Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czas spędzony przy programowaniu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Terrorizer
Cześć,
Właśnie uświadomiłem sobie ,że jest 7 rano, a ja zapatrzony w kod nie poszedłem znowu spać.
Wczorajsza nocka, jak i kilka poprzednich przeleciały podobnie.
Co prawda wielkich wyczynów w tym czasie nie zrobiłem, poniewać dopiero się uczę, ledwie stworzyłem na mojej stronie rejestrację i logowanie biggrin.gif
Natomiast zastanawia mnie ,jak dużo wy spędzacie przy tym czasu? też tak was to pochłania? A może to tylko takie ambitne początki, a potem wszystko się wypala tongue.gif?
phpion
Cytat(Terrorizer @ 14.02.2014, 07:27:24 ) *
A może to tylko takie ambitne początki, a potem wszystko się wypala tongue.gif?

Nie, po prostu potem szybciej radzisz sobie z problemami. To, co wcześniej zajmowało Ci 3 godziny teraz zrobisz w 0,5 godziny.
ctom
zacznij korzystać z softu typu "time tracker" - ja polecam Hamser'a

wpisuj wszystko co robisz przy kompie .... a raz w sobotę przeanalizuj statystyki z pracy i zobaczysz ile spędzasz czasu na kodowaniu/nauce itp. a ile na redtubie ;-)

a na poważnie - to pomoże Ci później wycenić swoją pracę. Będziesz wiedział, że to co masz zrobić zajmie Ci X czasy no i zobaczysz w liczbach swój progres w kodowaniu ( to o czym wspominał @phpion)

emp
Ja programuje 12-16 godzin dziennie. Zawsze dbam o minimum 7 godzin snu i jak mi koncentracja spada to przestaje bo szkoda czasu.
Jak zaczynałem to też zarywałem nocki potem mi przeszło i po 10 latach kiedy miałem już to rzucić i zostać artystą-malarzem-kombinatorem jednak znowu zaczołem programować po 12-16 godzin dziennie.
To robie po pracy w pracy mam innne systemy informatyczne do rozwijania.

Można programować długo i efektywnie wystarczy być zmotywowanym wyspiać się i nie przesadzać. Różne rzeczy wymagają różnego poziomu koncentracji i wykorzystuja inna ilość moich mentalnych zasobów.
Interfejsy, crudy moge robić z zamknietymi oczami, ale sa prace które mnie wykończaja w 3 -5 godzin i nie jestem już wstanie sie skoncentrować więcej.
Szkoda czasu na dekoncentrowanie sie podczas pracy. Rób albo nie rób, a napewno nie pracuj i co chwile wchodź na rózne serwisy.
Ja kodze w godzine tyle co moi koledzy w pracy w 5 bo nie potrafią się skoncentrować na tym co robią.
fizzlebubble
emp skąd jesteś? Za poglądy i podejście do tematu upiję Cie na swój koszt!
emp
Cytat(fizzlebubble @ 14.02.2014, 12:47:11 ) *
emp skąd jesteś?

W województwie świętokrzyskim jest taka miejscowośc Ujazd z pięknym zamkiem Krzyżtopór nie wiem czy tam kiedykolwiek byłeś, ale stamtąd nie jestem.
Być może wiesz gdzie jest miasto Węgorzewo na mazurach, więc stamtąd też nie jestem.
Wczoraj skończyłem czytać książke "Inkscape. Podstawowa obsługa programu" i wykonałem troche kafli w nim do gry kolegi

i to już nie ma wogóle nic wspólnego z tym skąd jestem.
pyro
Cytat(fizzlebubble @ 14.02.2014, 13:47:11 ) *
emp skąd jesteś? Za poglądy i podejście do tematu upiję Cie na swój koszt!

Cytat
Pyton_000
My w pracy pomidorkujemy biggrin.gif
Damonsson
Pomodoro? Ciągle nie mogę się zabrać za przeczytanie, a wiem, że dobrze robi na mózg.
Pyton_000
Zasada prosta jak budowa cepa.
45min pracy bez odrywania, przerwy na siku, rozmowy itp, potem 5 min przerwy luźnej. To jest 1 pomidor.
My co 4 pełne pomidory robimy 15 min. przerwy.

irmidjusz
Warto przypomnieć, że autor techniki pomodoro zalecał tak: 25 min. pracy, 5 min. przerwy a po czwartym powtórzeniu przerwa 15 min.
Pyton_000
Stosowaliśmy taki system przez pewien czas, a potem zwiększyliśmy limit pracy i jest równie efektywnie. Przynajmniej u nas, bo każdy wie że jak jest pomidor to nie ma przyłażenia i przeszkadzania smile.gif Więc mamy więcej czasu dla siebie.
fizzlebubble
Dzięki wielkie za pomodoro! Zapowiada się świetnie na tyle, że wprowadzam od zaraz... tylko ostatni to na fejbuczka, to na forum jedno, potem drugie... tongue.gif. Ale poważnie zaczynam! biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.