład pisanie wszystkiego od podstaw.

Dodatkowo tak jak powiedział @chlebik, zainteresuj się jakimś programem do planowania czasu/ zarządzania zadaniami, na przykład OpenProj, czy Projekt+, zobacz jak to wygląda, jak ważne jest mieszczenie się w wymiarach czasowych. Jak dużo, jako administrator, będziesz miał na głowie. Musisz określać jasne cele nie tylko sobie, ale również Twoim współpracownikom. Widzę, że chcesz zrobić jeden ogromny krok: od początku, do końca projektu. Twoje założenie jest takie: teraz mam zero, za 12-24 miesiące będę miał wszystko. Wszyscy Ci mówią- technika małych kroczków- coś w tym jest widocznie : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.