Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zarabiać na stronie www
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slimboot
Właściwie nie wiedziałem za bardzo gdzie ten temat umieścić, poza tym zapewne nieraz było to poruszane na niejednym forum, ale ziemia się kręci, czas leci i firmy tez się zmieniają z dnia na dzień, także uważam, ze takie odświeżenie może być dobre.

Wiedząc, ze na forum bywają ludzie tworzący różnorakie strony i mają swoje osobiste doświadczenia, poprosiłbym jeżeli tylko można podzielenie się informacja, jakie metody stosujecie, by zarabiać, na stronach.

I tutaj było by fajnie, gdybyście wpisując się podwali info na temat:

1. Nazwę firmy z jakiej usług korzystacie.
2. Krótkie info na temat, jak wygląda metoda zarabiania.
3. Średnią odwiedzin waszej strony w miesiącu.
4. Ilość przychodu miesięcznie.

Jeżeli posty utrzymają się w charakterze tychże 4-ech punktów, myślę, ze będzie fajną i przydatna informacją dla nas wszystkich.

I co nikt nie zarabia? Ludziska pomóżta, bo nie wiem jak sie sprawy mają.
O$iek
Sprawy się mają dobrze. Nikt nie zarabia, wszyscy prowadzą swoje strony z prawdziwej pasji.
404
Wydaje mi się, że część osób tworzących strony zarabia na nich poprzez wystawienie faktury klientowi. Reszta, Ci którzy tworzą z pasji nie mają na celów zarobkowych. Pozostali korzystają z Google AdSense, AdTaily, czy innych tego typu rzeczy. Jeżeli masz jakiś większy serwis możesz sprzedawać np. miejsca reklamowe.
slimboot
Cytat(O$iek @ 4.01.2014, 19:04:16 ) *
Sprawy się mają dobrze. Nikt nie zarabia, wszyscy prowadzą swoje strony z prawdziwej pasji.

To ładnie brzmi, a ta ich pasja sprawia, że chętnie dodają wyskakujące okienka z reklamami, tak dla zabawy.

Cytat(404 @ 4.01.2014, 19:14:19 ) *
Reszta, Ci którzy tworzą z pasji nie mają na celów zarobkowych.

Kilka lat temu wszedłem do biblioteki i wyszedłem z książką o języku Basic, dla początkujących. Możliwe, że właśnie dlatego siedziałem później w ławce w szkole wieczorowej na jednym przedmiocie, o programowaniu w pascalu. I pomyśleć, że pół roku wstecz, ktoś ładnie mnie zniechęcił pokazując w internecie zwykły kod html, z krótkim zdaniem, w którym umieścił tyle znaczników, ze nie wiem czy jakiegoś tam brakowało.

Pewnie to jest jakaś pasja. Gdy picasso malował swój pierwszy obraz, pewnie nie miał w głowie świecących mu banknotów. A gdy Bóg stworzył ziemię, zaraz przed tym jak człowiek ją zepsuł, rzekł "I widział, ze to było dobre". Według mnie to tez jest pasja. Kiedyś w Polsce wyszedł taki egzemplarz modelarski, gdzie mogłeś go kupować co miesiąc i złożyć swój własny samolot. Skończyłem na drugim czy trzecim wydaniu i było to chyba śmigło. Bardziej byłem podekscytowany siedzeniem w bibliotece na Linuksie i zastanawianiem się, co to do cholery jest coś co nazywa się serwer? I gdzie jest ten jeba*ny kosz, który niechcący usunąłem z pulpitu i od godziny nie mogę go znaleźć. Ale pamiętam pierwsze słowa tego egzemplarza modelarskiego, a brzmiały, ze nie ma nic bardziej ekscytującego, niż widzieć jak samolot pierwszy raz startuje, a ty masz świadomość, ze każdy jego element przeszedł przez twoje palce. Później mówiłem do mojej kobiety "Kochanie, nie ma nic bardziej ekscytującego jak patrzeć, że licznik odwiedzin rośnie, i wiedzieć, ze każdy element tejże strony przeszedł przez twoje palce".

