Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Problem] Czas dostępu do jednej strony .
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GameMaker
Witam !

Ostatnio na google chrome , opera , IE , safari oraz firefoxie natknąłem się na usterkę . Otóż moja strona ładuje się ok 10 x dłużej niż innym .
Problem nie tkwi w serwerze .

Parametry :
System : W7
Łącze : 2 mb
adres strony : seciki.pl

Proszę o pomoc .

Pozdrawiam.
Niktoś
No wybacz czyżby wszystkie browsery były be?Na serwerze może i nie jeśli masz go dobrze skonfigurowany, może wina leży w skrypcie- trudno powiedzieć.
pedro84
Żadna usterka. 227 requestów...
lobopol
Znam odpowiedź:
ponad 300 requestów i ponad 1.5 mega do ściągnięcia przy odpaleniu strony + chat który zaciąga całą swoją zawartość co 5 sekund (15 kilo co chwilę) i jakiś stream mp3 który leci w tle.
Skrypt musi być dennie napisany.

Moje łącze 50 megabitów i strona ściągała się niemal minutę.
GameMaker
Cytat(lobopol @ 3.06.2012, 20:01:02 ) *
Znam odpowiedź:
ponad 300 requestów i ponad 1.5 mega do ściągnięcia przy odpaleniu strony + chat który zaciąga całą swoją zawartość co 5 sekund (15 kilo co chwilę) i jakiś stream mp3 który leci w tle.
Skrypt musi być dennie napisany.

Moje łącze 50 megabitów i strona ściągała się niemal minutę.

Żaden stream nie leci w tle , skrypt nie jest dennie napisany , wszystko oparte jest o cache. Problem występuje od wczoraj , strona normalnie sie ładowała (2-3 s) jak na moim łączu.
Co do requestów , dużo jest generowanych przez facebooka , cześć przez playery zippyshare , hulkshare , lecz łacza sie ze streamem dopiero po nacisnieciu play.
Cod o czatu , czat jest odświeżany za pomocą js + ajax dla każdego usera .
Sprecyzuje dokładniej :

Odpalam serwis , i jest długi czas oczekiwania na polaczenie z serwisem , nie ładowaniem plikow
Niktoś
Mi to firebuga w powietrze wywaliło i razem z nim ff się zwiesił, strasznie inwazyjna strona. Ładowanie chata i odświerzanie dosłownie co sekunde w czasie ładowania strony nie jest dobrym pomysłem, pewnie jest to robione cronem/curlem niezależnie od stanu strony.
Cytat

Zastanawiające jest ,że dzieje się to podczas ładowania strony- dobrze by było, żeby działo się to kiedy wszystkie obiekty są już załadowane(DOM is ready).
lobopol
Cytat(GameMaker @ 3.06.2012, 20:10:27 ) *
Żaden stream nie leci w tle ... cześć przez playery zippyshare , hulkshare , lecz łacza sie ze streamem dopiero po nacisnieciu play.

Wybacz, ale ja żadnego playera nie odpalałem, a od samego początku któryś mi ciągnął jakąś mp3, czyli jakiś stream jest i nie kłóć się, że nie ma, odpal sobie konsole w np. chrome i w zakładce network poszukaj.

skrypt nie jest dennie napisany , wszystko oparte jest o cache.

To wytłumacz jakim cudem na 50 megabitowym łączy strona ładowała się minutę?

Problem występuje od wczoraj , strona normalnie sie ładowała (2-3 s) jak na moim łączu.

To co się zmieniło od wczoraj?

To świetnie, ale czemu za każdym odświeżeniem ajaxem zaciągasz wszystkie wpisy w nim. a nie tylko te które doszły nowe?

!*!
Fatalnie napisana strona, zobacz jaki syf masz w kodzie i Ty się dziwisz że to się wolno ładuje? Ktoś kto to kodował musiał być odmrożony z lat 90... Strona pluje błędami, głównie html/css, jest źle napisana i nic tam nie zostało przemyślane, po co Ci szajsowate buttony FB/T przy wyłączonym JS skoro i tak nie działają? Choć wyłączenie JS niewiele pomaga, to już powinno dać Ci do myślenia.
Jeśli kod PHP wygląda tak samo jak html to wszytko wyjaśnia. A co się stało że teraz rzekomo jest gorzej, a wcześniej było cacy? Widocznie hosting uznał że generujesz za dużo transferu i przydzielił Ci mniejsze zasoby, to najprostsze wytłumaczenie, jednak zacząłbym się zastanawiać nad optymalizacją, bo to że masz cache, w niczym Ci nie pomoże jak reszta jest kiepska, a jest.
GameMaker
Co do hosta strony , strona stoi wraz z innymi serwisami na serwerze dedykowanym (Kimsufi 16 G), wątpie.
Co do silnika to Datalife Engine , dla tego watpie , że źle napisany.
Jedyne to co mi przychodzi , bo problem ładowania to być może moj ISP.

Co do streamu w tle , to moje nie dopatrzenie , gdyż kolega doczepił jakieś radio i dał autostart.
!*!
Cytat(GameMaker @ 4.06.2012, 08:55:27 ) *

Przeczytaj opinie o tym systemie, nie są one rewelacyjne, to nadal nic Ci nie mówi?

Cytat(GameMaker @ 4.06.2012, 08:55:27 ) *
Jedyne to co mi przychodzi , bo problem ładowania to być może moj ISP

Jasne, i każdy z forum ma ten sam co Ty...
GameMaker
Jeśli mogę cię poprosić , to możesz podesłać linki z opiniami ?

Zauważyłem coś dziwnego. Wchodząc przez proxy , strona odrazu się ładuje.
Link :

http://hells.pl/?q=aHR0cDovL3NlY2lraS5wbA%3D%3D&hl=2ed
!*!
Cytat(GameMaker @ 4.06.2012, 09:22:09 ) *
Jeśli mogę cię poprosić , to możesz podesłać linki z opiniami ?

Datalife Engine opinie w którejś z pierwszych pozycji masz poruszony wątek o tym że jest to wina jakiegoś modułu.

Cytat(GameMaker @ 4.06.2012, 09:22:09 ) *
Zauważyłem coś dziwnego. Wchodząc przez proxy , strona odrazu się ładuje.

Jakoś nie bardzo.

Cytat

Przejrzałem kod tego DLE... masakra z poprzedniej epoki, pisana pod PHP4, tak to wygląda.
usb2.0
mi się tam załadowała normalnie i nic nie mp3 nie zaczeło huczeć w ucho
a co do błędów i kodu no to niestety
miejscami duzo <br />'ów
<A HREF="#"></A> czemu z dużej?
caly kod js bym wrzucił normalnie a nie do indexu - czyli <script src='#'></script>
ogólnie kiszka kolego
GameMaker
Właśnie w tej chwili jestem w trakcie optymalizacji kodu html , co do tych brów itp , do edycji szablonów ma dostęp 2ga osoba.

Proszę o zamknięcie tematu , problem został rozwiązany. (1 telefon do dostawcy)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.