pagolik
27.10.2004, 20:03:53
MAm problem ;] Mam Neostrade, modem SpeedTouch firmy Alcatel, SERWER (nie router) ma zainstalowany Windows NT. Wszystkie komputery z sieci podlaczone sa do jednego huba ... Na servie neostrada chodzi (jest internet) a na pocszczegolnych komputerach w sieci nie ma ;/ Jak skonfigurowac komputery aby internet byl wszedzie?? Moze jakis schemat poprawnego polaczenia komputerow

bo wczesniej wszytsko bylo oparte o router a teraz zmiana z routera na server ...
Marusz
27.10.2004, 21:42:14
Vertical
28.10.2004, 14:23:20
Po pierwsze - sprawdź, czy firewalle są dobrze skonfigurowane.
Po drugie, sprawdź, czy jest aktywne lokalne połączenie sieciowe.
DeyV
28.10.2004, 14:49:14
możę zamiast winNt warto postawić coś prostrzego, o mniejszych wymaganiach i znacznie łątwiejszego do konfiguracji?
Jeśli tak - polecam www.freesco.pl która to grupa nie raz pomogła mi rozwiazać problemy z moją siecią, konfiguracją jej i to zarówno od strony technicznej (kolorki kabelków w skrętce

) a na sofcie kończąc...
sirrus
30.10.2004, 12:42:07
Albo router sprzętowy - to też pewne rozwiązanie.
W każdym razie jeżeli na jednym kompie działa, a na reszcie nie to może być problem z : firewallem (jak to pisał kolega wyżej), ustawieniem IP i adresów MAC-owskich, konfiguracją Windowsów. Generalnie jeśli stawiamy sieć na Win-ach to radziłbym aby wszyscy mieli te same wersje lub przynajmniej hmm... rodziny. Tj. np. "Windows XP Home" oraz "Professional". Potem są problemy.
Ja polecam konfigurację - router D-Link DL 604+ oraz bezprzewodowe karty siecowe. Działa sprawnie, dobrze, nie zawiesza się, sam proces konfiguracji trwał dosłownie kilka minut.