Dziś mam wybór, albo będę się dalej tejże pasji oddawał i miał z tego na życie, albo pójdę do pracy w warehousie pikując towary 10 godzin dziennie. Niby też coś tworze. Klatkę pełna produktów która poleci do sklepu, a jednak nie daje mi to takiej satysfakcji. Pasja pasją, ale jednak jako programista amator, wolałbym mieć te 70 euro tygodniowo, z mojej pasji, a nie z zapierdalania dla jakiegoś nadętego buraka w gronie ludzi, których jedynym marzeniem zapewne jest nie 10 a 12 godzin dziennie. Nawet to forum ma jakąś tam reklamę i ktoś próbuje na tym zarabiać, chyba więc nie trudno napisać liczby odwiedzin i średnich zarobków, bym mógł sobie wyliczyć ile będę musiał mieć odwiedzin by wyciągnąć te 70 euro tygodniowo

Zacząłem od p.pw, ma ktoś z tą firmą jakieś doświadczenie?

Wygląda to tak, ze zanim ktoś dostanie się do elementu twojej strony, wyświetla się 5 sekund reklama, a ty na tym zarabiasz.
memory
Musiałbyś wstawiać warezowe rzeczy żeby to miało jakiś sens. Około ~600tys użytkowników miesięcznie.
PrinceOfPersia
Cytat
Nawet to forum ma jakąś tam reklamę i ktoś próbuje na tym zarabiać, chyba więc nie trudno napisać liczby odwiedzin i średnich

ale to forum sluży programistom, którzy mogą wymieniać sie informacjami na temat programowania. Jaką wartość wniesie twoja strona internetowa?

Cytat
Wygląda to tak, ze zanim ktoś dostanie się do elementu twojej strony, wyświetla się 5 sekund reklama, a ty na tym zarabiasz

filmweb tak ma. tylko, że fillmweb to portal, na którym można znaleźć informacje po polsku o ogromnej liczbie filmów. Dlatego stał się popularny i może sobie pozwolić na takie reklamy. i znowu - jaką wartosc wnosi twój serwis (i jaki jest jego adres), że uważasz, że już jest czas na odcinanie kuponów i odebranie walizki z kasą? Co zatrzyma uzytkownika przed zamknieciem twojej strony jak mu wyskoczy okienko z reklama??
!*!
Cytat
Jaką wartość wniesie twoja strona internetowa?

Myślisz, że strona internetowa musi coś wnosić i mieć jakąś wartość, aby na niej zarobić?
fate
drogi są 2:
reklama
produkt

a reszta to już pomysłowość
ctom
Cytat(!*! @ 5.01.2014, 10:20:25 ) *
Myślisz, że strona internetowa musi coś wnosić i mieć jakąś wartość, aby na niej zarobić?

no chyba, że zarabianiem nazywamy kilka pkt. w statlinku - w takim wypadku się z Tobą zgodzę ale w innym śmiem wątpić
404
Taka np. wiocha.pl. Nie wnosi moim zdaniem kompletnie nic, wręcz przeciwnie - szkodzi, ale cała gimbaza i pół licbazy nabijają wyświetlenia i kliknięcia. Można zarobić? Można.
ctom
@404 - nie możesz powiedzieć, że ten serwis nic nie wnosi, nie reprezentuje jakiejś "wartości" (aczkolwiek szukałem innego słowa) - Ty nie jesteś ich targetem smile.gif
PrinceOfPersia
Jest to na pewno portal, który ma swoich odbiorców.

