Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista - Zawód Bez Przyszłości?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
shpyo
Witam, właśnie jestem po lekturze pewnego artykułu, który pojawił sie na hacking.pl

http://critto.webpark.pl/patent-peril.htm - link

I co teraz sobie mam o tym wszystkim myśleć?
Dla mnie jest to totalnym wielkim nieporozumieniem, ale co w tym jest biggrin.gif
radzaw
czemu taki temat tego posta ?
przeciez nawet po wprowadzeniu patentow "w zycie", popyt na oprogramowanie nie spadnie, tylko bedzie ono jeszcze drozsze.
akubiczek
Jest jednak szansa, że ludzkość się opamięta smile.gif W Stanach, gdzie sprawa patentów jest najgłośniejsza powoli zaczynają dochodzić do głosu opinie, że coś jest jedna z tym nie tak, jak byc powinno.

UPDATE:
A jeżeli się nie opamięta, to firmy informatyczne będą rejestrowane w różnych republikach bananowych, i głęboko gdzieś będą miały wszystkie patenty.
y3ti
Artykulu nie czytalem, ale widzialem streszczenie na hacking.pl. Uwazam, ze pomysl
nie wypali, tak jak nie wypalil ten z rejestrowaniem sie (okazanie dowodu osobistego etc.) podczas zakladania skrzynki pocztowej.

Takie jest moje zdanie.
radzaw
Cytat(y3ti @ 2004-08-20 13:04:48)
nie wypali, tak jak nie wypalil ten z rejestrowaniem sie (okazanie dowodu osobistego etc.) podczas zakladania skrzynki pocztowej

to akurat byl pomysl wewnetrzny naszego rzadu, wiec nie ma z tym nic wspolnego - patenty nam Unia narzuci i nie bedzie ze "nie chcemy" winksmiley.jpg
delorian
Cytat(radzaw @ 2004-08-20 14:08:39)
to akurat byl pomysl wewnetrzny naszego rzadu, wiec nie ma z tym nic wspolnego - patenty nam Unia narzuci i nie bedzie ze "nie chcemy" winksmiley.jpg

To zrobimy tak, że UNIA nie będzie chciała nam tego nakazywać winksmiley.jpg :].

Ogólnie strasznie mierzi mnie ta cała sprawa z patentami, a to co wyczynia się w imperium rzymskim XXI wieku to już przechodzi ludzkie pojęcie. Zastanawia mnie jedynie fakt, kiedy Ci wszyscy decydenci zrozumieją w końcu, że tego typu postępowanie nie tyle zmniejsza łamanie copyrightów ale wręcz zwiększa. Tą kase przeznaczoną na patenty i prawników powinni przeznaczyć na zmniejszenie cen swoich produktów. Z drugiej strony to może właśnie prawnicy są wszystkiemu winni, jakby nie patrzeć oni zarabiają na tym najwięcej, a klientów jeszcze długo nie zabraknie.
GrayHat
chodzcie opatentujemy nakazywanie polsce przestrzeganie patentow winksmiley.jpg
i nam g zrobia tongue.gif
taktiken
proponuje patent na patent:
1. łapowka,
(tu rodzaje): podstolna, kopertowa, butelkowa, wczasowa, rabatowa/upustowa, itp.
2. znajomość,
(w zależności od pokrewieństwa):....
3. przysługa za przysługe,
4. "błąd" urzednika,- i tak za nic nie odpowiadają
Niestety nie zarejestruje patentu nr. 5. legalne ubieganie sie o patent, chociaz...
Pozdrawiam,
J
spenalzo
A ja opatentuje sobie "Dodaj do ulubionych" i bedziecie musieli mi płacić. Rkingsmiley.png snitch.gif
Bakus
spen: a co zrobisz jak opatentuję "forum dyskusyjne" i "grupę dyskusyjną" ?
Skończy się bezkarne pehapowanie... smile.gif
Jak dla mnie, to jedymym wyjściem z całego obłędu patentów jest ogłoszenie powszechnej amnestii w biurach patentowych, a następnie ich całkowite usunięcie...
spenalzo
Patenty powinny być - ale z ograniczenia, żeby ktoś nie opatentował tekstu <a href= ......... rolleyes.gif
spenalzo
Ta petycja już dawno istnieje, kiedyś był nawet banner na forum w tej sprawie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.