Niktoś
25.06.2012, 16:19:14
Witam chciałbym zaimplementować u siebie statystyki odwiedzin, nie za bardzo mam pomysł ja to zrobić.Na sesji?
Statystyka miałaby się opierać o użytkownika anonimowego(niezarejestrowany).Pod uwagę należałoby brać User Agent'a i co jeszcze? IP odpada,jak i DNS, w obu przypadkach eliminują łącza ADSL i sieci osiedlowe.
I jak magazynować dane z sesji.Po upływu dnia zapisywać te statystyki z sesji do bazy danych?Mam trochę ułatwioną sprawę , gdyż SSID oraz cały mechanizm sesji, zapisuje mi do bazy danych.Wystarczyło zliczyć unikalne identyfikatory, tylko jak zapisywać, który identyfikator odwiedzał konkretną podstronę.
Jeśli ktoś ma sugestie to zapraszam do dyskusji.
Albo opierać się o zewnętrzne statystyki takie jak np.google analytics?
Damonsson
25.06.2012, 16:22:55
A wykorzystać jakoś analytics, pewnie udostępniają jakieś API? Tak mi przyszło do głowy.
athabus
25.06.2012, 16:23:21
A dlaczego nie chcesz skorzystać z gotowych, darmowych rozwiązań?
Niktoś
25.06.2012, 16:27:48
Myślałem, ale w pewnym momencie może być to niedokładne.Mam dynamiczne url powiedzmy z tokenami, ja sobie ustalam czas generowania nowego,ale to nie ważne.Powiedzmy zmienia mi się token i google analitycs leży.
darko
25.06.2012, 17:47:46
IMO, jeśli w kodzie strony będzie poprawny kod dla analyticsa, to cały mechanizm poradzi sobie i zadziała. Problem może być tylko po stronie przeglądania statystyk, bo będziesz miał wiele powtórzonych i niepogrupowanych wyników przez te tokeny i może (ale nie musi) się okazać, że ciężko będzie coś sensownego z tych danych wyciągnąć.
vokiel
25.06.2012, 17:52:37
Polecam
Piwik, podobnie z GA - problemów z różnymi nietypowymi adresami nigdy nie miałem.
Temat jest dość obszerny, a Ty nawet nie zawęziłeś pola. Jak Ci GA nie pasuje, to może jakieś alternatywy z cyklu
http://piwik.org/ ?
Cytat
IP odpada,jak i DNS, w obu przypadkach eliminują łącza ADSL i sieci osiedlowe.
Niby dlaczego? To mają być statystyki właśnie, a nie selekcja.
Niktoś
26.06.2012, 00:30:18
Cytat
Niby dlaczego? To mają być statystyki właśnie, a nie selekcja.
Przecież selekcja musi być, aby uniknąć powtórzeń,aby likwidować/minimalizować błędy statystyk.Jeśli bym jechał po IP to wyobraż sobie sytuacje z sieciami osiedlowymi i bezprzewodowymi, gdzie jest jeden zewnętrzny adres IP, a użytkowników może być 1000.W przypadku ADSL rejestrowanie zmiennego IP wogóle nie miałoby sensu.
Ech, znalazłem coś fajnego-trochę trudne do wdrożenia,ale myślę,że się na to zdecyduje.
http://awstats.sourceforge.net/#WHATMyślę ,że lepsze od wyżej wymienionych propozycji.
Cytat
Przecież selekcja musi być, aby uniknąć powtórzeń,aby likwidować/minimalizować błędy statystyk.Jeśli bym jechał po IP to wyobraż sobie sytuacje z sieciami osiedlowymi i bezprzewodowymi, gdzie jest jeden zewnętrzny adres IP, a użytkowników może być 1000.W przypadku ADSL rejestrowanie zmiennego IP wogóle nie miałoby sensu.
Czyli to nie będą statystyki, tylko jakieś Twoje widzimisię ze sporymi przekłamaniami.
Niktoś
26.06.2012, 10:39:11
!*! to nie są widzimisię.Zdaje się chyba ,że nie rozumiesz różnic pomiędzy ilością wejść na stronę, a ilością unikalnych wejść.
PS.AWSTATS jest dobry ,jednakże napisany w perlu.Musiałbym instalować środowisko programistyczne ActivePerl, zainstalować samą aplikację i zsynchronizować z serwerem IIS. Używam ASP.NET i pchanie w to innego języka programistycznego ma sens?
phpion
26.06.2012, 10:41:39
Ja ze swojej strony również mogę polecić Piwik. Wprawdzie tylko się z nim zapoznałem w celach testowych, ale:
- dysponuje API,
- bazę masz postawioną lokalnie.
Nawet jeśli czegoś nie zrobisz z poziomu API to możesz pokombinować by wyciągnąć dane bezpośrednio z bazy.
Niktoś
26.06.2012, 10:49:12
Widziałem Piwik, fajny jest ,jednakże baza danych MySQL ,a api dla php-ja mam MSSQL i ASP.NET-musiałbym praktycznie wszystko przerabiać, a to by się równało z tym że bym musiał pisać nową aplikację pod ten serwis.
Cytat
!*! to nie są widzimisię.Zdaje się chyba ,że nie rozumiesz różnic pomiędzy ilością wejść na stronę, a ilością unikalnych wejść.
Czyli że odstrzelisz setki tysięcy UU, tylko dlatego że mają zmienne IP, czy są z tej samej sieci osiedlowej? Przecież to jakaś kompletna bzdura. I jakie wtedy będziesz miał statystyki? Marne.
Statystyki powinny działać jak najprostszy licznik odwiedzin bez możliwości odnawiania. Napisz coś takiego, a zrozumiesz jak to ma działać.