Cytat
Nie wnosi moim zdaniem kompletnie nic, wręcz przeciwnie - szkodzi, ale cała gimbaza i pół licbazy nabijają wyświetlenia i kliknięcia. Można zarobić? Można.

ale właśnie napisałeś tym samym, że wiocha.pl wnosi jakąś wartość (rozrywkę) całej gimbazie i połowie licbazy.
404
Zapomniałem dopisać, że nie wnosi nic wartościowego. Oczywiście to jest tylko moja opinia. Jedni lubią grać w gry, inni uprawiać sport, a jeszcze inni oglądać wiocha.pl lub chamsko.pl (jeszcze większe moim zdaniem g....) smile.gif
Sermin
wiocha jest o tyle wartościowa że możesz się trochę dowartościować oglądając te głupoty tongue.gif
emp
Cytat(Sermin @ 6.01.2014, 23:14:54 ) *
wiocha jest o tyle wartościowa że możesz się trochę dowartościować oglądając te głupoty tongue.gif

To jest prymitywny, propagandowy serwis dla uposledzonych. Ten serwis nie ma żadnej wartości. Gówno w czytej postaci. Oczywiscie ciemnote latwo przekonac ze gowno jest nowoczesne i postepowe az zajadaja sie ze smakiem. Tylko totalnie nieswiadome tepaki korzystaja z takich serwisow.
gitbejbe
@slimboot
Masz taką samą rozterkę jak ja ; ) Oprócz tego co zarabiam, chciałbym też dorobić coś poprzez stronę internetową, która nabijałaby mi odwiedziny. Mam już pomysł a projekt męczę prawie pół roku - najgorsze co może być dla mnie to robienie layout'u. Ktoś tutaj podał nazwy stron z głupimi obrazkami. To, ze są one durne i nic nie wnoszą po za chwilową beką z czyjeś głupoty itd to fakt, ale ma to swoich odbiorców. Jeśli tworzy się stronę przeznaczoną do generowania zysków to zawsze trzeba kierować się potrzebami odbiorców a nie sowimi osobistymi widzi mi się. Aby móc zarabiać już w miarę sensownie, wystarczy mieć dziennie 20 000tyś unikalnych odsłon. Demoty mają ich 350tyś, kwejk jeszcze wiecej itd.. niby głupie proste strony, a ich właściciela zarabiają na nich miesięcznie w 5 cyfrach. Heh w dodatku właściciel kwejka to rusek (młody koleś), który dla picu założył portal o humorze który wg niego lepiej trzyma się polaków niż rosjan. Jak sam powiedział, zrobił prostą stronę - na tyle ile potrafi, bo już na studiach zrozumiał, ze w programowaniu nie bedzie nigdy tak dobry jak niekórzy jego koledzy. Żeby zarabić na stronach trzeba mieć przede wszystkim chęci.

@emp.

Jeśli na "gównie w czystej postaci" można zarobić i to nie mało, to tylko głupi by tego gówna nie sprzedał.
PrinceOfPersia
Cytat(emp @ 7.01.2014, 01:55:52 ) *
To jest prymitywny, propagandowy serwis dla uposledzonych. Ten serwis nie ma żadnej wartości. Gówno w czytej postaci. Oczywiscie ciemnote latwo przekonac ze gowno jest nowoczesne i postepowe az zajadaja sie ze smakiem. Tylko totalnie nieswiadome tepaki korzystaja z takich serwisow.

idąc tym tokiem rozumowania, to dojdziemy do tego, że i tak przy tej formie zarabiania, o jakiej tu mówimy (reklamy) trzeba by było czerpać kasę z tępaków, którzy nie umieją sobie założyć filtrów do blokady reklam, i którzy klikają w reklamy na stronach internetowych.

Metinari
Cytat(gitbejbe @ 7.01.2014, 08:20:38 ) *
@slimboot
Demoty mają ich 350tyś, kwejk jeszcze wiecej itd.. niby głupie proste strony, a ich właściciela zarabiają na nich miesięcznie w 5 cyfrach. Heh w dodatku właściciel kwejka to rusek (młody koleś), który dla picu założył portal o humorze który wg niego lepiej trzyma się polaków niż rosjan.

