Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie narzędzie do szybkiego tworzenia aplikacji bazodanowej?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
peter13135
Poszukuję narzędzia, dzięki któremu mógłbym szybko wykonać prostą aplikację bazodanową. Potrzebne mi to tylko na zaliczenie projektu, więc chcę, żeby to narzędzie umożliwiało szybkie tworzenie owej aplikacji. Wygląd stworzonej aplikacji, wydajność itp. są nie istotne.
Wyobrażam sobie to tak, że będę mógł sobie wyklikać strukturę bazy danych i wygenerować do tego crudy - na tyle automatycznie, na ile to możliwe.
Może być framework PHP, ale może być też dowolna technologia poza PHP (c++,java,c#).
Na razie jestem przy symfony2m bo kiedyś w nim coś dłubałem i wiem, że aby wygenerować cruda do entity nie trzeba wiele. Ale może znacie coś fajniejszego ?
pyro
Bazę danych możesz sobie stworzyć w dowolnym narzędziu z wizualizacją (albo nawet w PHPMyAdmin). Nie wiem tylko po co, skoro sam mówisz o Sf2, którzy to wszystko ma tongue.gif. CRUDy na podstawie samej bazy danych możesz wygenerować np. w Yii.
peter13135
wiem o tym, że w mysql można sobie wyklikać i to chyba szybciej się robi, niż pisanie klas entity w symfony2.

Dzięki za cynk o yii.

A znacie coś spoza php'a ?

Wybrałem Grails. Bardzo fajnie i szybko się w tym pisze smile.gif
ano
MS Access
gitbejbe
kilka już tematów było, a ja nadal dziwie się, ze nikt jeszcze nie polecił workbencha. Bardzo ładne narzedzie
sazian
bo nie o takie narzędzie chodziło.
Jak dobrze rozumiem to autor chciał coś w czym można zrobić "widok" dla klienta końcowego gdzie można wszystko wyklikać baz znajomości SQL'a
peter13135
Żaden Workbench, żaden Access. Microsoft Management Studio też nie (uprzedzajac pytania). Nie szukam aplikacji do administrowania bazą danych, ani żadnych narzędzi pomocnych dla tych, którzy nie znają SQL'a. Właściwie, to teraz już nic nie szukam, bo wybrałem Grails.

Nie bardzo wiem co to jest "widok dla klienta końcowego". Wyraźnie napisałem w temacie, że "Poszukuję narzędzia, dzięki któremu mógłbym szybko wykonać prostą aplikację bazodanową". Nie wiem co masz na myśli pisząc "widok", ale to chyba nie jest aplikacja. Podobnie Workbench i access nie służą do tworzenia aplikacji.

Nawiasem mówiąc, fajne narzędzie ten Grails.
Dla przykładu, wystarczy napisać takie dwie klasy:
  1. class Marka {
  2. String nazwa
  3. static hasMany = [modele : Model]
  4. }
  5.  
  6. class Model{
  7. String model
  8. Mark marka
  9. }

Język programowania to groovy - taka skryptowa java z kilkoma bajerami.
I na podstawie tego można już sobie automatycznie wygenerować resztę - kontrolery z operacjami CRUD, wiidoki, bazę danych. Oczywiście - można to wszystko "kustomizować", ale że mi to potrzebne tylko na zaliczenie...
Niby nic nowego, bo większość frameworków w PHP ma generowanie crudów, ale nie chciałem robić tego w PHP - już się w nim troszkę opisałem (w czystym php i potem w symfony2), i trochę zbrzydł mi ten język. Chciałem poznać coś nowego i nie żałuję. Moim zdaniem tworzenie aplikacji (a przynajmniej generowanie podstawowych crudów) w groovy jest szybsze niż w np. Symfony2, no i sam język bardziej mi się podoba. Dla przykładu, klasa entity w Symfony2 ma sporo "adnotacji w komentarzach", getterów i setterów. W Grails kod jest znacznie krótszy - nie muszę robić setterów i getterów jeśli nie potrzebuję - działa to podobnie do propercji w c#. Nie muszę robić adnotacji, a w nich definiować jaki typ danych będzie przechowywać dana zmienna, bo istnieje statyczna typizacja.
Ok, wystarczy.

Jeśli znacie jakieś podobne narzędzia do tworzenia aplikacji, ale koniecznie desktopowych i w języku java, to dajcie proszę namiary.
Pyton_000
NetBeans z EE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.