Niktoś
26.06.2012, 10:56:24
Cytat
Czyli że odstrzelisz setki tysięcy UU, tylko dlatego że mają zmienne IP, czy są z tej samej sieci osiedlowej? Przecież to jakaś kompletna bzdura. I jakie wtedy będziesz miał statystyki? Marne.
Nie czytałeś uważnie chyba. Nie chcę opierać się wogóle o ip prowadząc statystyki, dlatego w pierwszym poście pytałem,że oprócz user agenta, co by było pomocne w prowadzeniu statystyk?
athabus
26.06.2012, 11:02:50
Awstats miałem kiedyś na jakimś hostingu. Strasznie zawyżały ilość odwiedziny. Kiedyś czytałem artykuł na ten temat i było wyjaśnione dlaczego tak się dzieje, ale nie pamiętam dokładnie- zdaje się, że każde żądanie traktowały jako odwiedzenie strony, czyli np. pobranie obrazka itp.
Ogólnie nie rozumiem za bardzo problemu - z tego co opisałeś to GA powinny sobie poradzić ze zliczaniem wejść i unikalnych wejść na Twojej stronie. Co do konstrukcji twoich url'i to jeśli dobrze rozumiem, to powinieneś móc przetwarzać statystyki według swoich potrzeb eksportując je do pliku (nie wiem na ile da się to w GA zrobić, ale eksport do csv na pewno jest).
W ostateczności tak jak radzą koledzy masz PIWIK i wtedy masz dostęp do wszystkich zebranych danych w bazie.
Pisanie samodzielnie statystyk to ostateczność - jeśli już to zrobisz to możesz wykorzystać ciasteczka do śledzenia użytkowników. Zapewne tak robią to inne statystyki, choć nigdy się w temat nie zagłębiałem.
Cytat
Nie czytałeś uważnie chyba. Nie chcę opierać się wogóle o ip prowadząc statystyki, dlatego w pierwszym poście pytałem,że oprócz user agenta, co by było pomocne w prowadzeniu statystyk?
Jak chcesz wprowadzić system banowania, w razie nagminnej zmiany sesji/ciastka? Po UA? Powodzenia.
Niktoś
28.06.2012, 23:15:06
A co mają statystyki do banowania?
Walczyłem z perlem i porażka.Na iis to chyba da się tylko połączyć z AwStats przy użyciu modułu isapi(dostępny tylko w Active perl-w przypadku użytku komercyjnego to koszt ponad 700$), które inne wersje deweloperskie nie mają.Na fastcgi i cgi nie widziałem żadnego tutoriala aby odpalić perlowskiego awstats.Wogóle Perl ma ubogą dokumentacje i pokręcony jest jak rogi barana.Ja sobie daruję i nie dałbym za te studio programistyczne nawet centa.Straciłem 3 dni-chyba przez ten czas sam bym napisał jakieś drobne statystyki.
Będę musiał się zastanowić,czy robić sam te statystyki, czy skorzystać z serwisów typu google analitycs.Nie wiem czy serwisy te biorą w statystykach pod uwagę url z querystringami-hmm.Na localhoście nie sprawdze jak działają statystyki z zewnętrzynch serwisów,żeby popróbować jak to działa.
prowseed
29.06.2012, 07:09:08
Cytat(Niktoś @ 29.06.2012, 00:15:06 )

Jak Ci będą łącze zapychać ruskie boty z chińskich serwerów to zobaczysz ; )
Zazwyczaj leży to w gestii usługodawcy, ale nie wszyscy się tym tak od razu interesują.
Cytat
Bardzo dużo, bo bez dobrego składowania danych, nie zdołasz zrobić dobrych statystyk. Na serio myślisz że na samym UA daleko zajedziesz, statystyki nie polegają jedynie na:
Cytat
acha, ktoś wszedł +1 do bazy w UU
Na to składa się szereg danych które musisz pobierać, zmagazynować i co chwilę sprawdzać, żeby chociażby dokonać selekcji na zasadzie czy dany UU już był, a jeśli tak to czy więcej niż raz na sekundę/minutę, by móc wykluczyć wiele możliwości o których nawet nie pomyślałeś.
Niktoś
29.06.2012, 10:43:35
Zacznimy od tego ,czy na przykład postawienie serwera ze statystykami np.(piwik) nie zabije samego serwera?To mnóstwo danych,które trzeba przetworzyć tak jak !*! wyżej napisał.Czy korzystanie z zewnętrznych serwisów badających ruch sieciowy nie obciąży samego łącza-to conajmniej 1 minutowe requesty na stronę/strony, chyba że się mylę.
Nie wiem ,ale coraz bardziej zastanawia mnie czy wogóle serwer podoła, tak mi się wydaje ,że chyba nie robi się tego na jednej instancji serwerowej.
A ile milionów wejść na minutę masz? Jak mniej to nie masz się czym martwić, to zwykłe pobieranie i wysyłanie danych, które nie trwają nawet minuty, bo niby dlaczego by miały?
Niktoś
29.06.2012, 10:54:31
To nie mają być podstawowe statystyki np.na www.mojaStrona.pl, lecz indywidualna dla każdego użytkownika:
www.mojaStrona.pl?uzyt=Użytkownik1
www.mojaStrona.pl?uzyt=Użytkownik2
www.mojaStrona.pl?uzyt=Użytkownik3 itd.itp.
Tyle ile użytkowników ,tyle statystyk. Wogóle nie wiem czy zewnętrzne serwisy takie coś udostępniają tzn.czy badają url'e z query stringami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.