Zapoznaj się z:
http://www.spolecznosci.pl/witryny.html
http://www.spolecznosci.pl/oferta.html (Cennik)
http://www.mmg.pl/10/p,1/nasze_serwisy/demotywatory
http://www.mmg.pl/5/produkty_reklamowe

Na moje oko taki kwejk wyciąga sporo więcej niż kwoty 5-cio cyfrowe. Poza tym poszperaj za panami Dymitrem G. oraz Krzysztofem W. W różnych materiałach można wyczytać, że same koszta prowadzenia biura kwejka, zatrudnienia ludzi, koszty serwerów to jakieś 100k zł/mc i że w skali miesięcznych zarobków strony te koszta są raczej marginalne. Drugi z panów to jakiś pasjonat motoryzacji, kilka lat temu widziałem fotki z jakiegoś polskiego rajdu supersamochodów - coś na wzór gumball 3000 - gdzie siedział za sterami pomarańczowego lamborghini. Co do Dymitra w tym związku to masz rację, milioner z przypadku. Krzysztof za to całkowicie inna historia, ale ostrzegam, że im głębiej kopiesz tym więcej warstw odzieży ochronnej musisz odziać. wink.gif Jeżeli będziesz kopał wystarczająco wytrwale po numerach krs i zahaczysz o kręgi współpracowników, to dokopiesz się też do jegomości robiących grube miliony na różnej maści testach ciążowych/iq via sms, które i tak przy reszcie dokonań w zakresie sms mo/mt spółek ów osobników wyglądają jak dziecinne igraszki. Ot takie ciekawe spostrzeżenia na potrzeby różnej maści researchów rynkowych. smile.gif
bartoszrompala
najważniejsze robić to na co jest zapotrzebowanie na rynku, i wtedy kasę można robić a to że nie którym się to nie podoba trudno smile.gif
acacao
Cytat(memory @ 5.01.2014, 08:28:18 ) *
Musiałbyś wstawiać warezowe rzeczy żeby to miało jakiś sens. Około ~600tys użytkowników miesięcznie.

600 tys, żeby zarabiać na reklamach czy usługach ?
bim2
1k wizyt, 3,5k uniq miesiecznie i zarobie z tego 21$ miesiecznie z linkworth.com oraz 30zł miesiecznie z adsense (ale wypłata od 300 wiec co 10 miesiecy, akurat na serwer i domene). Wiec realnie mam 21$ miesiecznie na czysto. Kupiłem już choinke od malucha! A na poważnie to nie zarabiam nic bo przeznaczam to na koszty prowadzenia fanclubu, więc jak ktoś czegoś potrzebuje w związku z konwentem itd to kupuje.

Za to są niematerialne zyski dla mnie dość duże, osobiście znam Rafała Kosika i Kasie Kosik (autor książki i jego żonę), co roku każdy moderator oraz administrator dostaje książkę z podpisem od Rafała smile.gif To jest właśnie strona prowadzona z pasji, choć ostatnio nie mam czasu w ogóle się nią zajmować i użytkownicy sami o siebie dbają.

(Mowa o fnin.eu forum.fnin.eu i wiki.fnin.eu)
kawusia
A próbował ktoś sprzedawać powierzchnię reklamową na stronie przez takie systemy jak np. Seopilot? Zawsze to jakiś stały dochód, a sporo ludzi jest zadowolonych, jak czytam opinie…Wszystko czytelne, przejrzyste, wypłata w środków w max. 24 godziny, no i co ważne (przynajmniej dla mnie) od razu gwarantują wykup wszystkich powierzchni reklamowych na stronie, więc to maksymalny dochód ze strony, a nie 20-30%
O$iek
A Seopilot naprawdę musi posuwać się do tak taniego marketingu? Żaden dochód, akceptują strony według własnego widzimisię. W tyłku z takim systemem wink.gif Już lepiej nastawiać stron pod SWLe i sprzedawać punkty. Tam chociaż nikt strony nie odrzuci.
bankierz
nie wiem czy to tani marketing, ja mam własny sklep - u mnie się sprawdził. Mam tam przynajmniej gwarancję sprzedaży całej powierzchni, a normalnie leci zaledwie sg i czasem jakaś z podstron co wychodzi na 1/4 syku jaki mam z seopilot.
werdan
Oprócz reklam Adsens i Adkontekst używam SeoPilot i Prolink. Bardzo chwale sobie te rozwiązania. W SeoPilot przeszły mi strony z PR min. 4.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.